DOLAR 32,3466 % 0.29
EURO 35,1311 % -0.02
GRAM ALTIN 2.310,97 % 1,47
ÇEYREK A. 3.778,44 % 1,47
BITCOIN 2.297.148 2.794
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

O ÖNERGE KABUL EDİLMEDİ

Son Güncelleme :

21 Aralık 2016 - 15:29

/ kez okundu.
O ÖNERGE KABUL EDİLMEDİ
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

TBMM Genel Kurulunda HDP’nin, Maraş olaylarının araştırılmasına yönelik önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda, partisinin grup önerisi üzerine söz alan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 19 Aralık 1978’de Maraş’ta yaşanan katliamın 12 Eylül darbesine zemin hazırlayan olaylardan biri olduğunu ifade etti.

“Geçmişle yüzleştik mi? Acılarını sarmak yerine yeni acılar ve travmalar eklemiyor muyuz bu belleğimize?” diyen Beştaş, aradan geçen 38 yıl boyunca hala Alevi yurttaşların, katliam tehdidini yüreklerinde hissettiklerini savundu.

Maraş katliamının anılmasının neden yasaklandığını soran Beştaş, bu sorunun yanıtını hala alamadıklarını belirtti.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor ise bölücü terörün her dönemde başka şekillerde kendisini gösterdiğini belirterek, “Hiç şüphe yok ki bugün de dış destekli olduğundan asla şüphemiz bulunmayan terör olaylarının ülkemizi bölmekten başka bir amacı yoktur.” diye konuştu.

12 Eylül darbesinin, ABD’nin bilgi ve desteğiyle yapıldığına inandıklarını vurgulayan Tor, “Darbeyi de meşrulaştırmak için teröre göz yumulmuştur. Terörün tırmanmasının, tırmandırılmasının en önemli sebebi budur. O da 12 Eylül darbesini meşru kılmaktır.” dedi.

Ortadoğu’daki sıkıntıların nedenini mezhep kışkırtmasının oluşturduğunu anlatan Tor, Türkiye’de de oynanmak istenen bu oyuna karşı uyanık olunması ve buna fırsat verilmemesi gerektiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de önce bir hakikatin inşa edilmesi ve bunu üzerine sorunların çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Cihaner, Maraş olaylarıyla ilgili hazırlanan iddianameye girmemiş faillerin araştırılmasının tam da bu noktada önem taşıdığını bildirdi.

Maraş olaylarında CIA’nın payının olduğunu düşündüğünü aktaran Cihaner, “Üst akıl Maraş’taydı. Birilerini kullanmış olabilir. Gelin araştıralım, her şey açığa çıksın. Bunun üzerinden yeni bir birlik kurup inşa edelim.” diye konuştu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil ise Türkiye’nin FETÖ, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle karıştırılmaya çalışıldığını kaydederek, “Bu ülkede Alevinin Sünni ile, Sünninin Alevi ile, Türk’ün Kürt’le, Kürt’ün Türk’le, hiçbir etnik unsurun diğeriyle hiçbir problemi yoktur ve hiçbir zaman da olmayacaktır. Kahramanmaraşımız’da aynı şekilde Kürt ve Alevi kardeşlerimizle hiçbir sorunumuz yoktur.” dedi.

Çitil, şunları kaydetti:

“Günümüzde 15 Temmuz hain darbe girişiminin, 2 gün önce Rusya Büyükelçisine yönelik suikastın, İstanbul ve Kayseri’deki bombalama eylemlerinin ardındaki taşeronlar ve darbeci zihniyet kimse, maalesef o dönemde de Kahramanmaraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta sergilenen provokatif olaylardaki zihniyet ve azmettiriciler de aynıdır. O dönemde darbeye zemin hazırlamak için yaptılar, bugün de aynı şekilde darbe ve işgal amaçlı girişimleri devam etmektedir.”

Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucunda, HDP’nin grup önerisi kabul edilmedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.