DOLAR 32,6077 % 0.38
EURO 34,7852 % 0.06
GRAM ALTIN 2.497,60 % 0,53
ÇEYREK A. 4.083,58 % 0,53
BITCOIN 2.049.722 1.445
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

K.MARAŞ TÜRKİYE’NİN 16’INCI BÜYÜK EKONOMİSİ

Son Güncelleme :

24 Kasım 2015 - 14:02

/ kez okundu.
K.MARAŞ TÜRKİYE’NİN 16’INCI BÜYÜK EKONOMİSİ
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Karaküçük: Türk bankalarının harici grantisini kabul etmeyenler; şimdi orta ve uzun vadede kredi vermeye başladı!

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Yurt dışı firmaları harici garantilerini Avrupa bankalarından isterdi. Şimdi ise Türkiye ekonomisi, özel sektör ve bankaların gücünü gösteren en büyük unsurlardan birisi firmalarımızın yurtdışından direkt kredi kullanır olmasıdır” dedi.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasından düzenlenen “Dış Kaynaklı Kredi Ürünleri Bilgilendirme” seminerinde konuşan Başkan Karaküçük, Türk ekonomisinin, Türk bankalarının ve özel sektörün geldiği durumu özetledi.

IMG_3264

“10-12 yıl önce yurtdışı bir makine firmasına harici garanti vereceğimiz zaman Avrupa Bankası’nın teyidini isterdi” diyen Karaküçük: “ Türk bankalarının direk vermiş oldukları harici garantiye kabul etmiyorum demekti bu. Ama bugün geldiğimiz noktada, Türkiye ekonomisi, özel sektör ve bankaların gücünü gösteren en büyük unsurlardan birisi firmalarımızın yurtdışından direkt kredi kullanır hale gelmesidir” dedi.

IMG_3313

KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE’NİN 16’INCI BÜYÜK EKONOMİSİ

Başkan Karaküçük, Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin 16’ıncı büyük ekonomisi olduğunu değindi. Gelinen bu noktada başta tekstil anlamında büyük başarı yakaladığımıza dikkat çeken Karaküçük şöyle konuştu: “Kahramanmaraş Türkiye’nin 16’ncı büyük ekonomisi durumundadır. Türkiye’deki tekstil sektörünün yüzde 35’ini, dokuma ve örme kumaşın yüzde 10’u, metal mutfak eşyası sektörünün yüzde 60’ını, çimentonun yüzde 10’unu, elektrik enerjisinin yüzde 8’ini kâğıdın yüzde 20’sini üreten Kahramanmaraş her geçen gün büyüyor. Büyürken değil şehrimiz ile birlikte büyümeyi sürdürebiliyor. Bugün gelinen noktalarda işletmelerde bakılan ilk şey bilançodur. Bu firmanın kar üretip üretilmediği anlamına gelir. İş adamları ve sanayicilerin her geçen gün olaylara bakı ağımız değişiyor ve gelişiyor”

IMG_3308

ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ

Türk Bankalarının 10 yıl önce teyitlerini kabul etmeyenlerin şimdi orta ve uzun vadede kredi vermek için yarıştığını belirten Karaküçük: “10 yıl önce Türk Bankası’nın teyidini Türk Bankası’nın harici garantisini kabul etmeyenler bugün firmaların raporlarını ve bilançolarını kabul edip orta ve uzun vadeli kredi veriyorlar. Demek ki değişen ve gelişen süre içerisinde bizim de finans enstrümanlarına iyi ayak uydurduğumuz ve tabuları yıktığımızın göstergesidir.  Biz şu ürünü kullanmayalım, biz bu ürünü kullanmayız algısını yıkarak gelişen ve dönüşen piyasalarda biz de kendimizi bu sektöre ve dünyadaki finans algısına göre hareket etmek durumundaydık. Gelinen noktada bunu başardık” dedi.

1 KASIM MİLAT OLDU

Türkiye’nin son 2 yıl içerisinde 4 seçim geçirdiğine değinen Başkan Karaküçük: “Son iki yıldan bu yana yorucu 4 seçim geçiren Türkiye,1 Kasım ile birlikte risk perdelerini araladı. Kurulan 64. Hükümet ile birlikte Türkiye’deki güven algısı daha çok artacaktır.Bizde Kahramanmaraş ve iş dünyası olarak koymuş olduğumuz hedeflere ulaşabilmek için daha çok yatırım daha çok üretim ve daha çok ihracat yapmamız gerekir. Bunu yapmak için de bizim yatırım yaparken finans enstrümanlarını kullanırken doğru kullanmamız gerekiyor.

 

 

En doğrularını, en iyilerini öğrenebilmemiz için bu konuda uzman olan bankacı dostlarımızı buraya davet ettik. Uzun ve orta vadeli kredilerin kullanma çok önemli. Kısa vadeli krediler her zaman yatırım için bir risktir. İhtiyaç olsun veya olmasın kredinin mutlaka orta ve uzun vadeli olması gerekiyor. Bu her zaman için bir avantajdır son 1,5 yıl içerisinde baktığımız zaman dünya ekonomisinde çok ciddi bir değişim yaşanmıştır” ifadelerini kullandı.

DÜNYA’DA DEĞİŞİM BİZİ ETKİLİYOR

“Dolar-Euro paritesi 1,35 seviyelerinden 1,06 seviyelerine geldi” diyen Başkan Karaküçük şöyle konuştu: “Paritenin yüzde 30 oranında değişmesi son 10 yıldan bu yana 150 dolar seviyesinde devam eden petrol fiyatları bir anda 50 dolar seviyesine düşmesi, Rusya’da ciddi bir krizin yaşanması,Euro-İsviçre frangı paritesi 1,20 makasının serbest bırakılması yüzde 20 civarında İsviçre frangının değer kazanması Çinin yapmış olduğu devalüasyon, FED’İN her geçen gün ertelediğin faiz artırma düşünceleri tamamıyla bunlar bizim kendi üretimimizin kendi şirketlerimizin dışında dış konjonktürde gelişen enstrümanlar.

EKONOMİK GÖSTEGELER

Geçen yıl 2.250 olan Dolar-Türk Lirası kurunun seçimden önce 3.100 liraya kadar çıkması ne kadar büyük bir dalgalanmanın içerisinde olduğumuzu gösteriyor. Kendi yaptığımız, ürettiğimizin dışında ne kadar enstrümanbizi etkiliyor. Bunlara nasıl ayak uydurabiliriz?Bunlara karşı şirketimizi ve yaptığımız işi karımızı nasıl sigorta edebiliriz? Dış konjonktürdegelişen bu olaylar bizim firmamızda bizim ilimizi ilgilendiren sorunlar değil, tüm dünyayı ilgilendiren sorunlar.

DÜNYA ZARAR ETMİYOR BİZ NİYE EDELİM

Dünyadaki dev büyük şirketler zarar etmiyor, biz niye zarar edelim.Bunları doğru kullanmayı ve kendimizi korumaya öğrenmemiz lazım.Biz geleceğimizi değişime göre dizayn edersek, iyi bir noktaya geliriz. Elimizdeki değerleri korumayı bilmemiz lazım ve bununla birlikte gelecekteki adım atarken doğru adımlar ve doğru finansmanları kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

KAHRAMANMARAŞ GÜVENİLİR

Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın geleceğinin iyi olduğunu aydınlık bir yarının olduğuna inanıyorum.Kahramanmaraş’ınyatırım ve ticari kredilerde Türkiye’de geri dönüşüme en yüksek ve en güvenilir piyasa olduğunu iddia ediyorum. BDDK

verilerine bakıldığı zaman Kahramanmaraş’ta batık kredileri ve geri dönüşü olmayan kredilerin takipte olan kredilerin en düşük il sıralamasında olduğunu göreceksiniz. Kahramanmaraş sürekli orta ve uzun vadeli borçlanmayı kendine prensip edindiği için bir sorun çıkmıyor.Yanıbaşımızda çok yakın illerde kısa vadeli ve çok daha agresif alışkanlığı olan firmalarımız var ama biz sürekli orta ve uzun vadeli kredi kullanmayı tercih eden modeli benimsemiş bir il olarak bunun da doğru olduğunu düşünüyorum”

Başkan Karaküçük ’ten sonra Türkiye Kalkınma Bankası Kredi Pazarlama Daire Başkan Vekili Seyhan Ayanlar TKB’nin Dış Kaynaklı Kredileri, Garanti Bankasından Finansal Çözümler Masa Sorumlusu Mahmut Can Asker, Kur Riskinden Korunma Yöntemleri (Spot piyasalar, Forwards, Futures, Opsiyon, Swap, Döviz kredisi,

Türkiye İş Bankasından Dış Ticaret Ürünleri Yönetimi Müdür YardımcısıUfuk DemirAkreditifli Yurtdışı finansman şekilleri ve Ülke Kredileri  TürkEximbanktan Pazarlama Müdürü Kredileri Metin Çelik Eximbank Kredileri hakkında sunumlar yaptı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,5889

SATIŞ

32,6077

FARK

% 0.38
Dolar EURO

ALIŞ

34,7194

SATIŞ

34,7852

FARK

% 0.06
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,4958

SATIŞ

40,5836

FARK

% -0.13
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,8869

SATIŞ

35,9234

FARK

% 0.86
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,6528

SATIŞ

23,6730

FARK

% 0.31
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.995,36

SATIŞ

4.083,58

FARK

% 0,53
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.497,10

SATIŞ

2.497,60

FARK

% 0,53
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.049.722

DEĞİŞİM

1.445

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER