DOLAR 32,3767 % 0.16
EURO 35,0559 % -0.16
GRAM ALTIN 2.325,03 % 0,20
ÇEYREK A. 3.801,43 % 0,20
BITCOIN 2.281.184 0.006
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

ELBİSTAN İLÇESİNDE BİYOTEKNİK MÜCADELE

Son Güncelleme :

02 Mayıs 2016 - 9:08

/ kez okundu.
ELBİSTAN İLÇESİNDE BİYOTEKNİK MÜCADELE
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Elbistan’da Kaysı Ağaçlarında Görülen Şeftali Güvesi Zararlısının Mücadelesi İçin Biyoteknik Mücadele Yöntemleri Kullanılıyor.

 

Kahramanmaraş’ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen biyoteknik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması için başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

 

Elbistan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca Kayısı Bahçelerinde Şeftali Güvesine karşı önlem almak amacı ile Biyoteknik  Mücadele kapsamında feromon tuzakları hazırlanıp bahçelere kuruldu.

 

Şeftali Güvesine Karşı Biyoteknik Mücadele Nasıl Uygulanır!

 

Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan Şeftali Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere Şeftali Güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun dala asılır. Bu tuzaklarda haftalık sayımlar yapılır. Yoğunluk bakımından tuzakta görülen kelebek sayısı 1-haftada 20’ye ulaşırsa bu bahçelerin bulaşık olduğu anlaşılır. Bu dönemde fenolojik olarak kayısı çekirdeğinin siyahlaşmış, renk değişiminin ve hafif tatlanmanın olması gerekir.

 

Kurulan feromon tuzaklar ile popülasyon yoğunluğu takip edilerek muhtemel zarar riskine göre ilaçlama zamanı ve sayısı belirlenecek ve monitör tuzaklar sayesinde kaysı üreticilerimizin doğru zamanda, doğru ilaçlama yaparak alacak oldukları üründe ekonomik anlamda zarar oluşturması önlenecektir.

 

Özellikle bir yıl önce bu zararlının yoğun olarak görüldüğü bahçelerin zaman geçirilmeden ilaçlanması gerekmektedir.

 

En uygun dönemde yapılacak ilaçlama ile üreticilerimiz meyvelerini kurtlanmaya karşı korumuş olurlar.

 

Üreticilerimizin daha geniş bilgi almaları ve reçete yazdırmaları için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.