DOLAR 32,5889 % 0.32
EURO 34,8302 % 0.22
GRAM ALTIN 2.515,07 % 1,23
ÇEYREK A. 4.112,14 % 1,23
BITCOIN 2.114.911 1.772
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KSÜ Nevruz Bayramı’nı Coşku İle Kutladı

Son Güncelleme :

21 Mart 2022 - 20:58

/ kez okundu.
KSÜ Nevruz Bayramı’nı Coşku İle Kutladı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin habercisi Nevruz Bayramı münasebetiyle kutlama etkinliği düzenledi.

KSÜ Eğitim Fakültesi etkinlik alanında gerçekleştirilen Nevruz Bayramı kutlama programına Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Çoşkun, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Mustafa Özdurhan, KSÜ Rektör Yardımcıları, il protokolü üyeleri, üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Nevruz Bayramı kutlama programının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Çoşkun, “Baharın başlangıcını simgeleyen, bereketin ve tazelenmenin müjdecisi Nevruz Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.” dedi.

Nevruz’un kadim kültürümüzde özel bir yeri olduğunu ifade eden Vali Coşkun, “Bizim için ‘nevruz’ bütün renkleri ve dokularıyla dünyanın en güzel coğrafyasında yer alan cennet ülkemizde, ‘yaratılanı yaratandan ötürü sevme’ düsturuyla, hiçbir ayrım gözetmeksizin benimsenmesinin bayramıdır. Nevruz için bir araya gelen kalpler, öfkenin, kinin, ayrılığın değil, sevginin, dostluğun ve kardeşliğin etrafında birleşmeli, bu duygularla çarpmalarıdır.” şeklinde konuştu.

“Birbirinden farklı kültürlere mensup insanlarla aynı coğrafyayı paylaşmış, farklılıkları zenginlik olarak gören medeniyetin mensupları olarak bizler binlerce yıllık şanlı tarihimizden miras kalan, bizleri birbirimize kenetleyen bu ortak kültür değerlerimizi daha güzel yarınlara ulaşabilmek adına gelecek kuşaklarımıza aktarmalıyız.” diyen Vali Coşkun, konuşmasını Nevruz Bayramı’nın başta ülkemiz olmak üzere gönül coğrafyamıza ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini temennisiyle tamamladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise Nevruz Bayramı’nın kültürümüzdeki yeri ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.

Nevruz’un Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde yerine değinen Rektör Can, “Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.” dedi.

“Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon’dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar kutlana gelmiştir.” Diyen Rektör Can, “Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Bizde bu birlik ve beraberlik gününü Türkiye’nin her noktasında, her ilinde, her ilçesinde kutluyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Kurtuluş, diriliş ve uyanış günü olan Nevruz’un bizlerin de uyanışına vesile olması temennisinde bulunan Rektör Can, “Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz. Millet olarak ülkemizin kalkınması için her anlamda ve alanda üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizlerde üniversite olarak birlik ve beraberlik içinde eğitim ve öğretimizi güçlendirerek teknolojik üretime alt yapı oluşturacak bilimsel çalışmalarımızı artırarak

milletimizi, memleketimizi ve devletimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Bizim nevruzdan çıkardığımız anlam budur.” diye konuştu.

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Mustafa Özdurhan da kısa bir konuşma yaparak Nevruz’un Türk kültüründeki yeri ve önemine ilişkin bilgiler verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Dede Korkut sahneye gelirken, katılımcılar, önemli bir nevruz geleneği olan çim tepsisi ile ikramlar gerçekleştirildi.

Kutlamalar kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kahraman Mehteran Takımının marşlardan oluşan dinletisi katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Program KSÜ Rektörlük Güzel Sanatlar bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Ayça Çetiner yönetiminde hazırlanan zeybek gösterisi ile devam ederken, Nevruz ateşini Vali Coşkun ve Rektör Can protokol üyeleri ile birlikte yaktılar.

Etkinlikler Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Atmaca yönetimindeki öğrenciler tarafından icra edilen bahar türküleri konseriyle ve ardından Spor Bilimleri Fakültesi koordinesinde hazırlanan halat çekme ve çuval yarışı ile devam etti.

Nevruz etkinlikleri protokol üyelerince Nevruz’un en önemli simgelerinden biri olan demir dövme merasimi ve ardından yakılan Nevruz ateşinden atlanmasıyla son bulurken.

Vali Coşkun, Rektör Can ve protokol üyeleri Türk dünyasından ve gönül coğrafyamızdan gelerek üniversitemizde eğitim gören öğrencilerimizin geleneksel yemeklerinin sergilendiği stantları gezerek, ikramlardan tattılar.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.