DOLAR 32,3824 % 0.18
EURO 35,0243 % -0.2
GRAM ALTIN 2.326,04 % 0,24
ÇEYREK A. 3.803,08 % 0,24
BITCOIN 2.267.758 -1.08
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Kadının insan haklarını konuşmalıyız

Son Güncelleme :

09 Mart 2020 - 9:53

/ kez okundu.
Kadının insan haklarını konuşmalıyız
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Kadın Platformu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlediği etkinlikle farkındalık oluşturdu.

Bir kurum lokalinde düzenlenen etkinliğe Kadın Platformu üyesi dernek yönetici ve üyelerinin yanı sıra,  Askerlik Şubesi Başkanı Sayın Binbaşı Aylin Atakut, Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli’nin eşi Fatma Keçeli, Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan’ın eşi Bilhan Okatan ve başarı dolu hikayeleriyle girişimci kadınlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Kadın Platformu Başkanı Zeynep Arıkan, sözlerine İdlib şehitlerini anarak başladı.

Arıkan; “Ülkemiz çok zor bir süreçten geçiyor. 2 gün önce sağlanan ateşkesin kalıcı olacağını umut ediyor ve yaşanan acıların son bulmasını diliyoruz. Bu vesile ile geçtiğimiz hafta ve ondan öncesinde toprağa verdiğimiz gencecik vatan evlatlarımızı, şehitlerimize Allah’tan rahmet, tarifi mümkün olmayan bu acıyı yaşayan ailelerine başsağlığı diliyorum” dedi.

Kısaca 8 Mart’ın hikayesinden bahseden Arıkan; “Hepimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün nasıl ortaya çıktığını biliyoruz ama çok kısa da olsa hatırlatmak istiyorum. Bilindiği üzere 1857 Yılında ABD New York’taki bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerin grev yaptıkları sırada polisle çatışmaları, fabrikaya kilitlenmeleri ve çıkan yangında can vermeleri üzerine 129 kadının yanarak feci şekilde can vermeleri üzerine 1910 yılından bu yana 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak anılıyor. 16 Aralık 1977’de BM tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü uluslararası bir gün olarak belirleniyor. Her ne kadar emekçi kadınlar günü olarak bilinse de BM bu günü insan hakları temelinde kadınların, siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına da yer ayırmaktadır” ifadelerini kullandı.   

KADIN HAKLARI LÜTUF DEĞİL, BİR HAK VE ZARURETTİR

Kadın haklarının bir lütufmuş gibi gösterilmesinin yanlış olduğuna değinen Arıkan; “Bugün kadın hareketlerinin ortak noktasıdır. Ülkemizde kadına dair çok farklı konularda kadınlara ait günleri anıyoruz, kutluyoruz, farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Ama asıl düşünmemiz ve kabul etmemiz gereken şey tüm bu hakları bize bir lütufmuş gibi gösteren erkek egemen anlayışının değişmesi ve zaten evrensel insan hakları kapsamında bu hakların doğuştan kadınların da hakları olduğu bilinmesi.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ

Bizler söylemlerimizi değiştirip, kadın hakları değil “Kadının insan haklarını” konuşmamız gerek. Tarihten bu yana baktığımızda da eski Türklerde Hatun-Hakan ülkeyi birlikte yönetirdi. İslamiyet’in doğuşuyla birlikte sevgili peygamberimizin eşleri, kızları ticarette, sosyal alanda her zaman aktif olmuşlardır. Bizler de Cumhuriyetin sayısız kazanımlarından birçok kanuni ve siyasi hakkı bugün kullanıyor olmamızı da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz” dedi.

Konuşmasının sonunda kadınların bilimde, sanayide, sanatta, sporda her alanda sayısının artmasını temenni eden Arıkan; “Siyasette kadınların sayısının artması ama sırf kadın aday bulunduruyoruz mantığıyla gerçek anlamda etkin şekilde artmasını diliyoruz. İş dünyasında kadın iş insanlarının sayısının çoğalması yine her türlü küçük ölçekli iş alanlarında kadınlara destek verilerek sayılarının artması, üniversitelerde kadın akademisyen ve öğrenci sayısının artması, yerel yönetimlerde ve kamu alanlarında kadın yönetici ve idarecilerin sayılarının artması, sosyal alanlarda daha çok kadının çalışmasını diliyoruz. Tüm bunların bir lütuf olmadığını bunun bir hak ve zaruret olduğunun bilinmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle sizlerin şahsında tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

GENÇ MÜSİAD’DAN SÜRPRİZ KUTLAMA

Programa sürpriz katılım yapan Kahramanmaraş Genç MÜSİAD Başkanı Fatih Aygün, kadınların gününü karanfil dağıtarak kutladı.

Aygün, kısa bir konuşma yaparak, Genç MÜSİAD olarak aralarında 5 tane kadın üyelerinin olduğunu bu sayıyı çok az bulduğunu ve artırmak istediğini belirtti ve “Kadınların her alanda güçlenmesini önemsiyoruz. Sizlerle de bu anlamda birlikte hareket etmek istiyoruz.

Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Daha sonra başarılı girişimci kadınlar hikayelerini anlattılar.

RUKİYE ÖZTAŞ CESUR, TÜRKÇE VE İNGİLİZCE YAYIMLANAN İLK ŞİİR KİTABINI PAYLAŞTI

Öğretmen Rukiye Öztaş Cesur, Türkçe ve İngilizce yayımlanan ilk şiir kitabı “Geldim” adlı eserini çıkarmanın mutluluğunu hemcinsleriyle paylaştı.

Konuşmasında kadınların dünyaya güzellik kattığın gerçeğini vurgulayan Rukiye Öztaş Cesur; “Öncelikle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar Günü’nü kutluyorum. Kadının olduğu, kadının elinin değdiği her yer ve her şey güzelleşir.

Bu kitabı yazmak benim 20 yıllık hayalimdi. Bir Türk kadını olarak, duygu ve düşüncelerimi daha fazla kişilerle paylaşmak istedim. Bu yüzden “Geldim” adlı ilk şiir kitabımı İngilizce ve Türkçe yayımladık. Kitabım dün elime geçti ve ilk sizlerle paylaşıyorum. Buda benim için ayrı bir mutluluk kaynağı. Umarım çok geniş kitlelere ulaşmayı başarırım” diye konuştu.

Program konuşmaların ardından, kadınların güçlenmesi için nelere yapılabilir konusunda fikir alışverişi ile devam etti.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.