DOLAR 32,5073 % -0.11
EURO 34,9718 % 0.37
GRAM ALTIN 2.430,63 % 0,31
ÇEYREK A. 3.974,08 % 0,31
BITCOIN 63.936,15 -3.612
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 26°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Fırat Kalkanı harekatı Başladı

Son Güncelleme :

24 Ağustos 2016 - 10:36

/ kez okundu.
Fırat Kalkanı harekatı Başladı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Suriye’nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı harekatı kapsamında tank birlikleri, Suriye sınırından içeri girdi. Cerablus’a doğru hareket eden tanklar, IŞİD hedeflerini vuruyor.

TSK ve Koalisyon Hava Kuvvetleri savaş uçakları tarafındanGaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısında bulunan Suriye’nin IŞİD denetimindekiCerablus kentine askeri harekat başlatıldı. Saat 04.00’te başlayan harekatta Cerablus’takiIŞİD hedefleri savaş uçakları, tank ve obüs topları ile çok namlulu roketatarlar ile ateş altına alındı. Operasyonda yeni bir aşamaya geçildi. Askeri kaynaklar, Suriye’nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı harekatı kapsamında tank birliklerinin Suriye sınırından içeri girdiğini, harekatın sürdüğünü bildirdi.

TANKLAR SURİYE’YE GİRDİ

Türk silahlı Kuvvetleri’nin IŞİD kontrolündeki Cerablus’a başlattığı harekatta top, roketatar ve uçaklarla yapılan bombardıman devam ederken, saat 10.30 sıralarında sınırın sıfır noktasında bekleyen tanklar, oluşturulan geçiş noktalarına yöneldi ve Suriye topraklarına girmeye başladı.

VURA VURA GİDİYORLAR

Cerablus’a doğru hareket eden tanklar, IŞİD hedeflerini vuruyor. Türk tanklarının ilerlediği bölgeden dumanlar yükselmeye başladı.

ÖSO KEKLİCE’YE ULAŞMAK ÜZERE

Askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerdeki Keklice köyüne ulaşmak üzere olduğunu bildirdi. ÖSO unsurlarıyla DAEŞ militanları arasındaki çatışmalar sürüyor.


KARKAMIŞ’A HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Bu arada hedef alınan Cerablus’ta top, roketatar ve uçaklar tarafından vurulan IŞİDmevzilerinden dumanlar yükselmeye devam ediyor. Harekat kapsamında hedef alınanCerablus’tan ateşlenen bir havan mermisi ise Karkamış ilçe merkezinde boş araziye düşerek patladı. Kimsenin yaralanmadığı bu saldırı sonrası havan atışının yapıldığı bölgede de sınır birlikleri tarafından yoğun ateş altına alındı.

“ÖZEL KUVVETLER GİRDİ” İDDİASI YALANLANDI

Terörist örgüt IŞİD’in Suriye topraklarından Reuters Türkiye ile doğrudan temas kurduğu son nokta olan ilçeye gece saatlerinde bordo bereli özel kuvvetler sızdığını duyurdu. Askeri kaynaklar ise Özel Kuvvetlerin Suriye topraklarına girdiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı. TSK’nın Suriye’nin Cerablus bölgesine yönelik başlattığı operasyonun adı ‘Fırat Kalkanı’ olarak belirlendi.


12 HEDEF VURULDU, İKİ F-16 SÜREKLİ HAVADA

Saat 06.08’den itibaren başlayan hava harekatında 12 hedefin tam isabetle vurulduğu, 2 F-16’nın ise anlık tespitlerin vurulması için sürekli havada olduğu kaydedildi.


ASKERİ KAYNAKLAR: 81 HEDEFE 294 ATIŞ YAPILDI

Askeri kaynaklar tarafından başlatılan askeri harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek veSuriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu belirtildi.

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04.00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04.05’te daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açmaya başladı, saat 05.45’te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Daha sonra atışlar devam etti. 10.30 itibarıyla topçu ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı ve atışlara devam ediliyor.

İlk hava harekatı ise saat 06.08’de başladı. Saat 06.08, saat 06.10 ve saat 06.30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.

Sınırda tanklar IŞİD hedeflerini vuruyor

KOMUTA KADEMESİ GENELKURMAY’DA

DHA’ya bilgi veren askeri kaynaklar; “Harekâtın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargâhındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi’nde (Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkan ve J Başkanları) ve Kuvvet komutanlıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet Komutanları ve karargâhın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor” dedi.


OPERASYONA KATILAN BİRLİKLER

TSK, harekata katılan birimleri de açıkladı:

– Piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil),
– Tank ve Topçu Birlikleri (Çok Namlulu Roketatar – ÇNRA) ,
– Geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri,
– Muharebe birlikleri,
– Lojistik destek unsurları,
– Lojistik destek unsurları,
– Hava Kuvvetleri’nin hava ve yer destek unsurları (İHA’lar dahil)

OPERASYONUN AMACI

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

TSK OPERASYONLARI ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR

IŞİD ile aktif mücadele eden TSK’nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.


Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.