DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 % 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 % 0,61
BITCOIN 2.100.855 -1.769
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 23°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Petrol fiyatlarının düşüşü cari açığa olumlu yansıdı

Son Güncelleme :

25 Şubat 2015 - 9:23

/ kez okundu.
Petrol fiyatlarının düşüşü cari açığa olumlu yansıdı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, petrol fiyatlarının 2005 yılı seviyesine gelmesinin cari açığa olumlu yansıdığını belirterek: “ Varil fiyatlarının150 dolardan 50 dolara inmesi cari açığımızı kapatıyor. İlerleyen dönemlerde doğalgaz ve elektrik fiyatlarının düşmesi ile de sanayicinin enerji masrafı düşmüş olur” dedi

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının 22’inci olağan Meclis Toplantısı Hollanda Büyükelçiliği Ekonomi AteşesiJeroenKelperhuis, Hollanda Gaziantep Fahri Konsolosu Bora Tezer, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Atuğ,Vergi Dairesi Başkanı Abdullah Coşkuner Onikişubat Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Ünsal, Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener ve Meclis üyelerinin katılımı ile başladı.

Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, dünyada ekonomi açısından önemli değişikliklerin olduğunu belirterek: “Özellikle Kahramanmaraş sanayiinde lokomotif durumda olan tekstil ve iplik sanayi üç önemli problemi üst üste yaşadı. Bunlardan bir tanesi hammaddeyi dolar ile satın alması. Bizim pazarımız Avrupa. Tekstil ihracatında ABD’nin önemli bir payı yok. ABD daha çok tekstil ürünlerini Çin’den alıyor. Türkiye’nin kalitesi ve yakınlığı nedeni ile Avrupa pazarı bizim için önemli bir hale geliyor” dedi.

TEKSTİL SANAYİ PAHALI PAMUK KULLANIYOR

Öksüz şöyle konuştu: “Avro ile satış yaptığımızdan, Avro-dolar paritesinde gerileme önemli bir problem olmuştur. İkincisi ana hammaddemiz olan pamuk dolar ile satın aldığımız bir ürün. Dünya’da pamuk fiyatları dolara göre düştü. Firmalarımızın çoğu yurt dışından uzun vadeli bağlantılar yapmıştı. Dolasıyla dünya borsalarında pamuğun gerilemesi şu anda tekstil sanayisini pahalı bir hammadde kullanmak zorunda bıraktı. Üçüncüsü ise Türkiye İsviçre’den tekstil makinesi ithalatı yaptı. Türkiye dünyadaki en iyi teknolojiyi kullanmak zorunda. Almanya ve İsviçre en teknolojik ülkeler. İsviçre Frangı çok cazip faiz oranları ile verildiği için sanayicimiz bunu tercih ediyor. Maalesef İsviçre Frangı Avro çaprazında yüzde 15-20 arasında Frank lehine bir devalüasyon yaşandı. Bu da doğrudan frank ile kredi kullanmış sanayicilerimize ikinci bir yük oluşturdu. Tabi petrolde fiyat düşmesinin ülkemizdeki cari açığın kapanması için önemli yararı var. Bu tek başına yetmiyor. Yanında biraz zarar ile geliyor. Petrol satan ülkelerde pazarlar sıkıştı. Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Türkiye’yi tamamlayan bir ülke. Hammadde ve petrol tedarikimiz, doğalgaz tedarikimiz olan bir ülke.  Bu ülkedeki olumsuz gelişmeler bizim pazarlarımıza olumsuz yansıdı. Bir tek orada faydamız oldu. Avrupa ile Rusya’nın ilişkileri gerildiği için tarım sektörümüzün tercih edilmesine fayda sağlamıştır”

AYRINTILI DÜNYA RAPORU ÇIKARTILDI

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, dünya ekonomisi, Ortadoğu, petrol fiyatları, Rusya’da yaşanan ekonomik dalgalanmalar, dünyada büyüyen ve büyüme adayı ülkeler hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı.

“Gerek Türkiye gerekse Kahramanmaraş’ta iş koluna mensup sanayiciler olarak, dünya ile entegre bir şekilde çalışıyoruz” diyen Karaküçük: “Son bir yıl içerisinde dünya ekonomisinde Türkiye dışında konjonktürel olarak, çok önemli gelişmeler yaşandı. Dünya da yaşanan bu gelişmelere de Türk sanayicisi ve iş adamı olarak doğru konuşlanmamız gerekiyor” dedi.

Türkiye ve Kahramanmaraş açısından dünya ekonomisinde ciddi anlamda değişim olduğunu belirten Karaküçük: “Bunlara bakacak olursak; son 10 yıldan bu yana varil fiyatı 150 dolar seviyesinde seyreden petrol fiyatları, yaklaşık 50 dolara inmesi, Ortadoğu’daki savaş, Rusya’nın ekonomik krize girmesi, Avrupa’nın resesyonda olması, devam eden süreçte beklenen ama çok hızlı gelişen, üç yıl içerisinde Dolar-Avro paritesinde 1.30 seviyelerinden çok hızlı bir düşünün gerçekleşmesi ve 1.13 paritesiyle Doların Avro karşısında son 3 ayda yüzde 15 oranında değer kazanması, Türk sanayicisi ve işadamı olarak daha çok Asya piyasalarına ithalat yapan dolar ile ithalat yapan, hammadde alan sanayiciler olarak önemli ölçüde etkileyen dış faktörler. Bunları iyi gözlemlememiz lazım” ifadelerini kullandı.

ASYA ÖNCÜ KONUMDA

Dünyada yeni açılan ve yeni doğan pazarların olduğuna değinen Başkan Karaküçük: “2008 dünya krizinden bu yana toparlanamayan bir ekonomi gidişatı bulunmaktadır.

Küresel büyüme yavaş tempolu, Asya yine büyümede öncü konumda. Küresel büyüme yavaş tempolu seyretmekte, aşağı yönlü riskler devam etmekte, veriler yaygın, dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye henüz geçilemediğini göstermektedir.2014’ün 3. çeyreğinde genel olarak zayıf ve hem bölgesel olarak hem de ülkeden ülkeye farklılaşan büyüme performansları gözlenmiş, küresel büyümeye en güçlü katkı Asya Pasifik bölgesinden gelmiştir. Küresel büyüme yavaş tempolu seyretmekte, aşağı yönlü riskler devam etmekte, veriler yaygın, dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye henüz geçilemediğini göstermektedir. 2014’ün 3. çeyreğinde genel olarak zayıf ve hem bölgesel olarak hem de ülkeden ülkeye farklılaşan büyüme performansları gözlenmiş, küresel büyümeye en güçlü katkı Asya Pasifik bölgesinden gelmiştir. 2014 ve 2015 büyüme tahminlerine göre, en zayıf iki bölge Avro ve Rusya bölgeleridir. Türkiye tahminleri ise Çin ve Hindistan’dan sonra en iyimser tahminler arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı

TÜRKİYE DÜNYANIN 17. BÜYÜK EKONOMİSİ KONUMU İLE GELİŞEN PAZARLAR ARASINDA YER ALIYOR

Başkan Karaküçük şöyle konuştu: “2008 küresel krizi öncesi 110 dolar seviyelerine yükselen petrolün varil fiyatı kriz ile beraber 40 dolar seviyelerine kadar inmiş fakat büyümedeki toparlanma ile beraber tekrar 120 doların üzerine çıkmıştı. 2014 yılındaki sert düşüşle 40 dolar seviyesine gerileyen ham petrol fiyatları bu haftadan itibaren düşüş eğilimini sürdürerek 49 doların altına indi. 2013 yılında Türkiye yüzde 4,3 büyüme sağlamış.

FİYATLARIN İNMESİ SANAYİCİYE OLUMLU DÖNER

Petrol fiyatlarının 150 dolar seviyelerinden 50 dolar seviyelerine inmesi bizim cari açığımızı olumlu yönde etkiliyor. İlerleyen dönemlerde doğalgaz ve petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte Türkiye’de elektrik ve enerji fiyatların da düşüş yaşanır. Böylelikle sanayinin en büyük girdilerinde biri olan enerji fiyatları düşmüş olur. Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye ekonomisine, cari açık ve enflasyonu azaltıcı bir etki oluşturmaktadır. Her 10 dolarlık düşüş Türkiye ekonomisinin cari açığını 4 milyar doların üzerinde azaltma potansiyeline sahip”

PETROL FİYATLARI

Başkan Karaküçük, petrol fiyatları hakkında ise şunları dile getirdi: “Ancak, herhangi bir nedenle, özellikle jeopolitik gelişmelere bağlı olarak petrol arzında ortaya çıkabilecek birkaç milyon varillik düşüş, fiyatları hızla yukarı çekebilir. Petrol fiyatlarındaki düşüşü çok uzun süre kalıcı gibi düşünmek yanıltıcı olabilir. Bu rakamların petrolün gelmiş olduğu bu seviyede ne kadar kalması gerektiğinin konusunda soru işaretleri var”

RUSYA’NIN NOTU DÜŞTÜ

Moodys’un Rusya’nın notunun düşürdüğünü hatırlatan Başkan Karaküçük: “Rusya’da şu anda çok ciddi bir devalüasyon var. Dolar-Ruble paritesi 35 iken 60 hatta 70 seviyelerine kadar çıktı. Tekrar toparlamaya çalışsa da Rusya’da ciddi talep daralması ve sıkıntı var. Rusya bizim için çok önemli Türkiye’deki tekstilin önemli anlamda ihracatını yaptığı bununla birlikte Laleli ticaretinin bir çok ihracatın tüketiminde düşüş yaşanması demek. Son 10 yıl içerisinde petrol ve doğalgaz rezervlerinden zenginleşen Rusya tüketen bir toplum. 250 milyon nüfusu bulunan Rusya, kazandığı hasılayı tüketiyor. Coğrafi olarak yanı başımızda bulunan Rusya’ya çok kolay bir şekilde ürün sevk edebiliyoruz. Rusya’da tüketim eğiliminin azalması, ekonomik bir krizin olması bizim içinde bir sıkıntı olarak görülüyor.

RUSYA EKSİ BÜYÜYOR

Gelirlerinin büyük bölümü doğal gaz ve petrol olan Rusya’da büyüme oranının sıfır ya da eksi çıkması beklenmektedir. 2014 son çeyreğinde Rusya’nın büyüme oranı yüzde 0,7 olarak kayda geçmiştir. Rusya’nın dünya ile ticaretinde ithalatı artarken ihracatı 2012 yılında iniş trendinde yer alıyor. Son üç yılda ihracatı 529 milyar dolardan 496 milyar dolara gerildi. Rusya’nın dünya ile ticaretinde ithalatı artarken ihracatı 2012 yılında iniş trendinde yer alıyor. Son üç yılda ihracatı 529 milyar dolardan 496 milyar dolara gerildi. Türkiye’nin Rusya ile ticaretinde ise Rusya lehine denge devam etmekte ve 2011 yılından buyana yatay seyretmektedir. 2014 yılında 2,4 milyar dolar ihracat ve 12,9 milyar dolar ithalat oluşmuştur” dedi

AVRUPA’DAN KÖTÜ HABERLER GELİYOR

Türk yatırımcısının durağan dönemde üretim yaptığını hatırlatan Başkan Karaküçük şunları dile getirdi: “ Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkeleri Almanya, Fransa ve İtalya’da büyüme ve sanayi üretimi konusunda gelen kötü haberler, ihracatının yüzde 50’ye yakınını Avrupa’ya yapan Türk ihracatçısını endişelendiriyor. Avrupa’da resesyon ve durgunluğun olması Türkiye’nin katma değerli ürün satmasını engelliyor.  Avrupa’ya sattığımız ürünlerde fiyat baskısı vardır. Bu Türk sanayisi ve Kahramanmaraş için daha ziyade tekstil ve metal mutfak eşyası sektörleri katma değerleri ürünlerine yansıdı. Çin ve Hindistan’a göre kaliteli ürün üreten Türkiye’ye fiyat farkı ödeniyordu. Bu bölgenin de sıkıntıya girmesi bizim açımızdan olumsuz bir gösterge.

AVRO BÖLGESİNDE İŞSİZLİK DEVAM EDİYOR

Avro Bölgesi’nde üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 0.2 ile piyasa beklentisinin üzerine çıkmıştır. 2014 Aralık ayında enflasyon (-yüzde0.2) olmuş, korkulanın başa geldiğini ve resmen resesyona girildiğini göstermiştir. Ekonomik aktivite zayıf seyrini sürdürmektedir. Diğer tarafta yüzde 10 oranında işsizlik devam ediyor. Euro-Dolar paritesi son üç yılda yüzde 17 geriledi. 22 Ocak 2015 tarihinde, Avrupa Merkez Bankası, genişletilmiş bir varlık alım programını açıkladı. Mart ayında Avrupa Merkez bankasının yapacağı toplantıda bu tahvillerin alım miktarlarını ve periyotlarını açıklayacak. Burada bizim için önemli olan ABD FED, tahvil alımlarını durdururken dünyada tekrar parayı ve Doları ülkesine çağırırken faizlerin yükselme trendi konuşuluyor. Diğer taraftan da Avrupa’nın parasal genişlemeye gitmesi Türkiye açısından lehimize olan bir durumdur.

ÇİN YAVAŞLADI

Avrupa Birliği dış ticareti 2008 krizinden sonra toparlanma sürecini sürdürmektedir. Türkiye-AB ticaretinde son üç yılda ihracatımızın düzenli olarak arttığını, ithalatın yatay seyrettiğini görüyoruz. 2014 yılında 68,5 milyar dolar ihracat gerçekleşirken, 88,7 milyar dolar ithalat yapılmıştır. Dünyanın en büyük tüketicisi olan Çin’de ekonominin yavaşlaması piyasaları kaygılandırmaya devam etmektedir. Bir taraftan en büyük ham madde üreticisi bir taraftan da en büyük tüketici konumunda olan Çin’de de bir ekonomik bir yavaşlama mevcut.

Kasım ayında ülkede dış ticaret beklentilerin altında kalmış, ithalat yıllık bazda yüzde 6.7 azalırken, ihracat yüzde 4.7 ile beklentilerin altında bir artış kaydetmiştir. Sanayi üretiminde Kasım’da kaydedilen yüzde 7.2 artış ise son üç ayın en düşük yıllık artışına işaret etmiştir. 2014 yılında Çin, 2,3 trilyon dolar ihracat yapmış, 1,8 trilyon dolar ithalat gerçekleştirmiştir.

Türkiye’nin Çin’den ithalatı düzenli şekilde artarak 2014’te 25 milyar dolara yaklaşmıştır. 2013’de 3,6 milyar dolar olan ihracatımız ise 2014’te yüzde 20 gerileyerek 2,9 milyar dolar olmuştur.

JAPON EKONOMİSİ DURAĞAN

Japonya ekonomisi deprem ve tsunami felaketlerinin neden olduğu yaraları hala sarabilmiş değildir. Ekonomi 2014’ün ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre yüzde 0.5, 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 1.4 küçülmüş, üçüncü çeyrekte ise bir önceki çeyreğe göre yine beklentilerin altında kalan bir performans göstererek yüzde 1.6 daralmıştır.

ABD BÜYÜDÜ

ABD’de 2014’ün 3. Çeyreğinde son 11 yılın en güçlü büyümesi kaydedildi. ABD ekonomisi 2014 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 4.3 olan beklenti seviyesinin üzerinde performans göstererek yüzde 5.0 oranında büyümüştür. Söz konusu büyüme ABD’de son 11 yıllık sürede kaydedilen en yüksek oranlı büyüme olmuş ve ağırlıklı olarak tüketici harcamaları ile işletme yatırımlarındaki artıştan kaynaklanmıştır.  ABD ekonomisinin büyüme oranları dünya ile ticaretine yansımış ve 2014 yılında ihracatını yüzde 48 artırarak 2,35 trilyon dolara çıkarmıştır. İthalatı da yüzde 22 artmış ve 2,9 milyar dolara yaklaşmıştır.

Türkiye’nin ABD ile ticaretinde 2014 yılında 6,3 milyar dolar ihracat, 12,7 milyar dolar ithalat gerçekleşmiştir. ABD dünyanın en çok cari açık veren ülkesi konumunu sürdürmektedir. Güney Amerika’nın en büyük ekonomisi Brezilya yaklaşık 2,3 trilyon dolar ekonomik büyüklüğü ile çok önemli bir Pazar. Bu bölgelere gerek Türkiye Gerekse Kahramanmaraş’tan ihracatın arttığını görüyoruz. Bu bölgelerin Avro değil de Dolar ile gelişiyor olması bizim lehimize bir durumdur. Bu bölgeleri biraz daha mercek altına alabiliriz.

YANIBAŞIMIZDAKİ ORTADOĞU

Ortadoğu’da henüz huzur ve barış sağlanamamıştır. Biz de pazar olarak oraya çalışma yapamıyoruz. Tekstil de ve Metal mutfak eşyasında Kahramanmaraş olarak, çevre illerimizden de ciddi ihracat yapılan bir Pazar konumun da bir yerdi. Suriye’de savaşın olması Irak’ta huzurun sağlanamaması İran tırlarına ambargo uygulanması ve Mısır adasından Ortadoğu’ya ulaşan ihracatçı son bir ay içerisinde Mısır karasularını kapatması ile de pazara ulaşamaz duruma geldik.  Türkiye’nin Ortadoğu’ya ihracatı son üç yılda yüzde 17 geriledi.

MERKEZ BANKASI İNDİRİMİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının faiz indirim oldu. Türk sanayisi ve iş dünyasına hayırlı olacağını düşünüyorum”

 

 

 

HOLLANDA’YI TÜRKİYE’YE SATMAK İSTİYORUZ

Hollanda Büyükelçiliği Ekonomi AteşesiJeroenKelperhuis Hollanda hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Kelperhuis yaptığı ayrıntılı sunumda Türkiye Hollanda ilişkilerinin gelecek vaat ettiğini söyledi. Hollanda Ekonomisinin 9 sektör üzerinde yükseldiğini belirten Kelperhuis şöyle konuştu: “ Dünya ekonomisinde durumlar her zaman çok pozitif değil. Biliyorum ki Türkiye’deki birçok işadamı yeni iş ortakları arıyor. Bugün çok iyi haberler ile geldik. Hollanda’yı Türkiye’nin yeni iş ortağı olarak tanımlamak istiyoruz. Ben Hollanda’nın Türkiye’deki ekonomi bölüm başkanıyım. 6 aydır görev yapıyorum. Benim görevim ülkemi Türkiye ile ekonomik partner yapmak. Hollanda da yatırımcı şirketler, Türkiye ile çalışma konusunda istekliler. Türkiye ve Hollanda arasındaki ticari ve diplomatik ilişkiler dört yüz yıldan bu yana devam ediyor. Ortak noktalarımız çok. Bunlardan en önemlisi ise iki ülkede ticari ilişkilerin olması. Hollanda Hükümeti belli sektörleri kendine seçip bu sektörlerde gelişmek istiyor. Dokuz sektör seçildi. Bu sektörler Hollanda ekonomisini destekliyor ve ekonominin ileriye gitmesini sağlıyor. Bunlar Hollanda ekonomisinin temel taşları. Avrupa Birliği’nde bazı sorunlarımızın olmasına rağmen ekonomimizin temeli çok sağlam”

 

ASM’LER YENİ YERLERİNE KAVUŞMALI

Onikişubat Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ünsal, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak yürüttükleri Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Onikişubat ilçesinin değer ürettiğini belirten Ünsal, yapılacak merkezler için iş adamlarından destek istedi. Onikişubat ilçesinin Türkiye’de ki 30 ilden büyük olduğunu belirten Ünsal: “Sosyal sorumluluk projesi olan Aile Sağlığı Merkezleri için bir araya geldik. Onikişubat ilçesi Kahramanmaraş’ın  1/3 büyüklüğünde bir ilçe. 360 bin nüfusu ile Türkiye’de ki 30 ilden büyük bir ilçe. Bu ilçemiz Kahramanmaraş’ın gelişen yüzü. Modern ilçe olma yolunda bu ASM’leri Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ile birleştirip güzel yapılar oluşturmak istemekteyiz. Bu proje kapsamında kentte bulanan STK’lar ile bir araya geldik. İş yeri altında ASM hizmeti veren kuruluşlarımıza modern bir görüntü vermek istedik. İş adamlarımızdan destek bekliyoruz” dedi

Toplantı soru cevabın ardından son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,4971

SATIŞ

32,5038

FARK

% 0.08
Dolar EURO

ALIŞ

34,5977

SATIŞ

34,7826

FARK

% -0.12
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,0487

SATIŞ

40,2943

FARK

% -1.04
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,6775

SATIŞ

35,7169

FARK

% 0.28
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,6285

SATIŞ

23,6502

FARK

% 0.21
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.998,29

SATIŞ

4.086,73

FARK

% 0,61
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.498,93

SATIŞ

2.499,53

FARK

% 0,61
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.100.855

DEĞİŞİM

-1.769

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER