DOLAR 32,3162 % 0.2
EURO 35,1419 % 0.02
GRAM ALTIN 2.292,73 % 0,67
ÇEYREK A. 3.748,61 % 0,67
BITCOIN 2.293.294 2.361
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

SGK açıkladı, En az…

Son Güncelleme :

29 Temmuz 2016 - 12:08

/ kez okundu.
SGK açıkladı, En az…
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

SGK, darbe şehitleri ile gazilere verilecek olan tazminat ve maaş miktarlarını belirledi. Bu çerçevede, bağlanacak en düşük aylık tutar 3.203 TL olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine karşı mücadele sırasında şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlara, vazife malullüğü aylığı verilecek.

Bağlanacak en düşük aylık tutarı 3 bin 203 lira olurken, şehitlerin kanuni mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 lira nakit ödeme yapılacak.

EN DÜŞÜK MAAŞ 3 BİN 203 TL

SGK’nın internet sitesinde yer alan duyuruda, 15 Temmuz gecesi darbecilerle mücadele ettiği sırada şehit düşenlerin yakınları ya da gazi olanlara belli haklar tanındığı bildirildi.

Buna göre, hayatını kaybeden veya malul hale gelen sivil vatandaşların, kendilerine veya hak sahiplerine SGK tarafından aylık bağlanacak.

Aylık işlemlerinde, ilgililerin mevcut öğrenim durumları esas alınacak ancak terör eylemlerine maruz kalan erbaş ve erler gibi yüksek derece ve kademe üzerinden hesaplama yapılacak. Bu çerçevede, bağlanacak en düşük aylık tutarı 3 bin 203 lira olacak.

Hayatını kaybeden veya aylık almaktayken vefat edenlerin hak sahiplerine, şehit veya gazi için ödenecek vazife malullüğü aylığı, herhangi kesinti olmaksızın tam olarak verilecek.

88 BİN 596 TL TAZMİNAT

Vefat edenlerin kanuni mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 lira, diğer malullere ise malullük derecelerine göre 66 bin 447 ila 22 bin 149 lira arasında, yaralananlara da 17 bin 719 lirayı geçmemek üzere yaralanma derecelerine göre, tespit edilen tutarda nakdi tazminat ödenecek.

HAYATINI KAYBEDENLERİN AİLELERİNE 30 YIL HİZMET ETMİŞ GİBİ EMEKLİ İKRAMİYELERİ ÖDENECEK

Kamu personeli (memur) olanlardan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında bulunanlardan, hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere en yüksek devlet memuru aylığı, diğer malullere ise kendi görev aylıkları esas alınarak 30 yıl hizmet yapmış gibi SGK tarafından emekli ikramiyeleri ödenecek.

Diğer sivillerden hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere 150 bin 613 lira, diğer malullere ise 101 bin 885 lira tutarında ek tazminat, nakdi tazminat ödemesini yapan kurumlarca verilecek.

HAYATINI KAYBEDENLERİN AİLESİNDEN İKİ KİŞİ KAMUDA İSTİHDAM EDİLECEK

Hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile anne, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam 2 kişi kamuda istihdam edilecek.

Malullerin ise kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere 1 kişi kamuda işe yerleştirilecek.

SAĞLIK YARDIMI

Aylık bağlananların ilaç, ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri ile yardımcı üreme yöntemi ve tedavilerinde katılım payı ve ilave ücret alınmayacak. Aylık bağlanan malullerin sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri, herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanacak.

Yaralananların tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar sağlanacak sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak. Ayrıca tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar geçen sürede verilen sağlık hizmetleri ve diğer haklardan aylık bağlanmış olanlar gibi yararlandırılacak.

SAĞLANAN DİĞER HAKLAR

Bakım ücreti: Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan gazilerimize asgari ücretin net tutarının iki katı tutarında (bugün itibariyle 2354,92) aylık bakım ücreti ödenecektir.

Faizsiz konut kredisi:2016 yılı itibariyle 94 bin TL tutarında faizsiz konut kredisinden yararlanabileceklerdir.

Ek Ödeme ile Eğitim Öğretim Yardımı:Şehit ve gazilerimizin çocuklarına ilköğrenimde 1.398 TL, lisede 2.098 TL, yükseköğrenimde ise 2.797 TL tutarında yılda bir defa eğitim öğretim yardımı ödenecektir. Ayrıca, maluliyet derecelerine göre 2017 yılında ek ödeme yapılacaktır.

Ücretsiz seyahat hakkı: Şehit ve gazilerimizin kendileri ile hak sahipleri; yurtiçinde Devlet Demiryollarında, Denizyolları Şehir Hatlarında ve belediye toplu taşıma araçları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşıma işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilecektir.

Elektrik ve su indirimi:Şehit ve gazilerimizin kendileri ile hak sahipleri, tahakkuk ettirilecek su ücreti % 50’den az indirim içermemek üzere belediye meclisleri tarafından belirlenecek tarife üzerinden ve indirim oranı % 40’ı geçmemek üzere belirlenen elektrik tarifeleri üzerinden indirimli su ve elektrik kullanım hakkına sahiptirler.
Bu vesileyle tüm “Demokrasi Şehit ve Gazilerini” saygı ve minnetle anarken, şehitlerimizin kederli ailelerine bir kez daha başsağlığı diler, gazilerimize acil şifalar dileriz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.