DOLAR 32,5242 % -0.08
EURO 34,7990 % -0.21
GRAM ALTIN 2.421,46 % -0,36
ÇEYREK A. 3.959,09 % -0,36
BITCOIN 66.569,30 0.869
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 29°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Rüzgar Enerjisiyle Elektrik Üretimi Başlıyor

Son Güncelleme :

22 Haziran 2015 - 9:56

/ kez okundu.
Rüzgar Enerjisiyle Elektrik Üretimi Başlıyor
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ın ilk rüzgar enerjisi santrali “Dilek Res”te son aşamaya gelindi.

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesi Çuhadarlı Mahallesi’nde yapılacak rüzgar gülü elektrik enerjisinde 10 tribünden 5’inin kurulumu tamamlandı.

 

Yaklaşık 59 metre uzunluğunda ve 11 ton ağırlığındaki kanatlar monte edilerek alana vinçler yardımıyla getirildi ve Haziran ayında faaliyete geçen 5 tribünden elde edilen enerjinin ulusal sisteme aktarılacağı öğrenildi.

Her bir tribünün 2.4 Mvv elektrik üreteceğini belirten şantiye şefi inşaat mühendisi Abdullah Ardıçbağ, proje tamamlandığında yıllık ortalama 70 milyon kilovat saat enerji üretileceğini belirtti. Ardıçbağ, “Projemizin tamamı 10 adettir. Toplam 24 Mw (Megawatt) enerji üretme potansiyelindedir. Her biri 2.4 enerji üretme potansiyeline sahiptir. Şu ana kadar montajı tamamlanan 5 tane oldu. Altıncının montajı da şu an yapılmakta, devam etmektedir. Toplamda tam performansta 24 Mw enerji sağlayacak bize. Tüm ülkeye yayılacak. Daha çok bölgemiz faydalanacaktır. Radyasyon olarak bu santrallerin içinde radyasyonla alakalı hiçbir cihaz bulunmamaktadır. Sadece mekanik aksamlar bulunmaktadır. Bunlar da radyasyon yaymamaktadır. Gürültü kirliliği olarak da bu tribünler gün geçtikçe daha da ses desibeli düşmektedir” dedi.

Yerden 91 metre yükseklikte olan santrallerin kanatlarının 600 tonluk vinç yardımıyla kurulduğunu belirten Ardıçbağ, her santralde 3 adet kanat olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ın şehir merkezinin puanttaki gücü yaklaşık 240 MW olduğu düşünüldüğünde bu enerjiye rüzgar gülleriyle yüzde 10 destek sağlanacağı hesaplanıyor.

Kale Enerji Üretim Tic. San. A.Ş.’nin yaptırdığı rüzgar gülü enerji santralinin toplam maliyet bedelinin 50 milyon Euro olduğu öğrenildi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.