DOLAR 32,3273 % 0.22
EURO 35,1092 % -0.13
GRAM ALTIN 2.308,42 % 1,36
ÇEYREK A. 3.774,26 % 1,36
BITCOIN 2.288.335 2.61
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Kahramanmaraş’ta Fıtık Ameliyatın’da Bir İlk

Son Güncelleme :

18 Ocak 2017 - 13:57

/ kez okundu.
Kahramanmaraş’ta Fıtık Ameliyatın’da Bir İlk
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Özel Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdulkadir Yücel Laparoskopik kasık fıtığı (Kapalı Ameliyat) hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Hacettepe mezunu Yücel, Kasık fıtığı Genel Cerrahide sık karşılaşılan bir hastalık türüdür, çocuklarda da görülmesine rağmen ileri yaşlardaki hastalarda daha sık gözlenmektedir. Hastalar bize genellikle kasık bölgesinde veyahut hayâlarda şişlik, ağrı, bulantı, kusma ve bazen de kabızlık şikâyetleriyle gelirler.

Fıtık dediğimiz şey karın zarımızdaki bir defekten (delikten) periton dediğimiz karın iç zarının tek başına veya bağırsaklarla beraber dışarı çıkmasıdır. Bu fıtıklar ayakda çok kalınca, yürüyünce, hapşırma ve ıkınmayla daha da belirginleşebilir.

Tanı muayene ve ultrasonografi ile konulabilir. Tedavisi mutlak suretle cerrahidir. Direkt fıtık, indirek fıtık, femoral fıtık gibi tipleri olsa da hepsinde tedavi cerrahidir.

Dünyada kabul gören bir yöntem

Özel Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdulkadir Yücel Cerrahide klasik cerrahi ve laparoskopik cerrahi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Şu anda dünyada kabul gören ve en çok rağbet edilen yöntem laparoskopik cerrahidir. Özellikle daha az ağrılı oluşu, erken normal hayata dönüşü sağladığından daha çok tercih edilmektedir.

Hasta 24 saatte normal hayatına dönüyor

Bu ameliyatlar açık cerrahi ameliyatlara göre daha konforlu ve daha sağlam olmakta tekrarlama oranı daha az. 3 adet yaklaşık 0,5 cm çapındaki deliklerden girerek yapılan bir ameliyat estetik olarak da daha güzel sonuçları oluyor. Aynı seansta bu üç trokar (delik) yerinden hem sağ hemde sol kasık fıtık ameliyatları yapılabiliyor ve hasta 24 saat sonunda normal hayatına dönebiliyor.

Bu ameliyat genel anesteziyle olmakta, yaklaşık 30 dk ile 1 saat arasında operasyon sürmekte. Ameliyatta fıtık kesesi batın içine alınıp karın zarlarıyla kaslar arasına özel hazırlanmış, yama (mesh) konulmakta. Fıtık tanısı karının arka duvarından da yapıldığı için anatomik olmakta ve risk oranı az olmaktadır.

Bu ameliyat karına girilip yapılırsa TAAP adını almakta, karın zarı ile kasın arasından girilerek yapılırsa da TEP ismini almaktadır. Özel Hayat Hastanesi’nde her iki ameliyatta yıllardır tarafımdan yapılmaktadır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.