DOLAR 32,4134 % 0.17
EURO 35,0097 % -0.26
GRAM ALTIN 2.324,34 % 0,17
ÇEYREK A. 3.800,29 % 0,17
BITCOIN 2.295.388 1.624
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

‘MARAŞ DONDURMASI’ TESCİLİNE GÖRKEMLİ KUTLAMA

Son Güncelleme :

06 Haziran 2018 - 7:12

/ kez okundu.
‘MARAŞ DONDURMASI’ TESCİLİNE GÖRKEMLİ KUTLAMA
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından düzenlenen, 16. Geleneksel İftar Programı gerçekleştirildi. Program kapsamında, KMTSO tarafından Coğrafi İşareti alınan ‘Maraş Dondurması’nın tescil belgesi teslim töreni de gerçekleştirildi.

İftar sonrası düzenlenen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdiminin ardından oda bahçesinde dondurma şovu yapıldı.

Kahramanmaraş’ın iş, siyaset ve bürokrasi dünyasının buluştuğu programa Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın yanısıra Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş milletvekilleri Veysi Kaynak, İmran Kılıç, Nursel Reyhanlıoğlu, M. İlker Çitil, M. Uğur Dilipak, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı M. Fatih Erkoç, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile KMTSO üyesi sanayici ve işadamları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, “nurlu gölgesi üzerimize düşen mübarek Ramazan ayını hep beraber, tüm maneviyatıyla, tüm güzellikleriyle idrak ediyoruz. Rabbim tuttuğumuz oruçları, ibadetlerimizi, dualarımızı, hayır ve hasenatımızı kabul buyursun” diyerek başladığı konuşmasında 150 yıllık damak zevki ve gurur kaynağı olan ‘Maraş Dondurması’nın coğrafi işaretini alarak en büyük değeri taçlandırdıklarını söyledi.

“İSTİKLAL MADALYASI GİBİ, BU BELGEYİ DE TÜM KAHRAMANMARAŞLILAR ADINA ALMIŞ OLACAĞIZ”

Zabun, şöyle konuştu: “Bu, her bir Kahramanmaraş ferdi için büyük bir gurur, farklı bir heyecan. Ve bugün Kahramanmaraş’ın en güçlü markası, tüm Kahramanmaraşlıların ortak değeri dondurmamızın tescil belgesini, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun çok kıymetli başkanı Sayın Prof. Dr. Habib Asan’dan alacağız. Tıpkı milli mücadelede, Kurtuluş Savaşı ateşinin yakıldığı Kahramanmaraş’a verilen İstiklal Madalyası gibi, bu belgeyi de tüm Kahramanmaraşlılar adına almış olacağız. Şehrimize hayırlı olsun.

“ONLAR BU İŞE HAYATLARINI, HAYALLERİNİ ADADILAR”

Bu konuda bizlere olağan üstü destek veren, Sayın Valimize ve özellikle Sayın Mahir Ünal’a, Sayın Celalettin Güvenç ve Sayın Veysi Kaynak’a teşekkürlerimi sunuyorum. Dondurmamızın markalaşmasını sağlayan şirketlerimizi ayrıca tebrik etmek istiyorum. Onların çok büyük emekleri var bu konuda. Ancak, bu

kültürün gelişmesinde en büyük pay sahibi olan, eski ustalarımızı, Yaşar Kambur’u, Faik İnalbars’ı, Şaban Gümüşer’i, Evliya Ermiş’i de rahmet ve minnetle anıyorum. Turgut Pekel’e, Kemal Küçükönder’e sağlıklı, uzun ömürler dileyerek şükranlarımı sunuyorum. Onlar bu işe hayatlarını, hayallerini adadılar. Ve onların çocukları bugün bu işi küresel ölçeğe taşıdılar. Tebrik ediyorum, başarılarının artarak devamını temenni ediyorum. Maraş dondurması tescil sürecinde yoğun ilgi gösteren Türk Patent ve Marka Kurumu yetkilileri ile kurum başkanı Prof. Dr. Habib Asan’a Kahramanmaraş adına teşekkürlerimi sunuyorum. Yöresel ürünlerimizin değerlendirilmesi ve pazarlama kabiliyetinin artırılması adına yeni bir vizyon getiren Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize şükranlarımızı arz ediyorum.”

Türkiye’nin bugün, çok önemli bir dönemecin arifesinde olduğuna değinen Zabun, ülkenin, ekonomik, sosyal, siyasal, hukuki, demokratik kalkınmasını sürdürmesi, milli hedef ve vizyonunu, toplumsal mutabakatını güçlendirmesi adına 24 Haziran seçimlerinin stratejik önem taşıdığını söyledi.

“ŞİRKETLERİMİZİ DÜNYA REKABETİNDE DAHA ETKİLİ BİR YAPIYA KAVUŞTURARAK İKTİSADİ SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ”

Zabun, “Ülkemizin bu seçimlerde vereceği karar, Türkiye’nin ‘küresel aktör’ vizyonu açısından tarihi bir dönemeç olacaktır. Ekonomide yerlileşme ve millileşme politikası, etkin bir ekonomi programı ile yarınlara daha güçlü adımlar atarak, şirketlerimizi dünya rekabetinde daha etkili bir yapıya kavuşturarak ülkemizin cari açık gibi temel iktisadi sorunlarını çözerek geleceğe koşmak zorundayız. Bizim, iş dünyası olarak ekonomiye bakışımız, vizyonumuz budur.

“BİZLER, ÜLKEMİZE, DEVLETİMİZE GÜVENİYORUZ. YATIRIMLARIMIZI BU ÜLKEYE YAPIYORUZ”

Güçlü, istikrarlı ve güvenli bir yatırım iklimi yatırımcı için çok önemli. Şunu unutmamalıyız ki, ülkemiz bugün ektiği tohumların hasadını ileri dönemlerde toplayacak ve küresel ekonomide de çok önemli bir aktör olacaktır.

Bizler, ülkemize, devletimize güveniyoruz. Yatırımlarımızı bu ülkeye yapıyoruz. Fabrikalarımızda, işyerlerimizde, bu ülkenin insanını istihdam ediyoruz.

Girişimcilerimizden Allah razı olsun. Onların yaptığı her bir kuruş yatırım; ülkemize ve şehrimize, kalkınma hamlesi olarak geri dönüyor.

İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde 10 şirketimiz yer alarak Kahramanmaraş’ı gururlandırdılar. Türkiye’nin en önemli sanayi şehirleri arasında yer alan şehrimizde ekonomik kalkınma ve zenginleşmeyi sağlayarak sürdürülebilir hale getirmenin tek yolu ileri teknoloji ve yüksek katma değerli üretimdir. Yüksek katma değerli üretimi, ihracatı, istihdamı da büyük şirketlerimizi artırarak güçlendirebiliriz.”

İnanıyorum ki, ilk 1000’de 24 şirketiyle Türkiye’nin en başarılı 8. kenti olan Kahramanmaraş, devam eden özel sektör yatırımları ile başarılarını daha da artıracaktır.

“KTM YENİ BAŞARI HİKAYELERİ YAZMAK ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR FIRSAT”

27-29 Eylül 2018 tarihlerinde KAFUM Fuar Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz, Kahramanmaraş Tekstil Makinaları Fuarı ve eş zamanlı olarak yürütülecek olan Uluslararası Tekstil Zirvesi, bu sektördeki gücümüzü, kalitemizi ve engin tekstil kültürümüzü dünyaya göstermek; yeni yatırımlar ve yeni pazarlarla birlikte yeni başarı hikayeleri yazmak adına çok önemli bir fırsat. Aynı günlerde, iş dünyası ödül programımızı da görkemli bir organizasyonla ve seçkin katılımcıları ile gerçekleştireceğiz.”

“FİNANSMAN AÇIĞI OLAN BİR ÜLKEYİZ”

Toplantıda konuşan KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ise ekonomide büyük dalgalar yaşandığını söyleyerek, “Finansman açığı olan bir ülkeyiz. Burada şu mesajları vermek istiyorum. Tekrar biz tasarrufçu bir millet olmalıyız. Avrupa’nın kaynaklarına ihtiyacımız olursa bu ülkelerde bizim içimize bu kadar fazla karışıyorlar. Halkımızda, devletimizde büyük bir tasarruf hamlesine ihtiyaç var. Biz, yatırım yaparken yurtdışından krediler alıyoruz gönül istiyor ki, bu kredileri benim halkımın tasarruflarından karşılayalım. Dışa bağlılığımız azalsın. Tabii ki güzel bir şey, daha büyük bir eve taşınmak, daha lüks arabaya binmek, daha konforlu bir yaşam. Ama bir de bunları bankadan borç alarak yapan bir ülkeyiz. Bu konuda ülkemizin büyük bir hamle ihtiyacı var.

“YENİ SİSTEMDEN EN BÜYÜK BEKLENTİLERİMİZ YATIRIMCININ ÖNÜNDEKİ BÜROKRATİK ENGELLERİN KALDIRILMASI”

Ülkemiz başkanlık sistemine geçiyor ve biz sanayiciler büyük bir heyecan duyuyoruz. Bu yeni sistemde en büyük beklentilerimiz bizim yatırımcının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması. Maalesef toplumumuzda öyle bir kesim var ki hiçbir şeyi beğenmiyor her şeye karşı, ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Şimdi bakıyorsunuz her şeye karşıyım diyorlar, santrale karşı, jeotermale karşı, barajlara karşı, ama evin elektriğini kestiğin zaman herkesten önce feryat ediyorlar. Elektrik kendiliğinden üretilmiyor. Ondan sonra şikayet ediyorlar. Fabrikalara karşılar, ama benim çocuk iş bulamıyor diye şikayet ediyor. Bunun bir tek yolu var. Kalkınma yatırımlarını artırmak. Büyük sıkıntı çekiyoruz yatırımcılar olarak. ÇED raporunu alıyoruz arkasında dava açılmayan ÇED raporu kalmıyor.

“DANIŞTAY’DAN BİR KARAR İKİ YILDA ÇIKMIYOR”

Krediler alıyoruz, yatırımlar yapıyoruz, orada devlet bizim elimizi bırakıyor mahkemeler öyle uğraşıyoruz ki Danıştaydan bir karar iki yılda çıkmıyor. İki yılda yatırımcı zaten bitiyor. Aslında bu raporların devletin başından iyi incelemesi

lazım, eğer yatırım yanlışsa başından yatırımcıya bu belgenin verilmemesi lazım. Verildikten sonra da bu yatırımcının arkasında devletimizin olması gerek. Maalesef atıl çok tesisler var bu konuda bu tesisler yapılırken dünyanın paraları ödeniyor. Dövizler ödeniyor, ekonomiye kazandıramıyoruz, ÇED raporlarını mahkemeler iptal ediyorlar. Önümüzdeki dönemde inşallah yeni seçim ülkemiz için çok hayırlı sonuçlar doğurur ve yeniden yapılanmış bir Türkiye’de yatırımcıların önü daha açık olur.” şeklinde konuştu.

“MARAŞ DONDURMASI’NIN TESCİLLENMESİ, ŞEHRİN KARAKTERİNİN VE KİMLİĞİNİN OLUŞMASINA BİR KATKI SUNUYOR”

İftar programının ardından katılımcılara konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, ‘Maraş Dondurması’nın tescillenmesinin kente önemli bir katkı sunacağını söyledi. Artık ‘Maraş Dondurması’nın, Maraş Dondurması adı altında patent şartları gereği kimsenin satamayacağını söyleyen Ünal, “Bugün şehirlerin taşralaşmasının temel sebebi kültür ve sanat üretmiyor olmasıdır. Kahramanmaraş’ımız bu yönüyle diğer şehirlere bakarak avantajlı. Biz bugün bir tescil törenindeyiz ve Maraş Dondurması’nın tescillenmesiyle birlikte artık ‘Maraş Dondurması’nı başkaları ‘Maraş Dondurması’ diye satamayacak, ‘Maraş Dondurması’ tescilleniyor bu çok önemli bir katkı. Dondurmanın tescillenmesi, şehrin karakterinin ve kimliğinin oluşmasına bir katkı sunuyor. Bizim Büyükşehir ile yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığımız, UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağında Kahramanmaraş’ımızı edebiyat şehri olarak yaratıcı şehirler ağına katmak. Bir şehri markalaştıran o şehirdeki markalardır. Bugün şehirler, o şehirlerin yetiştirdiği siyasiler ile, iş adamlarıyla, sanatçılarla ve sporcularla markalaşabiliyorlar artık. Dolayısıyla bizim her alanda Kahramanmaraş olarak markalarımızı çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu.

“BİZ ŞEHRİMİZİ BİR MARKA HALİNE GETİRECEKSEK BUNU BERABERLİKLE YAPARIZ”

Ünal, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek “Söz konusu Kahramanmaraş olduğunda hiçbir şart ve koşul koymadan bir arada olmamız gerekiyor. Her zaman konuştuğumuz bir şey var, bir şehrin hafızasını oluşturan şey o şehrin kendi hafızasıdır. Kahramanmaraş’ı hayal ederken, öncelikle itici gücü olan sanayicileriyle, siyasetiyle, eğitimiyle ve STK’larıyla birlikte hayal ediyoruz. Her birimizin Kahramanmaraş için en iyisini düşünerek bir çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Söz konusu Kahramanmaraş olduğunda hiçbir şart ve koşul koymadan bir arada olmamız gerekiyor. Kahramanmaraş son yıllarda her alanda büyük bir atılım yaptı, buna sahip çıkarak, destek olmamız gerekiyor. Öncelikle bu şehri içinde bulunan çevreyle değerlendirmemiz gerekiyor. Şehrin üzerinde kurulduğu çevreye sahip çıkmamız gerekiyor. Bu şehrin sorunlarını iş

dünyası, siyaset, akademisyenleri ve her kesimiyle sorunlarımızın çözümü için çalışmamız gerekiyor. Biz şehrimizi bir marka haline getireceksek bunu beraberlikle yaparız. Bunlar için koordinasyon içerisinde olmamız gerekiyor. Hiçbir şekilde bu şehrin yetiştirdiği önemli şahsiyetler olarak her birimizin kendi için konuşması olmaz, bizim kentimizle ilgili hayallerimiz ortak. Büyük işler, büyük dönüşümler, büyük liderlerle yapılır. Türkiye’nin bugün büyük bir lideri var, 21. Yüzyılın kapısında Türkiye artık hasta adam değildir. Oyunları bozan, masada yeni oyunlar kuran bir ülkedir, bu başarımızı devam ettirmemiz gerekiyor. O yüzden istikrarı korumalıyız, koordinasyonumuz daim olsun İnşallah” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ PATENT KONUSUNDA ÖNEMLİ İLERLEMELER GÖSTERİYOR”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan ise ‘Maraş Dondurması’nın Coğrafi İşaret ile tescillenmesiyle marka değerini daha da artıracağını söyledi. Asan, “Ben aslen Trabzonluyum, kardeş şehir Kahramanmaraş’ta bulunmaktan çok mutluyum. Yaklaşık 18 ay önce yeni çıkan yasayla kurumuzun adı Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştirildi. Kahramanmaraş sanayi alanında çok fazla öne çıkan bir şehir. Maraş Dondurması hiç kuşkusuz coğrafi işaret aldığı takdirde marka değerini daha da artıracaktır. Daha sistematik bir şekilde denetlenmesiyle hem Kahramanmaraş hem de Türkiye ekonomisine büyük katma değer saylayacaktır. Kahramanmaraş patent konusunda önemli ilerlemeler gösteriyor ama daha fazla potansiyel var, daha iyi olabilir. Bu tescil işleminden sonra daha fazla nasıl katma değer sağlarız bunun çabasını vermeliyiz” şeklinde konuştu.

“TESCİL STANDARTLARINA GÖRE YAPILAN DONDURMALAR ‘MARAŞ DONDURMASI’NIN İSMİNİ KULLANABİLECEK”

Asan, Maraş Dondurması’nın tescili ile beraber piyasada her isteyenin bu ismi kullanamayacağını söyledi. Kendilerindeki tescil standartlarına göre yapılan dondurmaların Maraş Dondurması’nın ismini kullanabileceğini, bunun da piyasaya kalite getireceğini ifade eden Asan, şunları söyledi: “Tabi bunu ulusal ve uluslararası alanda bu işten daha fazla para kazanmak için hiç kuşkusuz yapmamız gerekenler var. Bir sonraki aşama bunun Avrupa Komisyonu’nda da tescilinin yapılması. Biz de bu konuda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na gereken desteği vereceğiz. Ve böylelikle Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında koruma elde edilecek. Daha sonraki aşamada hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bunun daha fazla bilinirliğinin artırılmasıyla ilgili uygun stratejilerle marketing stratejisi ile inşallah hem ülkemiz hem de Maraş ekonomisine çok daha fazla ekonomik katkı sağlaması mümkün. Coğrafi

işaretler Maraş Dondurması’nın gerçekten potansiyeli çok fazla. Zaten bilinen bir markası var. Amblem kullanma zorunluluğu da getirdik. Maraş Dondurması olarak aldığınız ürünün hem üzerinde amblem olacak ‘Coğrafi işaretlidir’ diye bizim kurumumuzun adını taşıyan hem de bunun gerçek bir Maraş Dondurması olduğundan emin bir şekilde tüketeceksiniz.”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan kentin ticaret ve sanayi erbabının bir araya gelerek Kahramanmaraş’ın gelişmesinde önemli çalışmalara imza atacak kapasiteye sahip olduğuna dikkat çekti. Özkan, Kahramanmaraş’ın kamu yatırımlarını en yoğun kullanan il olduğunu söyledi.

“ŞEHRİN BÜTÜN ANA DAMARLARINI TEMSİL ETMEKTESİNİZ”

Özkan şöyle konuştu: “Ticaret ve Sanayi Odamız şehrimizin kalbi. Şehrin bütün ana damarlarını temsil etmektesiniz. 5 milyar $ civarında sanayi üretimi, 2 milyar dolar dış ticaret var. 150 bin kişilik bir istihdam sağlıyoruz, gayrisafi milli hasılaya katkımız 17 milyar TL civarında. Bunun, istikrarlı bir şekilde yükseltilmesi, toplumun bütün kesimlerine yayılması, hükümetimizin ortak olmuş olduğu milli hedeflerin altını doldurmak yönünde bütün Kahramanmaraşlı seferber halinde. Bunun lokomotifi de ticaret erbabıdır. Üretim alanında faaliyet icra eden sizlersiniz. Bu yönüyle sizleri tebrik ediyorum. Gerçekten bu fedakarlık, alın terine dayalı olarak sermaye birikimini oluşturan şehrimiz kamu kaynaklarını da en iyi bir şekilde kullanabiliyor. Bu şehre hizmet etmekten hep beraber gurur diyoruz. İstikbalde de bunu güvence altına almamız için bütün sektörlerin işbirliği yapması önemli. İstikrar çok önemli öngörülebilirlik çok önemli. Bu atmosferi hep beraber inşa etmek ve işletmek görevi hepimize düşüyor diye düşünüyorum.”

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK DEĞERLERİMİ TESCİLLETİYORUZ” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Büyükşehir Belediyesi olarak Kahramanmaraş’ın değerlerini tescil ettirdiklerini belirterek, “Şuan Kahramanmaraş için çok mutlu bir an, Kahramanmaraş’ımızı temsil eden en güçlü ürünlerimizden birisi Kahramanmaraş Dondurması. Çok şükür coğrafi işaret alındı. Kahramanmaraş, kadim medeniyetimizin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Büyükşehir Belediye olarak bizde birçok üründe Türk Patent ve Marka Kurumu’na önemli başvurular yaptık ve değerli ürünlerimizi tescillettik. İstiklal mücadelesinde öncü olan Kahramanmaraş, istikbal mücadelesinde de önemli başarılara imza atan, gövdesini taşın altına koyan bir şehirdi” ifadelerini kullandı.

DONDURMAYI MOTORLU TESTEREYLE KESTİLER

Konuşmaların ardından Habip Asan, Maraş Dondruması’nın tescil belgesini KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ile Meclis Başkanı Hanefi Öksüz’e takdim etti. Zabun ve Öksüz de tescillenen dondurmanın tablosunu Asan’a hediye etti. Daha sonra odanın bahçesinde patente özel bir dondurma şovu yapıldı. Törene özel hazırlanan 8 metre uzunluğunda 8 ton ağırlığında Türk bayrağı motifli ‘Maraş Dondurması’ dev bir vinç yardımıyla bahçeye getirildi. Vince asılı olan dondurma, dondurma ustası Erdal Kanbur tarafından motorlu testere ile kesildi.

Daha sonra Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve diğer davetliler ellerine aldıkları balta ve satırlarla dondurmayı kesti. Kesilen dondurmalar ardından davetlilere ikram edildi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.