DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 % 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 % 0,61
BITCOIN 2.096.751 -0.701
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Eyicil: Başkanlık Sistemi Zaruri Bir İhtiyaçtır!

Son Güncelleme :

09 Mart 2015 - 13:18

/ kez okundu.
Eyicil: Başkanlık Sistemi Zaruri Bir İhtiyaçtır!
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Ahmet Eyicil, Parlamenter Sistem’den Başkanlık Sistemi’ne geçmenin bir lüks değil, aksine zaruret olduğunu söyledi.

Türkiye’de uygulanmakta olan parlamenter sistemin, başta 2002’den günümüze kadar olan istikrarlı dönem olmak üzere,  Menderes ve Özal Döneminin dışında ülkemizin krizlerle karşı karşıya geldiğine işaret eden AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Aday AdayProf. Dr. Ahmet Eyicil, “Kısa ömürlü hükümetler, koalisyon hükümetleri, cumhurbaşkanı seçimleri, cumhurbaşkanı-başbakan sürtüşmeleri ve tüm bunların yanında yaşanan darbeler bütün bir millet olarak büyük sıkıntılar çekmemize sebep olmuştur. Bu yüzden Türkiye’de sistem tartışmalarının yapılması ve sistem değişikliği bir lüks değil aksine bir zarurettir” dedi.

Ülkemizde, AK Parti Hükümeti sayesinde son zamanlarda Başkanlık Sisteminin tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Eyicil, bu tartışmalarda başkanlık sisteminin kazandıracaklarını-kaybettireceklerini tartışmak yerine, Cumhurbaşkanımız  Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsı üzerinden tartışmalar yapılmasını doğru bulmadığını kaydederek şöyle konuştu: “ Cumhurbaşkanımızdan dolayı sistemin ‘tek adamlık’, ‘diktatörlük’ getireceği gibi bilimsellikten uzak kriterlerle görüşler açıklanmakta, bu da bizi hem üzmekte hem de sonuca götürememektedir. Diğer yandan, bir kesimde, başkanlık sistemi Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktığı ve en iyi uygulaması ABD’de olduğu için başkanlık sistemini salt Amerika karşıtlığı üzerinden eleştirmekte ve sisteme karşı çıkmaktadır. Oysa Başkanlık Sistemi, Türk Kültürü ile örtüşmektedir. Parlamenter sistemin İngiltere’de ortaya çıkması ve en başarılı uygulamasının İngiltere’de devam etmesi gibi, başkanlık sistemi de ABD’de ortaya çıkmış ve en başarılı uygulaması ABD’de görülmektedir. Dünya üzerinde tek tip bir parlamenter sistem olmadığı gibi, tek tip Başkanlık Sistemi de yoktur. Toplumun yapısı, değer yargıları, tarihsel mirası sisteme şekil vermektedir. Bu yüzden sistemleri konuşurken genel hatları üzerinden konuşmak gerekir.”

“Sistem Üzerinden Tartışma Yapılmalı”

Başkanlık sistemi tartışmalarının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsı üzerinden yapıldığını belirten AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Aday Adayı Eyicil,  sadece başkanın rolü üzerinden tartışma yapmanın da eksik ve hatalı olacağını kaydetti. Tartışmanın sistem üzerinden yapılması gerektiğini vurgulayan Eyicil, şu ifadelere yer verdi. Başkanlık sistemi tartışılırken, bu sistem içerisinde yargının rolü, meclisin rolü, milletvekillerinin rolü de konuşulmalı, devlet mekanizması içindeki diğer erklere üzerindeki etkisi, olumlu ve olumsuz yönleri göz önüne alınmalıdır. Ayrıca başkanlık sistemi eleştirilerinde genelde niyet okuma üzerinden eleştiriler yapılmaktadır. Başkanlığı savunan kişilerin, tek adamlık, padişahlık, diktatörlük istedikleri iddiası üzerinden muhalefet yapılmaktadır. Oysa doğru olan sistemi masaya yatırıp, sistem üzerinden tartışma yapmaktır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.