DOLAR 32,4156 % 0.19
EURO 35,7329 % 0.62
GRAM ALTIN 2.326,05 % 0,24
ÇEYREK A. 3.803,08 % 0,24
BITCOIN 2.301.920 2.31
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KRONİK BÖBREK RAHATSIZLIĞINA DİKKAT

Son Güncelleme :

17 Ocak 2018 - 12:10

/ kez okundu.
KRONİK BÖBREK RAHATSIZLIĞINA DİKKAT
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Dâhiliye ve Nefroloji Uz. Dr. İsmail Yıldız, kronik böbrek hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kronik böbrek hastalığının tanımını yapan Yıldız, “Böbreklerin yapı ve/veya fonksiyonlarında 3 aydan uzun süre hasara neden olan bir durumun varlığına Kronik Böbrek Hastalığı denir. İlerleyici bir hastalıktır, süreklidir ve giderek böbreğin işlevlerini yapamaz hale gelmesine neden olur.” dedi.

“Hastalığın Teşhisi Önemli”

Hastalığının nasıl meydana geldiğini ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunanUz. Dr.Yıldız şunları söyledi: “Bu hastalığın ülkemizde ve dünyada en sık nedeni Şeker Hastalığı ve Hipertansiyondur. Diğer nedenleri arasında Nefritler, Taş hastalıkları, Ailevi böbrek hastalıkları (Polikistik Böbrekler, Alport Sendromu gibi), FMF, Amiloidoz ve doğumsal yapısal bozukluklar sayılabilir.KBH belirtileri ise, genellikle erken bir belirti ve bulgusu yoktur. Hastalığın ilerleyen evrelerinde Halsizlik, İştahsızlık, Göz ve Bacaklarda ödem, Kaşıntı ve cilt kuruluğu, Geceleri idrara kalkma, Yüksek tansiyon gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Böbrek fonksiyon bozukluğunu artıran başka nedenler varsa düzeltilmelidir. Örneğin doktorunuzun bilgisi dışında kullandığınız nefrotoksik denilen özellikle ağrı kesici ve antibiyotikler, az sıvı tüketimi, vücutta enfeksiyon varlığı gibi.KBH tanısı konulduktan sonra hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak önlemler ve tedavilerin uygulanması.Hastalığın ilerleme sürecinde, böbreğin işlev kaybı sonucu gelişen sorunları azaltmak için çeşitli ilaç tedavilerinin uygulanması.Böbreklerin süzme görevini vücudun ihtiyacını karşılayacak derecede yapamadığı zaman ise diyaliz veya böbrek nakli seçeneklerinin kullanılması.”

Bu Tedavilere Başlarsanız

Hemodiyaliz ve Periton diyalizin önemini belirten İsmail Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hemodiyaliz: Diyaliz makinesi ile hastanın kanında birikmiş olan başta üre olmak üzere tüm atık maddelerin temizlenmesidir. Bu işlem için Hastanın kolunda fistül denilen ve cerrahi bir işlemle atardamar ile toplardamarın birleştirilmesi sonucu oluşan damarlar kullanılır. Eğer hastanın fistülü yoksa duruma göre boyundan veya kasıktan takılan geçici veya kalıcıkateter ile işlem yapılabilir. Periton diyalizi: Karın diyalizi de denilir. Hastanın vücudunda biriken atık maddeler in karın zarı yolu ile atılmasıdır. Bu işlem için hastanın karın bölgesine kateter yerleştirilerek karın içine diyaliz solüsyonu verilir ve orada belli süre bekletildikten sonra tekrar alınır. Bu işlemi güniçinde doktorunuzun size önerdiği sayıda tekrar etmelisiniz. Aynı işlemi yapabilen periton diyalizi cihazları da bulunmakta olup, cihaz yardımı ile sıvı alışverişi gece boyunca yapılıp gün içi işlem yapılmadan da periton diyalizi olabilmektedir. Doktorunuzun size önerilerini eksiksiz yapmanız ve tedaviye uyumunuzun yüksek olması böbrek fonksiyonlarınızın giderek kötüleşmesini yavaşlatacak, diyaliz tedavisine geçiş sürecinizi uzatacak ve daha kaliteli bir yaşam sürmenizi temin edecektir.Diyalize girmeniz gerektiğinde ise periton diyalizi, hemodiyaliz veya böbrek nakli seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekmektedir. Bu metottan birini tercih ettiğinizde doktorunuzun size önereceği fistül açılması, periton kateteri yerleştirilmesi veya nakil hazırlığı işlemlerini yaptırmanız seçtiğiniz tedaviye başlama ve devam sürecinde size çok yardımcı olacaktır.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.