DOLAR 32,3317 % 0.24
EURO 35,0963 % -0.12
GRAM ALTIN 2.297,14 % 0,86
ÇEYREK A. 3.755,83 % 0,86
BITCOIN 2.299.479 1.346
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KAHRAMANMARAŞ, ‘KUDÜS’ İÇİN TEK YÜREK OLDU!

Son Güncelleme :

15 Mayıs 2018 - 15:16

/ kez okundu.
KAHRAMANMARAŞ, ‘KUDÜS’ İÇİN TEK YÜREK OLDU!
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

ABD’nin İsrail işgalini resmileştirmeye yönelik gerçekleştirdiği, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına karşı Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren birçok Sivil Toplum Kuruluşu (STK)’nun çağrısı sonrası binlerce kişinin katılımıyla protesto yürüyüşü düzenlendi.

İsrail askerleri, ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde 60 Filistinliyi şehit ederken, 2 bini aşkın Filistinliyi de yaraladı. Yaşananlar üzerine Türkiye’de 3 günlük yas ilan edilirken, yurt genelindeki camilerde sela okunması ve öğle namazının ardından şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılınması kararı alındı.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da yaşanan işgal girişimine kitlesel olarak tepki gösterildi. Protestolar kapsamında ilk olarak Ulu Cami’de kılınan öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. Kılınan cenaze namazının ardından binlerce Kahramanmaraşlı, tekbirler ve sloganlar eşliğinde kent meydanına kadar yürüdü. Kent meydanında kurulan sahnede protestoya katılan STK’lar adına emekli imam Ali Demirdöğen basın açıklaması yaparken, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ve MHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ertuğrul Doğan’da yaptıkları konuşmalarda İsrail ve ABD’ye sert tepki gösterdi. Konuşmaların ardından tepki göstermek amacıyla katılımcılar tarafından ABD ve İsrail bayrakları yakılarak, ayaklar altına alındı.

Protesto yürüyüşünde ilk olarak STK’lar adına açıklama yapan Ali Demirdöğen, “Bugün burada ilk kıblemiz Kudüs’ü İsrail’in basketti ilan ABD’yi kınamak için toplandık. Bugün kınama günü değildir, buğun Kudüs için ağıt yakma günüdür. Bugün ümmetin 15 Temmuz’udur. Bugün Kudüs için eyleme geçme günüdür. Bizler Sütçü İmam’ın torunları olarak buradan tüm dünyaya haykırıyoruz. Ey Kudüs! Sütçü İmamın, Rıdvan Hocanın torunları olarak sana söz veriyoruz. Seninle özgürleşip seninle dirilinceye kadar senin haykırışın olacağız. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme kararı bütün Filistin’i işgal etme planının bir parçasıdır. Bu plan yeni değildir. ABD bu kararı 1995’te almıştır. Kudüs’ün Müslümanların elinden çıkmasının 100.yıldönümünde bu karar bilinçli olarak uygulanmaya konulmuştur. İsrail Filistin’i işgal sonrasında işgal topraklarını Suriye ve Türkiye ekseninde genişletmeyi amaçlamaktadır. Bu planı uygulamak içinde ABD ile işbirliği yapmaktadır. ABD İsrail’le birlikte işgalin tarafı olduğunu açıkça ilan etmiştir. Ancak İsrail ‘in Kudüs’ü ilhak kararı nasıl hiçbir kabul görmemişse, ABD’nin bu kararı da aynı şekilde vicdan, hukuk ve tarih önünde hükümsüzdür. Bu karar ı asla tanımıyoruz” dedi.

İsrail’in varlık sebebinin işgal olduğunu belirten Demirdöğen, “İsrail’in işgali ulusal ve uluslararası hukukta onaylanmış değildir, onaylanması mümkün değildir. Kudüs’ün statüsü konusunda BM’nin kararları nettir.1967 sınırları sonrasında yapılan ve yapılacak bütün işgaller, yerleşkeler, utanç duvarları illegal olarak tescillenmiştir. Ancak ABD uluslararası hukukun ve sistemin kararlarına karşı koymakta, tüm dünyaya meydan okumaktadır. Şimdi önümüzde iki seçenek var; Ya dünyadaki tüm devletler kendi hukukunu uygulayacak ve dünyaya kaos hakim olacak yada BM başta olmak üzere tüm uluslar arası mekanizmalar ABD ve İsrail’in hukuka uymasının gereğini yapacak. Bu da BM genel kurulunun Filistin özel gündemi ile toplanması ve caydırıcı kararlar alıp uygulaması ile sağlanabilir. Cılız da olsa dünya liderlerinden gelen tepkiler ümit vericidir. Herkes için barış, ancak İsrail işgali sona erdiğinde ve Filistinliler kendi yurtlarında özgür olabildiğinde mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

İslam dünyasının Filistin’e ve Filistin’in Başkenti Kudüs’e sahip çıkması gerektiğine dikkat çeken Demirdöğen, konuşmalarını şu şekilde tamamladı, “Siyasi, ekonomik, hukuki, her türlü desteği sağlamalıdır. İsrail ve İsrail destekçisi tüm ülkelere siyasi, ticaret, ekonomik her türlü boykot ve ambargo uygulanmalı, İsrail ile siyasi, ticari, diplomatik ve ekonomik ilişkiler kesilmelidir. Bizim şer bildiğimiz şeylerde hayır, hayır bildiğimiz şeylerde şer olabilir. Biz bilemeyiz, Ancak Allah bilir. İşte bizim şer olarak gördüğümüz bu kararda, üzerine ölü toprağı serpilen ümmetin uyanışına ve dirilişine vesile olacak inşallah. İsrail’le ve ABD’yle dost olan Arap ülkeleri belki de kendilerini tekrar sorgulayacaklar. Dünya ülkelerinden gelen tepkilerle ABD ve İsrail dünyada yalnızlaşacak ve Allah’ın izniyle Kudüs özgürlüğüne kavuşacak.”

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmeyeceklerini belirten AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ise yaptığı konuşmada, “ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını, İslam’ın ilk kıblesi kadim Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu girişim bizim için yok hükmündedir. ABD, bu girişimiyle Birleşmiş Milletleri (BM), Birleşmiş Milletlerin kararını ve Uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil, açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs’ün gerek BM kararlarıyla, gerekse uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulu’nun ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs konusundaki son kararları ortadayken ABD’nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim Ortadoğu’da kanı ve göz yaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka amaca hizmet etmeyecektir. Çok güçlü uluslararası meşruiyeti olan, bunca karara rağmen hakları ihlal edilen Filistinli kardeşlerimizin onurlu davalarını savunurken, İsrail’in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişini içimiz kan ağlayarak takip ettik. İsrail’in şu ana kadar 59 Filistinli kardeşimizin şehadeti ve binlerce masum kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemleri şiddetle kınıyoruz. ABD ve İsrail’in, coğrafyamızın göz bebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs’ü kana bulamasını uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. İsrail’e böyle devam etmesi halinde eninde sonunda akıttığı masumların kanların kanlarında boğulacağını bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

“Müslümanlar olarak Kudüs’ün namusunu korumak, tarihin bize yüklediği mukaddes bir sorumluluktur” diyen Başkan Debgici, “Uluslararası kuralların ve vicdanın bu derece hoyratça çiğnenmesi hiç kimsenin kendini güvende hissetmediği bir dünyaya doğru gidildiğinin ifadesidir. Müslümanların, Hristiyanların ve Musevi’lerin kendi dini ve tarihi hafızalarını muhafaza ettiği Kudüs’te bu dengenin bozulması çok daha büyük sorunları tetikleme potansiyeline sahiptir. Bu tehlikenin bilincinde olduğunu düşündüğümüz, uluslararası arenayı ve BM’yi zaman kaybetmeksizin bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz.

Türkiye, bu hukuksuzluğa karşı dönem başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı ve BM gibi uluslararası platformlar ve ikili temaslar vesilesiyle mücadelesinin kararlılıkla sürdürecektir. Ümmetin onuru Kudüs’ün bu tarz oldu bittilerle işgal girişimine karşı Selahaddin Eyyübi gibi dimdik duracağız. Unutulmamalıdır ki bölgenin huzur ve istikrarı ancak Kudüs’ün çok dinli, çok dilli, çok kültürlü yapısı korunduğu zaman Kudüs barışa kavuşur. ABD’nin içerisine düştüğü bu akıl tutulması ve izansız yaklaşım, ABD’yi dünya kamuoyunda ve devletler arenasında yalnızlığa mahkum ederken, işgal ve terör devleti İsrail’in zulmüne ve işlediği suçlara da ortak etmiştir. Binlerce Filistin’in kanlarının dökülmesinden İsrail kadar, ABD’nin de sorumluluğu vardır. İsrail’in dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği katliama sesiz kalmayacağız. Kudüs, Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silueti, bağımsız Filistin Devleti’nin başkentidir. Türkiye, cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Filistin’in 400 yıl Türk Devleti’nin egemenliğinde huzur içinde yaşadığına dikkat çeken MHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ertuğrul Doğan, Türk milletin düşmesi halinde İslam’ın en büyük zararı göreceğini söyledi. Doğan, “Öncelikle Filistin’de şehit olan Müslüman kardeşlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Bildiğiniz gibi Filistin, 400 yıl Türk Devleti’nin egemenliğinde yaşadı. Ve bu süreç içerisinde 3 din mensupları dinlerini bağımsızca ve özgürce yaşadılar. Hiç kimse, kimseye dokunmadı. 101 yıl önce kaybettiğimiz o toprakları bugün Trump, ABD’nin iç siyasetine alet edip, kan gölüne çevirmek istemiştir.

Ama sizlere sesleniyoruz ki, Türk milleti 101 yıl önce Filistin’de nasıl şehit verdiyse, bugün de Türk milleti olarak yine oralarda şehit olmaya hepimiz hazırdır. Öncelikle biz Türk milletinin birlik ve beraberlik içerisinde yaşaması lazımdır, çünkü Türk milleti düşerse, İslam en büyük zararı görür. Bizlerin ayakta olması lazım ki, Türk İslam dünyasının her zaman savunalım, onlara her zaman yardım elini uzatalım” açıklamalarında bulundu. Protesto gösterilerine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, MHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ertuğrul Doğan, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, STK başkanları ve çok sayıda Kahramanmaraş halkı katıldı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.