DOLAR 32,3721 % 0.16
EURO 34,9730 % -0.29
GRAM ALTIN 2.325,53 % 0,22
ÇEYREK A. 3.802,24 % 0,22
BITCOIN 2.283.509 0.014
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

ŞEYH ALİ SEZAİ EFENDİ MEZARI BAŞINDA ANILDI

Son Güncelleme :

13 Haziran 2017 - 9:29

/ kez okundu.
ŞEYH ALİ SEZAİ EFENDİ MEZARI BAŞINDA ANILDI
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi vefatının yıldönümünde Şeyh Ali Seza Efendi’yi mezarı başında andı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, İl Müftüsü Celal Sürgeç ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı anma programı Şeyh Adil Mezarlığı’nda gerçekleştirildi.

Şeyh Ali Sezai Efendi’nin mezarı başında ilk önce Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından İl Müftüsü Celal Sürgeç dua etti.

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı Şeyh Ali Seza Efendi ile ilgili bilgiler paylaştı.

Daire Başkanı Kabakcı yaptığı açıklamada: “Müftülüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz olarak bugün Hoca Efendiyi ziyarete geldik. Hoca efendi 1869 yılında Kahramanmaraş’ın Şekerli Mahallesinde dünyaya gelmiş, babasını beş yaşında kaybetmiş, eniştesi İbrahim Efendi ile birlikte Halep’e gitmiş orada tahsilini tamamlamış Arapça Farsçanın yanında Fransızca öğrenmiş Osmanlı ulemaları içerisinde Kahramanmaraş’ta Fransızcayı bilen tek âlim insan.

Şeyh Ali Sezai Efendi sadece ulema olmakla kalmamış Milli Mücadele yıllarında üstün başarılar göstermiş. Lübnan’dan Aslan Beyi, İstanbul’dan Beyazıt Muharrem Beyi Kahramanmaraş’a çağırarak milli mücadelenin beyin takımını oluşturmuştur.

Milli mücadele bittikten sonra herkesin belirli şeyler peşinde koştuğu zamanlarda hoca efendi o gün Maraş’ın aşiret köylerine öğretmen olarak gitmiş, seyyar öğretmen olarak o köylerde aşiretleri eğitim ve öğretim konusunda bilgi sahibi etmeye çalışmış.

Daha sonra Kahramanmaraş’ta merkez vaizi olmuş hem kurtuluşta sosyal etkinliklerde hem camii kürsülerinde halkımızı irşat etmiş ve Kahramanmaraşlılar onun arkasından gitmişler sevmişler saymışlar hoca efendiyi. Hoca efendi daha sonra iki mühim olaya tanıklık etmiş. Bunlardan birisi Kahramanmaraş’ın eşrafının ve halkının Ankara İstiklal Mahkemesine götürülmesini görmüş daha sonra kendileri mezar taşını kendisi vefat etmeden yaptırdığı için o günkü idarecilerin bağnazlığıyla yıllar süre mahkemelerde tutulmuş. Düşünebiliyor musunuz bu milli mücadele Anadolulun Milli Mücadelesi kıvılcımını yakan maddi manevi bir hoca efendi mezar taşında İslami yazıları yazdığı için mahkemelere gitmiş. O gün ki bir hakimin anlayışıyla berat etmiş ve 11 Haziran 1937 senesinde vefat etmiştir” dedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.