DOLAR 32,5241 % 0.14
EURO 34,7318 % -0.02
GRAM ALTIN 2.487,88 % 0,14
ÇEYREK A. 4.067,68 % 0,14
BITCOIN 2.076.828 3.883
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

İDAM EDİLMEYECEKLER AMA…

Son Güncelleme :

26 Temmuz 2016 - 10:24

/ kez okundu.
İDAM EDİLMEYECEKLER AMA…
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Prof. Adem Sözüer, 246 kişinin ölümüyle sonuçlanan darbe girişimine katılan hainlerin 246 kez müebbetle yargılanacağını söyledi. “İdam cezası gelse bile geçmişe dönük uygulanamaz.” dedi.

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi, yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) mimarlarından biri olarak gösterilen Prof. Dr.Adem Sözüer, 15 Temmuz’da gerçekleşen ve 246 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan darbe girişiminde bulunan askerlerin yargılanma süreçleriyle ilgili olarak, “Hem darbe hem terör suçundan yargılanacaklar. Bu darbe girişimini organize eden örgüt silahlı bir örgüttür. Her bir öldürme için ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet cezası verilecek. Yani darbe teşebbüsünde bulunanların her biri 246 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanacak.” diye konuştu.

Prof. Sözüer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Meclis’ten idam çıkarsa onaylarım.” şeklindeki sözlerine ilişkin olarak da “İdam cezası geri gelirse, ABD Fethullah Gülen’i iade etmeyecektir örne­ğin. Etse bile, Gülen dahi idamla yargılanamaz çünkü suçu işlediği tarihten geçmişe dönük uygulanamaz.” dedi.

İşte Prof. Adem Sözüer Habertürk’ten Kübra Par’a verdiği röportaj:

“HEM DARBE, HEM TERÖR SUÇUNDAN YARGILANACAKLAR”

Darbeye teşebbüs edenler hangi suçlardan yargılanacak?

Hem darbe hem terör suçundan yargılanacaklar. Bu darbe girişimini organize eden örgüt silahlı bir örgüttür. Anayasal düzeni zorla değiştirmek, parlamentoyu ortadan kaldırmak istediler. Bu işin siyasi yönüdür. Gölbaşı’ndaki polis merkezini bombardımana tuttular. 47polis öldü. Ellerinde sadece bayrak olan insanların üzerine tank sürdüler, ateş ettiler. Bunlar da işin terör yönüdür. Bu suçlardan en önemlisi de öldürme suçudur. Her bir öldürme için ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet cezası verilecek..

246 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

246 kişi hayatını kaybetti. Her biri için ayrı ayrı ceza alacaklar mı?

Evet. Terör ve darbe suçunun dışında her bir ölüm için ayrı ayrı ceza verilecek. Yani darbe teşebbüsünde bulunanların her biri 246 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanacak.

ÖZEL MAHKEME ANAYASAYA AYKIRI

Hangi mahkemelerde yargılanacaklar?

Terör suçları için hangi mahkemeler öngörülmüşse bunlara da o bakacak. Özel mahkeme kurulmayacaktır. Aksi, Anayasa’mıza aykırı olur.

EMİRLERE UYANLARA NE OLACAK?

Sadece emirlere uyan, darbe girişiminden haberi olmayan erlere ne olacak?

“Emir, demiri keser” diye bir kural vardır. Askerlik kuralları bakımından emirler sorgulanamaz. Bu darbe girişiminde de aldatıldıkları açık ve net olanlar hakkında dava açılmaz. Kuşkulu olanlar varsa dava açılır. Kanıtlanamazsa da beraat ederler.

EMRE UYUP ATEŞ AÇANLARIN DURUMU

Ya “Vur” emrine uyup ateş eden erler?

Asıl mesele de bu… Ceza kanunu “Bir emrin konusu suçsa yerine getirilemez.” der. Emir verildi diye kadınlara tecavüz edilir mi? Yapmışsa suçtur. Aldatılıp sahaya çıktıklarını düşünelim. Karşılarında sivil halk var ve darbe yapmamalarını söylüyorlar. Komutan buna rağmen “Vur” emri verirse vuran kişinin sorumluluğu başlar. Burada katliam yapıldığı açıkça bellidir ama tetiği çekenlerin sayısı fazla değildir diye tahmin ediyorum.

“İDAM CEZASI GELSE BİLE İDAMLA YARGILANMALARI MÜMKÜN DEĞİL”

‘İdam geri getirilsin’ tartışmasına ne diyorsunuz?

Çocuğu ölmüş bir baba, içinin soğuması için idam cezasının getirilmesini isteyebilir. Bu işin psikolojik tarafıdır. Hukuki tarafta bugün ölüm cezasını getirirsek bile geçmişe yönelik uygulamamız mümkün değildir.

“İDAM GELİRSE ABD GÜLEN’İ İADE ETMEZ, ETSE BİLE İDAMLA YARGILANAMAZ”

Yani idam cezası gelse bile darbecilerin idam cezasıyla yargılanması mümkün değil mi?

Mümkün değil. İdam cezası geri getirilse bile geçmişe dönük uygulanamaz. Herkes suçun işlediği tarihte hangi kanun varsa oradaki cezayı alır. Öte yandan suçluların iadesine dair Avrupa Sözleşmesi’ne göre ölüm cezası olan ülkelere suçlular iade edilmez. İdam cezası geri gelirse, ABD Fethullah Gülen’i iade etmeyecektir örneğin. Etse bile, Gülen dahi idamla yargılanamaz çünkü suçu işlediği tarihten geçmişe dönük uygulanamaz.

Olağandışı yapacağımız her şey bizi dünyada haksız duruma düşürür. Batı basını bu demokratik halk devrimini görmeyip Türkiye’deki olumsuzluklara yönelmiş durumda. Demokratik halk devrimini lekeleyecek bir şey yapmamalıyız. Kanıtlarımızı ortaya koyup talep edelim ki onlara gerekçe bırakmayalım. İnsanların canı çok yandığı için de şu anki tartışmayı anlayabiliyorum. Soğukkanlı olmalıyız. Ölüm cezası ne darbeleri ne de suçları engelleyebilir

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.