DOLAR 32,5493 % 0.25
EURO 34,8078 % 0.15
GRAM ALTIN 2.497,60 % 1,43
ÇEYREK A. 4.083,58 % 1,43
BITCOIN 2.075.196 4.716
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

İLKER ÇİTİL ARAKAN’DA

Son Güncelleme :

31 Ocak 2018 - 7:16

/ kez okundu.
İLKER ÇİTİL ARAKAN’DA
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Milletvekili ÇİTİL’den Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplara ziyaret.

AK Parti milletvekilleri, İHH ve diğer sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden oluşan heyet, Bangladeş ziyaretleri kapsamında Sağlık Bakanlığı, TİKA, AFAD ve Diyanet Vakfı’na ait tesisler ile Arakanlılar’ın yaşadıkları kampları ve Bangladeş’te bulunan yetimhaneleri ziyaret ettiler.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Mehmet İlker ÇİTİL, İstanbul Milletvekilleri Tülay KAYNARCA ve Serap YAŞAR, Rize Milletvekili Hasan KARAL, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut KAÇAR, Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü NAZLI ile İHH ve diğer sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden oluşan heyetle birlikte gerçekleştirilen çalışma ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Milletvekili ÇİTİL, “Bilindiği üzere Bangladeş’in nüfusu 180 milyon ve bunun yaklaşık 165 milyonu Müslüman halktan oluşuyor.

Hindistan’ın nüfusu ise 1 milyar 200 bin ve Hindistan nüfusunun 300 milyona yakını Müslüman halktan oluşuyor. Bangladeşli müslümanlar, geçmişte batıdaki egemen güçler tarafından saf dışı bırakılmasaydı, dünyada Müslüman nüfusu en fazla olan devlet ünavına sahip olacaktı. Öte yandan, Myanmar’ın nüfusu 54 milyon olup burada da 5 milyon civarında Arakanlı Müslüman kardeşimiz bulunmaktadır. Rohinya olarak bilinen Arakanlı Müslümanlar bilinçli olarak yurtlarından uzaklaştırılmış zulme uğramışlar, evleri yakılıp yıkılmış ve yerleşim yerleri yok edilmek suretiyle topraklarına el konulmuştur. Yaklaşık 1 milyon civarındaki Müslüman kardeşimiz, Myanmar – Bangladeş sınırında geniş bir alanda kamplarda konuşlandırılmış olup bu bölgede kendi imkanları ile yapmış oldukları teneke ve naylondan yapılma, hijyenik olmayan barakalarda ikamet etmektedirler. Türkiye, dünyanın her yerinde olduğu gibi Arakanlı Müslüman kardeşlerimize de bu kardeşlik hukukunun gereği olarak her türlü gıda, barınma, sağlık ve eğitim hizmeti vermektedir. Bu bölgede, Sağlık Bakanlığı, TİKA, AFAD, Diyanet Vakfı gibi kurumlarımız ile birlikte başta İHH olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları da büyük bir özveri ile hizmet vermektedir.” şeklinde konuşarak, bu bölgede özellikle batılı ülkelere ait bir takım yardım kuruluşlarının misyonerlik faaliyetleri için faaliyet göstermekte olduğunu ve dolayısıyla bu bölgeye verilecek din ve eğitim hizmetlerinin daha da önem kazandığına vurgu yaptı.

Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara karşı tüm dünyanın gözleri önünde uyguladığı katliamdan kaçmayı başaran Müslümanların Bangladeş’e sığınarak hayata tutunmaya çalıştığını söyleyen ÇİTİL, “Hükümetimiz başta olmak üzere, TİKA ve İHH İnsani Yardım Vakfı gibi kuruluşlarımız ile ülkemizdeki birçok vakıf, dernek ve diğer sivil toplum kuruluşu Arakan’a ulaştırdığı yardımların yanı sıra Bangladeş’e göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce kardeşimize insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Sadece İHH Vakfımız, son 5 ayda 704 bin Arakanlı’ya ülkemizden gönderilen yardımları ulaştırmış durumdadır. Bangladeş yönetimi özellikle Çin ve Hindistan’ın etkisi ve yönlendirmesi altında olmasına rağmen özellikle Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Kurumlarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın hizmet ve faaliyetlerinden dolayı bölge halkı nezdinde ülkemize karşı son derece önemli bir sempati oluşmuştur.” şeklinde konuşarak AK Parti hükümetleri döneminde bölgeye yapılan yardım ve hizmetlerin önemine değindi.

Milletvekilleri arkadaşları ve katılımcı heyet ile birlikte, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından hizmete açılan yetimhane ziyaretlerine de değinen Milletvekili ÇİTİL, “İHH tarafından Nisan 2014 tarihinde hizmete sunulan Gazipur Bölgesindeki Sultan Abdulhamit Han Kardeşlik Yetimhanesi’nde hayatlarını devam ettiren 65 kimsesiz ve yetim yavrumuz ile yine İHH tarafından Ocak 2009 tarihinde hizmete açılan Dar’ül Aman Yetimhanesi’ndeki Arakanlı 30 kimsesiz ve yetim yavrumuzu ziyaret ederek bu iki yetimhanemizdeki çocukların eğitimleri, yetim sponsorluk sistemi ve yapılan diğer çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi aldık. Ayrıca yetim çocuklarımızla bir araya gelip çeşitli hediyeler vererek aziz milletimizin selam ve duasını ilettik.” dedi.

Yetimhane ziyaretlerinin ardından, başkent Dakka’daki Türk Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek, Büyükelçi Devrim ÖZTÜRK’ten Bangladeş’te yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan heyet daha sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)’nın bölgedeki ofisi ziyaret ettiler.

Ziyaretlerinin üçüncü gününde ise heyetle birlikte Cox’s Bazar’a giderek burada bulunan Jamtoli ve Gumdum kamplarında yaşayan Rohingyalı Müslümanları ziyaret ettiklerini dile getiren ÇİTİL, “Bu kamplardaki kardeşlerimizin yaşadığı drama yakından tanıklık ettik. İHH İnsani Yardım Vakfı ve diğer yardım kuruluşlarının bu bölgede de gerçekleştirdiği çalışmaları yerinde gördük ve burada yaşayan ihtiyaç sahiplerine de yine aynı şekilde, Milletvekillerimiz ve diğer yardım kuruluşları tarafından temin edilen başta gıda, hijyen ve giysi yardımları olmak üzere temel yardım malzemesi dağıtımı yaptık. Kamplarda yaşayan kardeşlerimizle sohbet ederek Türkiye’den aziz milletimizin selamını getirdik ve Türkiye olarak mazlumların, mağdurların ve kimsesizlerin her daim yanlarında olduğumuzu ve bundan sonra da Allah’ın izniyle yanlarında olacağımızı söyledik.” şeklinde konuştu.

 

Bangladeş’in Myanmar-Arakan sınırındaki bölgede Myanmar’daki zulümden dolayı göç etmek zorunda kalan Arakanlı Müslümanlara hizmet vermek üzere Sağlık Bakanlığı tarafından tesis edilen ve Sağlık Bakanlığı’na ait Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelinin de görevli bulunduğu sahra hastanesi ziyaretine de değinen Milletvekili ÇİTİL, “İçerisinde ameliyathane, radyoloji ve yoğun bakım üniteleri ile yeni doğan çocuk kuvözlerinin de bulunduğu 50 yatak kapasiteli Sahra Hastanesinin Kurucu Başhekimliğini uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan ve bu bölgeye görevlendirilen Bangladeşli kardeşimiz Dr. Cemalettin MUHAMMED yapıyor. Daha sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Bangladeş’in Myanmar-Arakan sınırındaki bölgeye inşa edilen ve her gün 4000 kişiye yemek çıkarılan kamp alanını ziyaret ettik. “dedi.

Dr. Mehmet İlker ÇİTİL sözlerini “Bu ziyaretlerimizde, dünyanın dört bir yanında yaşamını sürdüren mazlumların, yoksulların, kimsesizlerin ve yetimlerin her daim yanında yer alan Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN liderliğindeki aziz milletimiz ile ne kadar iftihar etsek az olduğunu bir kez daha müşahede ettik. Bu vesileyle, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN başta olmak üzere, Başbakanımıza, AK Parti Hükümetlerimize, Sağlık Bakanlığı, TİKA, AFAD ve Diyanet Vakfı ile İHH ve diğer sivil toplum kuruluşu yöneticilerimize, Cox’s Bazar’da bulunan Sahra Hastanemizin kurucu Başhekimi Bangladeşli kardeşimiz Dr. Cemalettin MUHAMMED’e, İHH Genel Sekreteri Sn. Yavuz DEDE’ye, İHH Bürokrasi Sorumlusu Sn. Mukadder TANOK’a, Gazeteci Sn. Adem ÖZKÖSE’ye özellikle teşekkür ederim.” şeklinde tamamladı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.