DOLAR 32,4802 % -0.04
EURO 34,7679 % -0.65
GRAM ALTIN 2.439,88 % 0,15
ÇEYREK A. 3.989,20 % 0,15
BITCOIN 63.646,55 -0.845
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 27°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Rusya Büyükelçisi Karlov öldürüldü

Son Güncelleme :

20 Aralık 2016 - 6:30

/ kez okundu.
Rusya Büyükelçisi Karlov öldürüldü
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Saldırı, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” adlı fotoğraf sergisinde oldu. Açılış konuşması için kürsüye çıkan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, bu sırada silahlı saldırıya uğradı.

buyukelci_katil

Saldırgan, Karlov’u yaraladıktan sonra havaya ateş açtı. Bu sırada salondaki davetliler panik içerisinde kaçışmaya başlayarak salondan çıkmaya çalıştı. Karlov’u yaraladıktan sonra binanın ikinci katına çıkan ve kimliği henüz belli olmayan saldırganla özel harekât polisleri arasında çatışma çıktı. Yaklaşık 15 dakika süren çatışmanın ardından saldırgan etkisiz hâle getirildi.

Saldırıda ağır yaralanan Andrey Karlov, Güven Hastanesi’ne kaldırıldı. Önce Rus haber ajansı RIA, Karlov’un öldüğünü duyurdu. Bir süre sonra da Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Andrey Karlov’un hayatını kaybettiğini açıkladı. Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanlığı Konukevi’nde Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyükelçi Karlov’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini “terör saldırısı” diye niteledi. Büyükelçilerine yönelik silahlı saldırıyı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıyacaklarını söyleyen Zaharova, “Terörizmle mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Zaharova, olayın detaylı bir şekilde araştırılması ve suçluların gerekli cezaya çarptırılması gerektiğini ifade etti.

Saldırgan çevik kuvvet polisi Altıntaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Karlov’un kaldırıldığı Güven Hastanesi’nde ortak açıklama yaptı. Soylu’nun ifadeleri şöyle:

“Saat 19.05 sularında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya’ adlı fotoğraf sergisinde Rusya Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov, konuşması esnasında silahlı bir saldırıya uğramıştır. Kaldırıldığı Güven Hastanesi’nde saat 19.53’te hayati bulgularının olmadığı tespit edilmesine rağmen hemen yapılan canlandırma müdahalesine cevap alınamamış ve kıymetli dostumuz, Sayın Büyükelçimiz hayatını kaybetmiştir.”

“Saldırgan 24 Haziran 1994, Aydın Söke doğumlu. Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı, Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu, İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu mezunu ve halen Ankara Çevik Şube Müdürlüğü’nde görev yapan ve 2,5 yıldır bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş.”

“Olay esnasında yaralanan Leyla Gündoğan, Arnavutluk doğumlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu tespit edebildiğimiz Anastas Zımbırıkalı ve Anıl Değer, olay yerinden acilen Güven Hastanesi’ne getirilmiştir. Yaralılardan Anıl Değer taburcu olmuştur. Yaralılarımızdan birisi ayağından birisi de kolundan şu anda tedavi altındalar.”

“Saldırganın bağlantıları araştırılmaktadır.”

“Bu suikast, bu saldırı, bu terör eylemi, Türkiye-Rusya ilişkilerine gerçekleştirilmiş bir terör eylemidir. Bu, büyük bir provokasyondur. Özellikle Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok iyi olduğu bir safahatta, bir dönemde gerçekleştirilen bu acımasız terör eyleminin, Türkiye’ye sıkılmış bir kurşun olduğunu ve milletimizin emanetinde olan, ülkemizin emanetinde olan bir dostumuza yönelik hâin bir eylem olduğunu düşünüyoruz.”

“Bilinmelidir ki bu suikast, bizi ve ülkemizi derinden üzmüştür. Bu saldırı ve terör olayı bizi ve ülkemizi derinden yaralamıştır. Bu vesileyle tekraren hem Rusya Federasyonu’na, dostumuz Rusya halkına ve aynı zamanda kıymetli ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.”

[Fotoğraf: AA]

“Sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacak”

Türk Dışişleri de, “Maalesef Rus Büyükelçisi Sayın Karlov’u menfur bir saldırı sonucunda kaybettik” açıklamasını yaptı.

“Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, bugün gerçekleştirilen bir sergi açılışında uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın fâili etkisiz hâle getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır. Büyükelçi Karlov, Türkiye’de zor bir dönemde son derece başarılı çalışmalar yürütmüş, gerek şahsi gerek mesleki özellikleriyle tüm devlet kademesinin takdirini kazanmış müstesna bir diplomattır. Anısı her zaman bizimle olacaktır. Bu saldırının Türkiye-Rusya dostluğunu gölgelemesine izin vermeyeceğiz. Bu zor günde Rus halkına ve devletine en kalbi taziyelerimizi sunuyoruz. Bu saldırı, terörün en iğrenç ve barbarca yüzünü göstermiştir. Türkiye, Rusya’yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir.”

Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u aradı ve bunun “dostluğun zedelenmesine yönelik bir saldırı olduğunu” söyledi. Lavrov da, “Bunun farkındayız” diye karşılık verdi.

Erdoğan, Putin’i aradı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak saldırı hakkında bilgi verdiğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Devlet Başkanı Putin’in bilgilendirildiğini söyledi. Rus basınına açıklama yapan Peskov, “Başkan Putin’e bilgi verdik. Bilgileri kontrol ediyoruz” dedi. Peskov ayrıca, “Putin, Dışişleri Bakanı ve istihbarat birimleri başkanlarından rapor almayı planlıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Duması Güvenlik Komisyonu Başkanı Leonid Slutsikiy ise, Karlov’un katıldığı bir sergide uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Yetkililer olay yerine gitti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Savunma Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ saldırıdan hemen sonra olay yerine gitti. Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı da Soylu ile birlikte olay yerindeydi. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ise, saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, delil toplama çalışmalarını koordine etmek için olay yerine gitti. Kodalak’a, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu’ndan Sorumlu Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ile nöbetçi savcı da eşlik etti. Bakanlar daha sonra Karlov’un kaldırıldığı Güven Hastanesi’ne geçti.

Başbakan Binali Yıldırım da, İçişleri Bakanı Soylu başta olmak üzere diğer ilgili bakanlardan bilgi aldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Karlov’un saldırıya uğramasıyla ilgili Başbakanlık tarafından “geçici yayın kısıtlaması” getirildiğini duyurdu.

“Rusya’da yapmayı planladığımız görüşmelerin hemen öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekici”

Savunma Bakanı Işık saldırının ardından şu açıklamayı yaptı:

“‪Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Sn. Andrey Karlov’un hayatını kaybettiği hâin terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyorum. ‪Sn. Karlov’un ailesine ve Rusya devleti ile halkına başsağlığı dilerim. Bu hâin saldırının arkasında her kim varsa ortaya çıkarılacaktır. ‪Bu alçak saldırının yarın (Salı) Dışişleri Bakanımızla Rusya’da yapmayı planladığımız görüşmelerin hemen öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekicidir.” 

Üçlü zirveye saatler kala saldırı

Saldırı, İran-Rusya-Türkiye Dışişleri Bakanlarının Moskova’da yapacağı üçlü Suriye toplantısına saatler kala gerçekleşti. Salı günü İran-Rusya-Türkiye Dışişleri Bakanları Moskova’da üçlü Suriye toplantısı yapacak, toplantı iptal edilmedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Savunma Bakanları da Moskova’da bir araya gelecek. Fikri Işık’ın Rusya’ya yapacağı seyahatin saati akşam saatlerinden Salı sabahına alındı.

ABD ve BM’den kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Karlov’un silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili, “Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz” dedi.

Sözcü Kirby yazılı açıklamasında, “Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov ve diğer bazı kişilerin Ankara’da bir sanat galerisinde saldırıya uğradığına ilişkin haberleri gördük. Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz. Dualarımız ve düşüncelerimiz kurban ve aileleriyle birliktedir” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise basın toplantısında yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadıklarını belirterek, bu saldırının hiçbir meşru gerekçesi olamayacağını söyledi. Stephane Dujarric, saldırının fâillerinin yargı önüne çıkarılmasını umduklarını da sözlerine ekledi.

ABD’nin BM Dâimi Temsilcisi Samantha Power da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, Karlov’un ailesine taziye dileklerini sundu.

2013’ten beri Ankara’da görev yapıyordu

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

1954’te Moskova’da doğan Karlov, 1976’da Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden, 1992’de ise Diplomasi Akademisi’nden mezun olarak yüksek öğrenimini tamamladı. Karlov, 1976’dan beri diplomatik alanda çalışmalarını sürdürüyordu.

SSCB, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilâtının yanı sıra yurt dışı temsilciliklerinde, özellikle 1976-1981 ve 1984-1990 yıllarında SSCB’nin Kuzey Kore’deki büyükelçiliğinde, 1992-1997 yıllarında da Rusya’nın Güney Kore Cumhuriyeti’ndeki büyükelçiliğinde farklı görevlerde çalıştı. Karlov, 2001-2006 döneminde ise Kuzey Kore’de büyükelçi olarak görev yaptı.

Andrey Karlov, 2007-2013 döneminde de ülkesinin Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak çalıştı.

Büyükelçi Karlov, Temmuz 2013’ten bu yana Rusya’nın Ankara Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyordu. Korece ve İngilizce bilen Karlov, evli ve bir çocuk babasıydı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.