DOLAR 32,5889 % 0.35
EURO 34,7978 % 0.17
GRAM ALTIN 2.499,76 % 0,61
ÇEYREK A. 4.087,10 % 0,61
BITCOIN 2.112.218 4.904
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 21°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Projeler kısa sürede hayata geçirildi

Son Güncelleme :

29 Aralık 2015 - 14:18

/ kez okundu.
Projeler kısa sürede hayata geçirildi
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından gerçekleştirilen “IPARD I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD II Lansman” törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, IPARD kapsamında en çok teşviki kullanan iller arasında Kahramanmaraş’ın yer aldığını söyledi. Törene Bakan Ünal’ın yanı sıra; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Veysi Kaynak, Celalettin Güvenç, Nursel Reyhanlıoğlu, Uğur Dilipak ve İmran Kılıç, İlker ÇİTİL, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, protokol üyeleri ve yatırımcılar katıldı.

Bir tesiste düzenlenen programda açılış öncesi konuşan Bakan Mahir Ünal, düşürülen uçak sonrası Rusya ile yaşanan krize değinerek, Türkiye’ye gelen uçaklara verilen yakıt desteğiyle ilgili açıklama yaptı. Başbakan Davutoğlu’nun verdiği müjdeyi, yaşanılan turizm kriziyle ilgili önemli bir kolaylaştırıcı ve telafi edici tedbir olarak nitelendiren Ünal, “Daha önce biz sadece Rusya ve bağımsız devlet topluluğundan gelen tarifesiz uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği veriyorduk. Şimdi bunu tüm dünyadan gelen tarifeli tarifesiz bütün uçaklara vermeye başlıyoruz. Çünkü biz Türkiye’nin turizmini belli pazarlara bağımlı kalacak hale getirmek istemiyoruz. Pazarların çeşitlenmesi iyi bir destinasyon yönetimi ve hükümetin desteğiyle turizmin herhangi bir kriz yaşamasına mahal vermeden inşallah bu süreci atlatacağız” dedi. Ünal, bakan olduktan sonra böyle bir krizle uğraştıklarını fakat kendileri için yapacakları en temel şeyin Türkiye’nin kültür politikalarını 2023 vizyonuna uygun bir şekilde bir hafıza ve kimlik inşası haline getirmek olacağını vurguladı.

Kültürünüz Varsa Küresel Dünyada Temsil Ettiğiniz Kimliğin Karşılığı Var

”Eğer kültür varsa sizin turizm faaliyetlerinizin de bir karşılığı olacağına dikkat çeken Ünal, şöyle devam etti: “Kültürünüz varsa uluslararası alanda küresel dünyada sizin değerlerinizin ve temsil ettiğiniz kimliğin bir karşılığı var. Ama önemli bir husus var oda eğer bir kültürden bahsedeceksek bir hafızadan ve kimlikten bahsetmemiz gerekiyor. Eğer bir hafızadan ve kimlikten bahsedeceksek işte o zaman şehirlerden bahsetmemiz gerekiyor. Biz kültür politikalarımızı şehirler üzerinden somutlaştıracağız. Neden? Çünkü bizim her şehrimiz güzeldir. Çünkü bizim her şehrimizin bir hikayesi vardır. Maraş’ın ayrı bir hikayesi vardır. Antep’in ayrı bir hikayesi vardır. Urfa’nın ayrı bir hikayesi vardır. Maraş’ı ‘kahraman’ yapan, Antep’i ‘gazi’ yapan, Urfa’yı ‘şanlı’ yapan bir hikaye var, bir mücadele var, ödenmiş bir bedel var.” Ünal,bir insan kendi toprağını korumak için gözünü kırpmadan kurşuna karşı ölüme karşı yürüyebiliyorsa, bu insanı o toprakla adeta baba ile evlat arasındaki ilişki gibi bir iletişim kurmasını sağlayan bir inancın bulunduğunu ifade etti. Ünal, Kahramanmaraş’ın da buna en güzel örneği olduğunu bildirdi. Ünal, 2004’de 5084 sayılı teşvik ile IPARD kapsamında en çok teşviki Kahramanmaraş’ın kullandığına değinerek,”Maraş’ın girişimcisi kendi şehrine duyduğu sevgi çok özel bir sevgidir” dedi. Şimdi şehir şehir her şehrin önce hafızasını, kimliğini ve kültürünü ayağa kaldırmak istediklerini dile getiren Ünal, şöyle devam etti: “Bu kültürün ayağa kalkmasıyla birlikte şimdi ticaretten bahsettiğimiz zaman ahilik ahlakından bahsetmezsek olur mu? O Ahi Evran geleneğinden bahsetmezsek olur mu? Ticareti sadece bir kazanç kapısı görmek ama ticaretin ahlakını ve tüccarın, ticaret erbabının alışverişinde uygulaması gereken o kadim ahlakı, o ahlakın bir kültüre ve bir geleneğe dönüşmüş şeklini ifade etmezsek olur mu? Dünyanın her yerinde ticaret var, ama Anadolu’da eğer Ahi Evran-ı bugün bize hala zikrettiren bir ahlaki arka plan var.”

TKDK Kalkınmanın Önünü Açıyor

Bakan Ünal, asılolanın ve hedeflediklerinin insanın doğduğu yerde mutlu olması, doğduğu yerde doyması ve göçün olmadığı, insanların kendi şehirlerinde kendi aidiyetleriyle kendi kimlikleriyle yaşamaları olduğunu belirtti. Ünal, TKDK’nın bunu sağlamak, göçü engellemek ve kırsalda oluşacak olan değişimin de, kalkınmanın da önünü açmayı hedefleyen kurumlardan birisi olduğunu vurguladı. Şu anda İstanbul özelinde İstanbul, İç Anadolu ve Doğu arasında bir denge oluştuğunu işaret eden Ünal, şunları kaydetti: “İstanbul büyüdükçe Türkiye’nin diğer bölgeleri daha fazla hafifliyor ve yukarıdan aşağı Kocaeli ve İstanbul’a dönük bir göç yaşanıyor. Artık İstanbul özellikle bu göçü kaldıracak durumda değil. Bizim politikalarımızla bu dengeyi yani Türkiye’nin Van’dan Edirne’ye, Kars’tan İzmir’e kadar dengeli, kendi içinde kendi ihtiyacını karşılayan bir yapıya bürünmesi ve her anlamda bu dengeyi sağlamamız gerekiyor.”

 

Kahramanmaraş Değişiyor

Kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer de, Kahramanmaraş’ın değiştiğini dile getirerek şöyle dedi: “Dünya değişiyor ama dünya değişirken Türkiye çok daha farklı bir mezrada, süratleve çok farklı bir üslupla değişiyor. Bizler değişiyoruz. Kahramanmaraş değişiyor. Artık kendimize çevremize bugünümüze ve yarınımıza farklı bakıyoruz. Yüzlerimiz gülüyor Allah her türlü sıkıntıya rağmen yüzlerimizi soldurmasın. Bugünümüz ve yarına giden yollarımız açık ve aydınlık olsun. Değişiyoruz dönüşüyoruz ve duruşumuz değişti. Öncelikle yüreklerimizde birşeyler değişti sonra zihinlerimizde değişti ama dünya gerçekliği bu ki değişen yürek ve zihinlerin müessir olması için sağlam meslek ve araçlara ihtiyaç vardır. Bu ülkede her ne zaman ve her ne vesile ile bir yatırım meydana gelmişse, taş üstüne taş koyulmuşsa muazzezdir, mukadderdir, mukaddestir.Bu taşların koyulmasında kimin emeği geçmişse alnından, elinden öpülmesi gerekir. Kahramanmaraş’ta anında istihdam sağlandı ve hibeler yapıldı. IPARD II çerçevesinde yenilenebilir enerji sektöründe de proje çağrısınabaşlayacağız.”

 

Büyükşehir Olarak Bizlerde Kırsal Kalkınma Hibelerinden Faydalanacağız

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’da, “Ülkemizin istikbal mücadelesinde Kahramanmaraşlı girişimciler en ön safta yer alıyor” diyerek, şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizi daha güzel günlere götürmek içingerçekten sadece elini değil gövdesini de taşın altına koymaktalar. İlimiz Türkiye’de il koordinatörlüğü açılan şanslı yerlerden bir tanesidir. Kahramanmaraş ve girişimcilerde en doğru, en can alıcı projelerle adeta birbirleriyle yarışaraktan bu yatırımların Kahramanmaraş’a koşmasını sağlamışlardır. Başta turizm olmak üzere birçok alanda en iyi şekilde yararlanarak, geçmişte ki teşvikleri en iyi şekilde değerlendirerek Kahramanmaraşlılar bu girişimci ruhları ile Türkiye’de sanayi, turizm alanında söz sahibi olmaya devam edecek. Özellikle turizm alanında yapılan yatırımlar Kahramanmaraş’ın çok önemli noktalarında, il genelinde yaptığımız gezilerde yoğun bir biçimde bu yatırımlarla karşılaşıyoruz” dedi. Kahramanmaraş’ta yayla turizmine yönelik önemli tesislerin olduğunu ifade eden Erkoç, “Kahramanmaraş çok şanslı, Kültür ve Turizm Bakanımız var. 13 yıldan bu yana özlemle beklediğimiz bakanımıza kavuştuk. Kültür bakanlığı belkide Kahramanmaraş’ın en çok desteğe ihtiyacı olduğu alanlardan bir tanesidir. Kahramanmaraş’ı turizm alanında sadece dağ ve termal turizmle değil tarihi zenginlikleride ön plana çıkararak yatırımlarla hep birlikte şaha kaldıracağız. Belediye olarak tüm teşviklerden yararlanma gayreti taşıyoruz. Arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu dönemde de güneş enerjisi alanında ve şehrimize mezbaha kazandırma çalışmaları içerisinde kırsal kalkınma birimine sunacağız. Yaklaşık 5 milyon civarında olan bir destek Avrupa birliğinde de Türkiye’de ki en büyük hibelerden bir tanesini kullandık. Kırsal kalkınma bu dönemde büyükşehir olarak ilçe belediyelerimizde de çalışmalar yürütülüyor. Kamu olarak yüzde 25 pay ile yatırım yapabiliyoruz. Kahramanmaraş’ın turizm alanında daha da güçlenmesi için altyapılara çok fazla ağırlık veriyoruz. Omuz omuza vererek Kahramanmaraş’ı her alanda en önemli yere getireceğiz” diye konuştu.

 

211 Proje ile İle Sözleşme İmzalandı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı ise, “2011 yılının ağustos ayından beri Türkiye’de proje karşılığında vatandaşlara kaynak ve hibe aktarıyoruz. Amacımız kırsal kalkınmada güzel sürdürülebilir tesisler kurarak insanların köyden kente geçişinin önüne geçmek ve oralarda önemli tesisler kurup hayat geçirmektir. Bugüne kadar yaklaşık 11 bin proje ile sözleşme imzalıyoruz. Bu 11 bin projenin sonucunda toplam 50 bin kişi istihdam ediyor” dedi. Projelerin şu anda yüzde 40-50 kapasitede çalıştığını söyleyen Nazlı, “İnşallah önümüzde ki senenin temmuz, ağustosuna kadar biz bu projeyi yüzde 70-80 kapasiteye ulaştırdığımızda milletimiz 100 bin kişiye istihdam sağlayacak. Önümüzdeki dönemde yine aynı şekilde bir hedefimiz var” diye konuştu. Kahramanmaraş’ta toplam 211 projeyle sözleşme imzalandığını belirten Nazlı, şöyle dedi: “Bunların toplam yatırım tutarları 218 milyon TL’dir. Yatırım proje ve istihdam çok önemlidir. Projeler gerçek kişilere verilen, sonucunda ortaya istihdam koyulan projelerdir. Projelerden bugüne kadar Kahramanmaraş’ımızda bine yakın kişi iş aş sahibi oldu. İnşallah bunlar tam kapasiteli çalışmaya başladığında en az 3 bin kişi bizim desteklediğimiz projelerle ilimizde iş sahibi olacak. Kahramanmaraş’ın öncü olduğu diğer alanlar ve sektörlerde vardır. Bunlardan bir tanesi ve birincisi Türkiye’de nam yaptığımız süt ürünleridir. Önümüzde ki günlerde IPARD II programında Kahramanmaraş ilimizde özellikle yatırımcıları proje yapmaya davet ediyoruz. Hem süt hayvancılığı yetiştiriciliğine hem de sütün işlenmesi dondurma, peynir ve diğer ürünlerin yapılması ile ilgili Kahramanmaraş’ı odak noktalardan bir tanesi yapmayı planlıyoruz.

 

Projeler kısa sürede hayata geçirildi

Kahramanmaraş’ta ki en önemli açılımlarımızdan bir tanesi kırsal turizmde proje yaptığımız ilimiz oldu. Toplam 28 tane proje ile Kahramanmaraş’ta sözleşme imzaladık. Bunların büyük bir çoğunluğu butik otel, apart otel, bungalov tipi oteldir. Bir kısmı tamamlanarak hayata geçti, diğerleride kısa bir sürede hayata geçecektir. Biz burada insanların barınma, konaklama ihtiyacını karşılamak amacıyla turizm tesislerini hayata geçireceğiz. Tüm bunları yapabilmek için kurumlarımızınsinerjive uyum içerisinde çalışması gerekiyor. Kurumlarımızda bu sinerjiyive uyumu Kahramanmaraş’ta gerçekten bizlere sağladı. Bunları koordine eden bir araya getiren sıkıştığımız durumlarda yatırımcılarımızın önünü açan sayın valimizede teşekkür ederim.Kahramanmaraşlı yatırımcılarında problem yaşadıkları durumlarda çok değerli milletvekilleri de yardımcı oldu” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından, hibe yoluyla desteklenen 158 tesisin toplu açılışı yapıldı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,5860

SATIŞ

32,5889

FARK

% 0.35
Dolar EURO

ALIŞ

34,7825

SATIŞ

34,7978

FARK

% 0.17
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,6244

SATIŞ

40,6424

FARK

% 0.1
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,8581

SATIŞ

35,8743

FARK

% 0.75
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,6830

SATIŞ

23,6912

FARK

% 0.42
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.998,99

SATIŞ

4.087,10

FARK

% 0,61
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.499,37

SATIŞ

2.499,76

FARK

% 0,61
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.112.218

DEĞİŞİM

4.904

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER