DOLAR 32,5241 % 0.14
EURO 34,7318 % -0.02
GRAM ALTIN 2.487,88 % 0,14
ÇEYREK A. 4.067,68 % 0,14
BITCOIN 2.076.828 3.883
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Dünyadaki şehirlerin suyunun yüzde 63’ü ormanlardan geliyor

Son Güncelleme :

23 Mart 2015 - 16:48

/ kez okundu.
Dünyadaki şehirlerin suyunun yüzde 63’ü ormanlardan geliyor
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

’Ormanlar, erozyon ve arazi kaymalarını önlüyor. Dünyadaki temiz suyun yüzde 75’ini sağlayan havzaları koruyan ormanlar, insanlar için alternatif geçim kaynakları yaratıyor’’

TEMA VAKFI Pazarcık İlçe Gönüllü Sorumlusu Abdurrahman AKBABA’’TEMA Vakfı Genel Merkezimizin Proğramları doğrultusunda , 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nü Türkiye’nin çeşitli noktalarında gerçekleştireceğimiz çeşitli etkinliklerle kutluyoruz,Bu nedenle Genel Merkezimiz tarafından belirlenen açıklamayı Kamuoyumuzla Paylaşıyorum’’

‘’TEMA Vakfı, ortağı olduğu Env.net projesi kapsamında hafta sonu Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Makedonya ve İtalya ile eş zamanlı olarak etkinlikler gerçekleştirecek. TEMA gönüllüleri Dünya Su Günü kapsamında “Su Zinciri Farkındalık Yürüyüşleri”, tanıtım ve bilgilendirme stantları ile su konulu eğitim etkinlikleri düzenleyecek. Farklı şehirlerde gerçekleşecek etkinliklerde gönüllüler, “su gıdadır”, “su doğadır” ve “su sağlıktır” mesajlarına odaklanarak, yaşamın temel kaynağı su ile orman ekosistemlerinin arasındaki etkileşimin önemine dikkat çekecek’’diyen AKBABA açıklamasını şöyle sürdürdü’’Birleşmiş Milletler tarafından 2015 Dünya Su Günü’nün teması “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma”, Dünya Ormancılık Günü’nün teması ise “Ormanlar ve İklim Değişikliği” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler bu kapsamda su varlıklarının sürdürülebilirliğinin ve iklim değişikliği ile mücadelede ormanların rolünün altını çiziyor.Dünyanın akciğeri olan ormanlar, yaşam kaynağımız toprağı tutan, yağışları düzene sokan ve canlılar için hayati öneme sahip suyu sağlayan ekosistemlerdir. Ormanlar, iklim değişikliğinin temel sebebi olan karbondioksiti atmosferden çekmek gibi çok önemli bir işleve sahiptir. Dolayısıyla ormansızlaşma (orman tahribi), iklim değişikliğinin etkisini daha ciddi bir boyuta taşıyor. Dahası, toplam karbon salımının altıda biri ormansızlaşmadan kaynaklanıyor. Ormanların gelecek 50 yıldaki küresel karbon salımının onda birini depolama potansiyeli bulunuyor. Bu bakımdan ormanların karbon salımını azaltacak, karbon tutma kapasitelerini artıracak ormancılık uygulamalarının hayata geçirilmesi gerekiyor’’dedi.

AKBABA açıklamasında’’Ormanlar, erozyon ve arazi kaymalarını önlüyor. Dünyadaki temiz suyun yüzde 75’ini sağlayan havzaları koruyan ormanlar, insanlar için alternatif geçim kaynakları yaratıyor. Dünyada 1.6 milyar insan orman alanları sayesinde yaşamını sürdürürken, ormanlar dünya genelinde insanların geçim şartlarını iyileştirme, sosyal kalkınma ve yoksullukla mücadelede de etkin rol oynuyor. Ancak kuraklık, yangınlar, ormansızlaşma gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, orman ekosistemlerinin işleyişini değiştirerek, sosyal ve ekonomik değişikliklere de sebep oluyor.Varlığı suyun varlığına bağlı orman ekosistemleri, yaşamın temel kaynağı suyun döngüsünde kritik rol oynuyor. Dünya üzerindeki toplam su akışının yüzde 60’ı dünya karasal alanının yüzde 30’unu oluşturan ormanlardan sağlanıyor. Ormanların suya en büyük katkısı; sağladığı su miktarının yanında suyun kalitesini koruması olarak öne çıkıyor. Ormanlar tortulaşma kaynaklı düşük su kalitesi sorununu en aza indirgiyor. Ayrıca suya bağlı olarak ortaya çıkan arazi kaymaları ve sellerin meydana gelmesi ile taşkınların oluşmasını, çölleşme ve tuzlanmayı engelliyor. Yamaçlarda ve eğimli alanlarda doğal barikat görevi görüyor, su kaynaklarını ve yataklarını koruyor. İklim değişikliği nedeniyle yaşanılan su sıkıntısının Türkiye’nin büyük bir bölümünü içeren kurak ve yarı kurak bölgelerde daha da artması bekleniyor. Bu durumda, su havzalarının korunması her geçen gün daha çok önem kazanıyor’’dedi.

TEMA VAKFI Pazarcık İlçe Gönüllü Sorumlusu Abdurrahman AKBABA son olarak ise şu bilgileri verdi’’Ormanların sadece bir ağaç topluluğu olmadığı, içerisinde çok sayıda canlının beraber yaşadığı, çevre koşullarıyla canlılar arasında etkileşimin bulunduğu bir ekosistem olduğunun önemini vurgulamak gerekiyor. Ormanları korumak ağaçlarla birlikte ormanda yaşayan binlerce canlı türünün yaşam alanlarına ve yaşamlarına sahip çıkmak anlamına geliyor. Dünyada her yıl, 13 milyon hektar orman alanının tahrip edildiği biliniyor. Türkiye’de ise 21.5 milyon hektar orman alanının yüzde 48’i erozyona maruz kalıyor.

TEMA Vakfı olarak doğanın bir parçası olan insanın, su ve orman varlıklarını önce koruması ve ardından geliştirme konusunda çalışması gerektiğini vurguluyoruz. Türkiye’de suya dair 40’ı aşkın yasal düzenleme bulunuyor. Su varlığımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için bir Su Yasası’na ihtiyaç olduğu açıkça görülüyor. Türkiye’de insanın parçası olduğu üstün ekosistem yararını koruyacak nitelikteki Su Yasası’nın önemine bir kez daha dikkat çekiyoruz’’dedi.

TEMA Vakfı her zaman olduğu gibi Çağrımızı Yineliyoruz ve ‘’Türkiye  Çöl Olmasın!’’diyoruz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,5160

SATIŞ

32,5241

FARK

% 0.14
Dolar EURO

ALIŞ

34,7185

SATIŞ

34,7318

FARK

% -0.02
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,5123

SATIŞ

40,6734

FARK

% 0.35
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,6205

SATIŞ

35,6894

FARK

% 0.16
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,6171

SATIŞ

23,6298

FARK

% 0.15
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.979,28

SATIŞ

4.067,68

FARK

% 0,14
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.487,05

SATIŞ

2.487,88

FARK

% 0,14
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.076.828

DEĞİŞİM

3.883

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER