DOLAR 32,5852 % 0.16
EURO 35,0042 % -0.11
GRAM ALTIN 2.438,82 % 0,11
ÇEYREK A. 3.987,47 % 0,11
BITCOIN 64.650,16 1.187
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KIŞ HASTALIKLARINDAN NASIL KORUNURUZ

Son Güncelleme :

09 Ekim 2017 - 7:44

/ kez okundu.
KIŞ HASTALIKLARINDAN NASIL KORUNURUZ
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Göğüs hastalıkları Uzm. Dr. Nizamettin kaya kış Hastalıları Ve Korunması Konusunda Önemli Bilgiler Verdi.

 

 

Kaya; Sonbahar mevsimine girdik, kış kapıda, kış hastalıkları pusuda bekliyor, Kış mevsiminde KOAH, Bronşiyal Astım, Bronşektazi, Kronik Bronşit gibi kronik akciğer hastalıkları olan kişilerde çeşitli olumsuzluklar ve kış mevsimi özelliği nedeni ile hastalık bulgularında ciddi artışlar ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda sağlıklı kişilerde de bu dönemde bulaşıcı kış hastalıkları görülmektedir.

Havanın yağmurlu oluşu, sis ve hava ısısı düşüşü, bu dönemde toplu yaşam bölgelerinde geçirilen zaman süresi artışı ve viral bakteriyel hastalık etkenlerinin kış mevsiminde çoğalma yeteneğindeki artış nedeni ile bu tür hastalıklarda artış nedeni ile bu tür hastalıklar çoğalmakta, sonuçta iş, güç, ekonomik kayıplar ve hatta ölümler ortaya çıkmaktadır.

Soba ve kaloriferlerin yanması sonucu ortama yayılan dumanlarda bulunan karbonmonoksit kükürt dioksit ve azot oksitlerin kronik akciğer hastalığı olan hastalarda hava yollarında daralma, nefes darlığı, öksürük ve balgam yakınmaları ile birlikte enfeksiyon eğilimi artışına yol açtığı bilinmektedir. Sağlıklı bireylerde de öksürük, solunum yollarının direncinde azalma mikrobik hastalıklara yatkınlık ve akut bronşit şikâyetlerine yol açmaları mümkündür.

Soğuk havalar nedeni ile ev içi, ofis ve işyerleri gibi kapalı alanlarda insanlar daha çok zaman geçirmektedirler. Buna bağlı olarak kapalı ortamlarda sigara içilmesi, pişirme ve ısınma araçlarının kullanılması sonucu ortaya çıkan zararlı gaz ve partiküller ev tozu akarları ile yapılan temas hamam böceği, antijenler, mantar ve küf ile temas akciğer hastalıklarının görülme sıklık ve şiddetini artırmakta, bu dönem de solunum sistemi hastalıklarının pik yapmasına neden olmaktadır.

 

Kahramanmaraş özel sular vatan hastanesi Göğüs hastalıkları Uzm. Dr. Nizamettin kaya; Yine kış döneminde hastalık etkeni olan virüsler ve bakterilerin üreme yeteneklerinin  artması yanında insanların toplu yaşam bölgelerinde uzun zaman geçirmeleri nedeni ile kişisel bulaşma artmakta, özellikle kronik akciğer hastalıklarında ciddi hastalık tablolarına neden olmaktadır. Bu etkenlerin ortaya çıkardığı hem üst hava yolları hem de alt hava yollarını ilgilendiren hastalık (nezle, grip, sinüzit, tonsilit, farenjit, otit, akut bronşit, pnömoni, astım) tabloları ile kış döneminde sık karşılaşmaktayız.

Soba ve kaloriferlerin yanması ile ev içi ortamda kuruluktan dolayı bu tür kronik akciğer hastalıklarında solunum yollarında nem azalması nedeni ile hastalık alevlenmeleri gerçekleşir.

 

Kaya; Ayrıca artan sinüzit ve nezle atakları, kronik akciğer hastalığı olanların mevcut durumunda bozulma ve hastalık alevlenmelerine neden olabilir. Ayrıca

Gece ve gündüz arasındaki ısı farklılıklarında solunum yollarının direncini ve hastalıklara karşı dayanıklılığı bozarak kış hastalıklarına zemin hazırlar.

Kışın bahsedilen bu faktörler nedeni ile kış aylarında kronik akciğer hastalığı olanlarda şikayetlerde artış öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltı, koyu balgam, mevcut kullandığı ilaçların yetersiz kalması gibi, sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan risk grubu olan, kronik kalp ve akciğer hastalığı, kronik böbrek hastaları kimi hastaları 65 yaşın üstündeki hastalar 6 aydan büyük ve 10 yaştan küçük çocukların, gebelerin kış mevsimine girerken grip aşısı yaptırmaları, yaşadıkları ortamda sigara içilmemesi, odalarının sık sık havalandırılması, soba kullanılıyorsa boru ve bacaların periyodik olarak temizlenip bakımlarının yapılması, geceleri kuruyan odanın uygun şekilde nemlendirilmesi, kirli havalarda dış ortama mümkün olduğunca az çıkılması, özellikle hastalık dönemlerinde kalabalık ortamlardan uzak durulması uyulması gereken kurallardandır.

Kronik akciğer hastalığı olanların bu dönemlerde ilaçlarını düzenli kullanmalarına rağmen durumlarında her zamankine göre ciddi kötüleşme hissediliyorsa hekime başvurmaları gereken muayene ve tetkiklerin yaptırılması uygun olmaktadırlar. Solunum yolu hastalıklarında ilk etapta hemen antibiyotik kullanımı uygun değildir. 38,5 derece üstünde ateş genel durumun bozulduğu koyu ve öksürüklü balgam çıkarma gibi ağır şikâyetler olduğunda doktora müracaat etmek gerekir. Onun dışında hafif semptomlarda, semptom giderici ilaçlar kullanılmalı. 2–3 gün içinde ağırlaşan semptomlar 1 haftadan fazla devam eden öksürük şikâyetleri ve ilk anda ilk tarif ettiğimiz ağır hastalıklar tablosunda doktora başvurulması ve tetkiklerin yapılması uygun olur.

 

Kaya; Kış hastalılarından korunmak için kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiğinde korunmaya özen gösterilmelidir. Yaşlılar, çocuklar, kalp ve kronik akciğer hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları, diyabetikler gibi riskli kişiler başta olmak üzere havanın soğuk olduğu günlerde ve kirli havalarda mümkün olduğunca fazla dışarıda kalınmamalıdır. Uygun giyinmeye özen gösterilmeli, düzenli ve yeterli beslenme, C vitamini, Çinko gibi destek meyveler alınmalı. Mevsimine göre zengin meyve ve sebzeden beslenmeye, kalorili, beslenmeye özen gösterilmelidir.

Hastalık ve salgın dönemlerinde toplu yaşam ortamlarından uzak durmalı, dışarıya çıkarken maske kullanılmalı, aşı endikasyonu olan kronik hasta ve riskli kişilerin koruyucu grip ve zatüre aşılarının yapılması sağlanmalıdır. Hasta kişilerin şahsi eşyalarının diğer kişilerden ayrılması hasta ve çevresindekilerinin ellerini yıkaması, koruyucu maske kullanması endikasyon durumlarında, gripten koruyucu ilaçlarının kullanılması ve ilaçlarının doktor öneri ve yönlendirmesi ile alınması önemlidir dedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.