DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 % 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 % 0,61
BITCOIN 2.112.273 3.879
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 10°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Kahramanmaraş’ta İlk Aspir Hasadı Yapıldı

Son Güncelleme :

19 Ağustos 2015 - 12:02

/ kez okundu.
Kahramanmaraş’ta İlk Aspir Hasadı Yapıldı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Kaymakamlık ve İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında aspir ürününde ilk hasat yapıldı.

Bölgede nadasa bırakılan 400 dekar kuru tarım alanının buğday ve arpadan iki kat daha verimli olan bu ürünü yetiştirmek için çok uygun olduğu bildirildi.

Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘Proje Kenti Afşin’ programı kapsamında yetiştirilen aspir bitkisinin hasadı düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşma yapan Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, aspir bitkisinin önemine değindi.

İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurt, “İlçemiz tarımında yaygın bir anlayış olan nadasa bırakılan arazilerin nadas olarak kalmayıp milli ekonomiye kazandırılması ve çiftçimize gelir kaynağı olarak dönmesini hedefledik. İlçemizde tarım alanları olarak kullanılan 636 bin dekar arazinin yaklaşık olarak 3’de 1’i sulanabilir arazidir. Geriye kalan 400 bin dekarlık kısım ise kıraç arazidir. Bu kıraç arazilerin büyük bölümünde bir yıl ekim yapıp bir yıl tarlayı boş bırakma yani nadas yapılmaktadır. Aspir bitkisi nadasa bırakılan arazilerde tavsiye ettiğimiz düşünüldüğünde projemizin önemi daha net ortaya çıkacaktır. Aspir bitkisi nadas bitkisi desek de çiftçimizde ‘aspir’in buğday ve arpayla karşılaştırdıklarını gördük. İlçe müdürlüğümüz ekiplerimizle yaptığımız analizlerde 100 kilogram ‘aspir’in arpa ve buğdaya göre 240-250 kilogram gelir elde edilğini hesapladık” dedi.

Yüzyılın bitkisi olarak adlandırılan Kinoa bitkisinin deneme ekimlerini de yaptıklarını ifade eden Kurt, Kinoa’nın yetişkin insanın bütün gıdalarını karşılayan bir bitki olduğunu söyledi. Kurt, “Medyada süper tahıl olarak nitelendirilen, NASA’nın yaptığı araştırmalarda astronotların gıda ihtiyacı için kullanılan ve astronot gıdası adını alarak meşhur olan bu bitki içerdiği dengeli karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve aminoasitlerle birlikte yetişkin insanın ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak bir bitkidir” dedi.

“NADAS ALANLARI DEĞERLENDİRİLECEK”

Afşin’in tarımsal açıdan Kahramanmaraş’ın en önemli ilçelerinden biri olduğunu belirtenKahramanmaraş İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise Afşin’in tarımsal açıdan Kahramanmaraş’ın önde gelen ilçelerinden biri olduğuna dikkat çekti.

‘Aspir’in kuru tarım alanlarında rahatlıkla yetiştirildiğini belirten Kahramanmaraş İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, ürünün bio-dizel üretiminde de kullanıldığını söyledi. Emiralioğlu, “Bu bitki özellikle bio-dizel üretimi ve yağlı tohum olarak kullanımı, hayvanların beslenmesinde kullanılması gibi değişik alternatif kullanım alanlarının bulunması nedeniyle gözde bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Aspir’in bizim için en önemli avantajlarından bir tanesi kuru tarım alanlarına çok iyi adapte olmuş olmasıdır. Bu anlamda hububat tarımının çok miktarda yapılan ilçemizde nadas alanlarının değerlendirilmesi bakımından biz bölgede aspir tarımının ve buna benzer ürünlerin ekiminin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz ülke olarak yağlı tohumları çok fazla yetiştiremiyoruz. Her birimizin fert olarak bu açığın giderilmesi için yapacağımız çalışma hem kendimiz için hem ilçemiz için hem de ülkemiz için son derece önemlidir. Bu anlamda yapılan ‘Her şey için Aspir’ projesi çok önemlidir. Çiftçilerimiz sözleşmeli tarım yapacaklar. Destekleme ödemesi yapacağız. Aspir ekimi yapan çiftçilerimize mazot ve gübre desteklemesini daha fazla yapacağız. Bunun yanında Aspir eken çiftçilerimizi kilogramda 45 lira pirim desteği yapacağız” diye konuştu.

“ÜLKEMİZ VE DÜNYA TOPLUMUNUN GIDA İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN ÖNEMLİ”

Buğday ve arpanın alternatiflerinin olduğunu belirten Afşin Kaymakamı Edip Budan da, “Tarım toplumu olarak; özellikle son dönemde gıdanın önemi dünyada anlaşıldıktan sonra alternatif ürünlere gerek çiftçilerin gelirlerinin arttırılması gerekse ülkemiz ve dünya toplumunun gıda ihtiyacının karşılanması için belli ürünlere yönelmek durumundayız. Atadan dededen gördüğümüz uygulamalar var, buğdayı arpayı biliyoruz. Ama bunların alternatifleri var. Ziraat mühendislerimiz nezdinde bu projelerin uygulanması önemli bir şey. Toplum olarak biliyoruz ki önce gözümüzle görmemiz bizim o işi kabullenmemiz için çok önemlidir. Az sonra hasadını yapacağımız ürün defalarca bize anlatılmış olsa bile şuan hasatta göreceğimiz çalışmayı, ürünün kendisi ve rekoltesi şüpheleri olan çiftçilerimize ayrıca önem arz etmektedir” ifadesini kullandı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,4971

SATIŞ

32,5038

FARK

% 0.08
Dolar EURO

ALIŞ

34,5977

SATIŞ

34,7826

FARK

% -0.12
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,0487

SATIŞ

40,2943

FARK

% -1.04
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,6775

SATIŞ

35,7169

FARK

% 0.28
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,6285

SATIŞ

23,6502

FARK

% 0.21
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.998,29

SATIŞ

4.086,73

FARK

% 0,61
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.498,93

SATIŞ

2.499,53

FARK

% 0,61
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.112.273

DEĞİŞİM

3.879

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER