DOLAR 32,6033 % 0.39
EURO 34,8190 % 0.23
GRAM ALTIN 2.499,38 % 0,60
ÇEYREK A. 4.086,48 % 0,60
BITCOIN 2.117.603 5.381
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 21°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Doç.Dr. A.Murat Kalender Diz Ağrısı Her Yaşta Olur

Son Güncelleme :

21 Şubat 2017 - 6:53

/ kez okundu.
Doç.Dr. A.Murat Kalender Diz Ağrısı Her Yaşta Olur
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Özel Hayat Hastanesi Doç.Dr.A.Murat Kalender diz ağrısıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Kalender: Diz ağrılarının her yaşta olabilmesine rağmen spor aktivitelerinin artması ile genç ergenlikte ağrısı artmaya başlar. Bu yaşlarda özellikle spor aktivite düzeyi artınca şikayetler artış gösterir.

10-14 yaşlarında büyüme ağrısı dediğimiz dizin ön kısmında ağrı olabilir,  bazen doğumsal bazı durumlar nedeni ile diz içinde ağrı izlenebilir, biraz ileri yaşlarda (15-25)   genelde dizin spor esnasında menisküs veya çapraz bağlarda yaralanma nedeni ile ağrı izlenir.

Ameliyattan korktukları için ihmal ediyorlar

Bazen kıkırdak yaralanmasıda ağrıya sebep olaP, 40’lı yaşlardan sonra diz ağrısı bayanlarda daha sık izlenmeye başlar diz büküp oturmak veya diz üzeri çöküp çalışmak diz ağrısına zemin hazırlar bazen erken yaşlarda diz içinde kireçlenme izlenebiliyor, bunun sebebi ihmal edilmiş menisküs yaralanması veya kıkırdak hasarıdır, hiçbir yaşta diz menisküs yırtığı ihmal edilmemelidir,  cerrahi tedavi önerilen hastalar ameliyattan korktuğu için ihmal edebilir,  ancak bu dizin erken yaşta kireçlenmesine ve ilerde ağır ameliyatlarla tedavi edilen durumlara neden olabilir.

Orta ve ileri yaşlarda özellikle 50 yaş sonrası diz ağrısının en sık sebebi halk arasında kiriçlenme olarak bilinen diz eklemi iltihabıdır. Dizde kireçlenme genelde hastalar tarafından hafife alınır ve tedavisi geçiktirilir. Bizim toplumumuzda doktor tavsiyelerinden ziyade komşu ve söylenti ile bitkisel ve sıhhi olmayan yöntemler ile şifa aranır. Ameliyattan korkan hastalar daha çok bitkisel tedavilere yönlenirler. Her türlü gecikme eklem içi kıkırdak yapısının bozulmasına neden olur maalesef kıkırdak yapısı bozulunca kendi kendini tamir etme şansı çok düşüktür. Nihai sonuç dizin tüm ekleminin kireçlenmesi ve diz haraketlerinin çok şiddetli ağrılı olmasına sebep olur.

Erken tanı ve tedavi diz sağlığı için önemlidir

Erken tanı ve tedavi diz sağlığı için önemlidir. uygun zamanda uygun tedavi uyğulandığında sonuçlar genelde tatmin edicidir, ancak sosyal yapımız  tedavinin belirlenmesinde doktor tavsiyelerinin yerine konu komşu tavsiyeleri ile  daha çok şekil almaktadır. Bu nedenle cerrahi tedavi malesef hastalar tarafından korku ile karşılanmakta ve geçikmeye neden olmaktadır, ağrılı diz insanların haraketlerinin azalmasına, erken kemik erimesine sebep olmakta, kilo alımı ve  diz haraket açıklığının azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca ağrı nedeni ile gece uykusunun bozulmasına sebep olur . Gelişmiş toplumlarda çok sık uygulanan  diz cerrahi tedavi yöntemleri  ülkemizde malesef  daha az yapılabilmektedir.  Ameliyat korkusu çoğu zaman  tedavinin geçikmesine  sebep olur.

Kilo fazlalığı bu hastalığın daha şiddetli seyretmesine sebep olur ve diz ağrısı olan hastalara kilo vermesi rutin olarak önerilir. Ancak ağrı nedeni ile haraket edemeyen hastalarımızda kilo vermek imkansız hale gelir. Özet olarak diz ağrısı olan hastalara güvendikleri uzman doktor tarafından uygun görülen tedavinin zamanında yapılmasını , kilo fazlalığı var ise zayıflamasını tavsiye ederim.

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.