DOLAR 32,3139 % 0.19
EURO 35,0759 % -0.17
GRAM ALTIN 2.277,64 % 0,00
ÇEYREK A. 3.723,94 % 0,00
BITCOIN 2.290.409 1.291
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Zihinsel Engelli Çocuklarına Borç Tebligatı Gönderilmesine Tepki Gösterdi

Son Güncelleme :

24 Şubat 2016 - 7:14

/ kez okundu.
Zihinsel Engelli Çocuklarına Borç Tebligatı Gönderilmesine Tepki Gösterdi
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ta 3 çocuğu zihinsel engelli olan Moda ailesi, 18 yaşını dolduran 2 çocuğu için SGK’dan borç tebligatı gönderilmesine tepki gösterdi. SGK İl Müdürü ise, aile reisinin gelir tespiti sonucunda 4A kapsamında primi yapılan bir işçi olduğunun tespit edildiğini, bu ailenin 3 çocuğunun babasının sigortası üzerinden sağlık hizmeti aldığını belirtti.

Onikişubat ilçesi Ertuğrulgazi Mahallesi’ndeki evlerinde zihinsel ve bedensel engelli çocukları 25 yaşındaki Esra, 20 yaşındaki Durdu Mehmet, 10 yaşındaki Hanifi’nin rahatı ve huzuru için her türlü gayreti gösterdiklerini belirten Moda ailesi, yetkililerden sağlık hizmetlerinden kolayca faydalanması için engellilere yönelik çalışma yapılmasını istedi. 25 yaşındaki doğuştan zihinsel engelli ve diyaliz hastası olan Esra Moda’ya SGK’dan Genel Sağlık Sigortası borcu çıktığını söyleyen Mustafa Moda, “8 ay önce Genel Sağlık Sigortası kapsamında engelli çocuğumuza borç çıkartmışlar. Oysa ben SGK’lıyım. Ondan faydalanamıyor. Tüm kurumlara başvurmama rağmen bir netice alamadım. Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş SGK il müdürlüğüne müracaatımda konunun yanlış anlaşıldığını söyleyip düzelttiler. Şimdi çocuğumun SGK’dan faydalanabileceğini söylediler. Ama şimdi de çocuğuma ödenmemiş 223 TL’lik borç çıkartmışlar. Böyle bir zihinsel engelli kız çocuğuna böyle bir tebligatın gelmesine ben şahsım adına utanıyorum” dedi.

“ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUĞA HACİZ GELECEK”

3 engelli çocuğa bakmanın yanında böyle olaylarla karşılaştıkları için umutsuzluğa düştüklerini belirten Moda, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sonuçta bu çocukları yaşatmak zorundayım. Bunları da gündeme getirmek zorundayız. Benim gibi arkadaşlar da bu durumla karşılaşıyordur. Bu konu çok basit bir şey binlerce kanun çıkartan sayın vekillerimiz tek bir kanun çıkartarak bu tür hastaların istediği yerde hiçbir sorgu sorulmaksızın faydalanmalılar. Biz maddi yönden bir şey istemiyoruz. Bu tür insanlar rapor derecelerine göre devletimiz tüm hastanelerde bakılmasını istiyoruz. Ben bu borç tebligatımı ödemediğim takdirde yakın bir zaman içerisinde zihinsel engelli bir çocuğa haciz gelecek. Bunun küçük kardeşi var onunkini de ödemiyorum belli bir süre sonra ona da tebligat gelecek.”

Anne Fatma Moda ise psikolojisinin bozulduğunu söyleyerek, “3 engelli çocuğa bakmak çok zor. Eşimiz dostumuz yardım ediyor. Gece olduklarında bağırıyorlar durmuyorlar. Eşimiz dostumuz sayesinde ayaktayız. Bir Suriyeli doktorun kapısını çalıp girebiliyorsa biz de girebilmeliyiz. Günümüz koşuşturmayla geçiyor. Bazen psikolojim bozuluyor. Yeri geliyor çocuklarım sabaha kadar yatmıyorlar” ifadelerini kullandı.

SGK’DAN AÇIKLAMA

SGK İl Müdürü İsmail Balakan ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2 erkek 2 kız çocuğu olan Mustafa Moda’nın gelir tespiti sonucunda 4A kapsamında primi yapılan bir işçiolduğunun tespit edildiğini, bu ailenin 3 çocuğunun babasının sigortası üzerinden sağlık hizmeti aldığını belirtti. Daha önce Esra Moda’ya Genel Sağlık Sigortası kapsamında bir borç çıktığını ancak bunda babanın kurumlarına müracaatı sonucunda silindiğini hatırlatan Balakan şöyle devam etti:

“Sadece Durdu Mehmet Moda ismindeki yatalak hastanın ise 18 yaşını tamamladığı ve okumadığı için baba üzerinden faydalanamıyor. Bu şahsın gelir testine gittiği ve gelirin G1 bölümüne girdiğinden primlerini ödemesi gerekiyor. Eğer ailenin geliri düşük çıksaydı bu çocuğumuz da sağlık hizmetlerinden tamamen ücretsiz faydalanacaktı. Şu anda Durdu Mehmet’in ödenmemiş bin 155 TL sigorta prim borcu görünüyor. Bugüne kadar benim evladım engelli diye baba bize herhangi bir şekilde dilekçe vermemiş. ve bizim kurumumuzdan sevk almamış görünüyor. Bu durumda babanın bize dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor. Biz de tıp fakültesine sevk ediyoruz, oradan çıkacak sonuca göre çocuğumuzu sigorta kapsamına alıyoruz. Gelir testini sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları yapıyor. Oradan yapılan gelir testi sonucunda bizim sistemimize düşüyor. Ailenin diğer engelli 2 çocuktan 1.664 TL bakıcı aylığı aldıkları görülüyor. ve babasının da sigortalı çalışan olarak görülüyor. Bu da gelir tespitinde değerlendiriliyor. Mevcut kanunlara göre bu parayı yatırmaları gerekiyor. Bize başvuru yaptıklarında borç duracak silinmeyecek sadece durdurulacak. Bu primi ödemek zorundalar.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.