SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

ALLERJİK RİNİT VE GRİBAL ENFEKSİYONLAR’A DİKKAT

Son Güncelleme :

26 Ekim 2017 - 10:11

/ kez okundu.
ALLERJİK RİNİT VE GRİBAL ENFEKSİYONLAR’A DİKKAT
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Op. Dr. Faruk ATLI önemli açıklamalarda bulundu.

Op. Dr. Faruk ATLI Mevsim itibariyle sık görülen KBB hastalıkları Hem mevsim itibariyle hem de bölgesel olarak bizim memleketimizde sık görülen Alerjik rinit ve buna bağlı ortaya çıkan Üst Solunum Yolları hastalıklarından korunmalıyız.

Alerjik rinit insanların yaklaşık 1/3 ünü etkileyen bir hastalıktır. Görülme dönemine göre iki grupta sınıflanır.

1.Perinial Alerjik Rinit: Her mevsimde görülebilir.

2.Mevsimsel Alerjik Rinit: Geçiş dönemlerinde yani İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde görülür.

Bunların içinde de daha sık görülen Mevsimsel Alerjik Rinittir. O halde özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde Alerjik Rinitten kendimizi korumak gerekmektedir. Çünkü Alerjik Rinit bir taraftan burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşuruk, öksürük gibi şikayetlerle toplum içinde rahatsızlık yaratırken öbür yandan vücut direncini düşürerek Üst Solunum Yolları Hastalıklarına davetiye çıkarır. Ayrıca bizim yaşadığımız bölge çok rüzgarlı olduğu için bizim bölgemizde Alerjik Rinit daha fazla görülmektedir.

Alerjik rinitten tamamen kurtulmak eğer vücudun allerjen kabul ettiği madde tespit edilebilirse aşılama(Desansibilizasyon) yoluyla mümkün olabilmektedir. Ancak bu her zaman mümkün olamamaktadır. Zira hem her zaman alerjen madde tespit edilememekte hem de bu maddenin aşısı bulunmamaktadır. Tespit edilebilen ve buna karşı aşı geliştirilebilmiş ancak 50 civarında alerjen ve aşı bulunabilmiştir. Oysa dünya yüzeyinde milyonlarca alerjen var. Bu nedenle aşılama yöntemiyle çoğu zaman Alerjiyi tedavi etmek mümkün olamamaktadır.

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Op. Dr. Faruk ATLI O halde alerjiden korunmak için birtakım tedbirlere başvurmak daha akıllıcadır. Bunun için evde yünlü halı, kilim, yatak, yorgan, yastık, kazak gibi şeyler bulundurmamak;  evde  kedi, köpek, kuş gibi tüylü hayvanları beslememek; temizlik yapılırke maske takmak yada evden uzaklaşmak; rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamak; ağaçlı, çiçekli, böcekli yerlerde dolaşmamak; tüylü yiyecekler yememek gibi tedbirler çoğu zaman işe yarar. Ayrıca biz Alerjik rinit hastalarına yine tedbir amaçlı 1 yıl boyunca defter tutmalarını ve her hapşuruk, burun akıntısı, öksürük başladığında nerede olduğunu not etmesini tavsiye ediyoruz. Böylece neye karşı alerjik olduğu tespit edilebilir ve bunlardan uzak durarak bir miktar korunabilir.

 

Tedavi olarak ise Antialerjik ilaçlar ve topikal olarak kullanılan antialerjik burun spreyleri kullanılabilir. Alerjik rinit olan insanların %60 ında Alerjik astım, astımlı hastalarında %80 inde Alerjik rinit birlikte görülmektedir. Bu nedenle “Tek Solunum yolu” felsefesi doğrultusunda Alerjik Rinitle ilgili tedavi verilirken beraberinde Astım ile ilgili tedavi de verilmelidir. Bu konuda her gün yeni ilaçlar üretilmektedir.

Şimdi birazda yine bu mevsimde sık görülen Üst Solunum Yolları Hastalıklarından ve onlardan korunma yollarından bahsedelim. Mevsim geçişlerinde özellikle gün içerisinde ısı değişikliklerinden dolayı Üst Solunum Yolları Enfeksiyonları sık görülmektedir. Sabah saatlerinde soğuk, öğlen sıcak, akşamüzeri tekrar soğuk olmakta bu da üşüme-terleme sonucu hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. O halde bu geçiş dönemlerinde giyim kuşama dikkat edilmeli, kalabalık yerlerde mümkünse maske takılmalıdır.

Kulak Burun Boğaz Op. Dr. Faruk ATLI Ayrıca risk grubundaki insanlar (Doktor, sağlık personeli, Öğrenci gibi kalabalık yerlerde bulunanlar) grip aşısı yaptırmalıdır. Grip aşısı sonbahara girerken yapılmalıdır. 9.ay en ideal zamandır ama 10. ay boyunca yapılabilir. Grip aşısı hastalıklardan tamamen korumaz ancak birçok gribal enfeksiyonu önleyebilir. Piyasada bulunan tüm grip aşıları da uygulanabilir. Bu uygulama Üst Solunum Yolları Enfeksiyonlarından korunmak içinde mutlak gereklidir. Zira gribal hastalıklar sonrasında vücut direncinin azalmasına bağlı süperenfeksiyon olarak Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları gelişebilir. Yine Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunu önlemek için gribal enfeksiyon döneminde hem antigribal ilaçlar kullanılmalı, palyatif tedaviler verilmeli, istirahat, sıcak tutma ve vitamin desteği ile vücut direnci artırılmaktadır. Tabiî ki Bakteriyel Enfeksiyon ortaya çıkmışsa mutlaka Doktor kontrolünde Antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.