DOLAR 32,3721 % 0.16
EURO 34,9730 % -0.29
GRAM ALTIN 2.325,53 % 0,22
ÇEYREK A. 3.802,24 % 0,22
BITCOIN 2.283.509 0.014
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

YADES’TE HİZMET BAŞLADI

Son Güncelleme :

05 Eylül 2017 - 9:17

/ kez okundu.
YADES’TE HİZMET BAŞLADI
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi, bakıma muhtaç yaşlı vatandaşların yüzlerini güldürüyor. Projesi geçtiğimiz aylarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından onay alan merkez hizmet vermeye başladı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un sosyal belediyecilik alanında büyük önem verdiği projelerden biri olan Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi, çaresizlere çare oluyor. Günlük yaşam faaliyetlerini tek başına sürdüremeyen, evde bakım hizmetine ihtiyaç duyan; yaşlı vatandaşların sağlık durumları, kişisel bakımları ile yaşadıkları evin temizlik ihtiyaçları ve sıcak yemek ihtiyaçları bu merkez tarafından karşılanıyor.

MERKEZİN İŞLEYİŞİ

Büyükşehir Belediyesi Araştırma Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğü koordinasyonunda Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında kurulan Çağrı Merkezine bağlı evde bakım hizmetleri ekipleri ile yaşlının evde bakımları haftalık periyotlar ile yapılıyor. Yaşlı bireylerin evlerine kurulan sistemler, acil durum butonları, akıllı ilaç kullanım kutuları gibi birçok akıllı sistem ile uzaktan yaşlının tansiyonu, nabız ve kalp atışları, şekerinin ölçümleri sağlanıyor ve tıbbi gereklilik durumunda sistem üzerinden çağrı merkezi ekranından yetkililere hızla ulaştırılıyor.

Akıllı sistem ile yalnız yaşayan yaşlıların yangın, gaz zehirlenmeleri, duman, su taşması ve benzeri durumlarda, ambulans, polis ve itfaiye birimlerine haber verebilmesi amaçlanıyor.

Merkez aynı zaman da uzaktan sağlık takibi ile evde temizlik ve bakımları yapılan yaşlı bireylerin hizmetlerden memnuniyet derecelerini ölçmek ve psiko-sosyal destek vermek amacıyla ev ziyaretleri gerçekleştiriliyor.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, yaptığı açıklamada, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından Yaşlı Dostu Kent olarak ödülüne layık görüldüklerini ifade ederek online Yaşlı Destek Programını hayata geçirdiklerini söyledi.

Hali hazırda yaşlıların birçok hizmetini yerine getirdiklerini dile getiren Genel Sekreter Çetinkaya, bu projeyle 65 yaş üstü yalnız yaşayan yaşlıların tansiyon ve şekerlerini ölçümlerini yapabildiklerini, kişisel bakım hizmeti almak isteyenlerin ellerindeki butonlara basarak taleplerini kendilerine iletebildiğini kaydetti.

Yaşlıların güvenlik açısından bir sıkıntıları olsa bile kendilerine ulaşabilme kolaylığını kurulan sistem sayesinde gerçekleştirdiklerini anlatan Çetinkaya, şöyle devam etti: “20’si yatalak olmakla birlikte 120 yaşlımıza bu hizmeti sunmaktayız. Çok yaşlımız var ancak ilk etapta sağlık hizmeti sunabilmek ve sistemi oturtmak için 150 yaşlımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Farklı belediyeler çalışma yaptı ancak bu kadar büyük boyutta değil hem sağlık hem temizlik hem yemek ve hem de güvenlik anlamında online olarak yapılan bu hizmetin Türkiye’de başka bir örneği yok.”

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuyla hareket ettiklerini dile getiren Genel Sekreter Çekinkaya, yaptıkları çalışmayla yalnız yaşayan yaşlıların bir anlamda psikolojik tedavi olduğunu kaydetti.

“ONLARI HAYATA KAZANDIRMIŞ OLUYORUZ”

Hiçbir istekleri olmasa bile ekiplerin evleri ziyaret ederek yalnız yaşayan yaşlılarla sohbet ettiğini, bu yönüyle bile projenin önemli olduğuna dikkati çeken Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı:”Onları sosyal hayata kazandırma anlamında da çok güzel bir proje. Çünkü onlar yalnız kalmış ya da itilmiş gibi o psikolojiyle yaşıyorlar. Hayata küsmüş bir halleri var. Arkadaşlarımız gidip ziyaret ettiklerinde neşeleniyorlar ve çok hoşlarına gidiyor. Bir sahipleri olduğunu biliyorlar. Sosyal belediyecilik anlamında da güzel bir proje. Nasıl ki kadınlara ve engellilere sosyal projeler uyguluyorsak hayata küsmüş olan yaşlılarımıza da böyle bir hizmeti veriyoruz. Yaşlılarımıza manevi bir evlatlık yapıyoruz. Hiçbir şeylerini çözemeseniz bile onların yanında olup dertlerini dinlemek onlar için çok büyük bir mutluluk. Onları hayata kazandırmış oluyoruz.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.