DOLAR 32,7815 % 0.6
EURO 35,4862 % 0.49
GRAM ALTIN 2.510,41 % 1,04
ÇEYREK A. 4.104,52 % 1,04
BITCOIN 2.029.716 -0.194
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Darbe’den sonra bir darbe daha

Son Güncelleme :

19 Temmuz 2016 - 7:17

/ kez okundu.
Darbe’den sonra bir darbe daha
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Rusya ile yaşanan kriz, IŞİD ve terör örgütü PKK’nın saldırıları gibi nedenlerle bir hayli zor günler geçiren turizm sektöründe darbe girişimi nedeniyle iptaller başladı.

İptallerden en çok etkilenen iller arasındaİstanbul ve Ankara gelirken, CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan’ın Muğla’nın Marmarisilçesinde kaldığı otele saldırı düzenlemesi de bu bölgeyi çok olumsuz etkiledi. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşananlar sonrası, gelen yabancı turist sayısında yaşanan düşüş,Atatürk Havalimanı’nın pasaport kontrol noktalarında göze çarpıyor.

PASAPORT KONTROLÜNDEN BELLİ OLDU

Pasaport kontrolünde diğer ülke vatandaşları için ayrılan bölümden geçen insan sayısındaki azlık dikkat çekerken, Türkiye’ye giriş yapan Türk vatandaşları için ayrılan kısımda yoğunluk yaşanıyor. Türk vatandaşları yoğunluğun azalması için yabancılara ayrılan bölüme kaydırılabiliyor. Ancak konu hakında görüşlerini aldığımız sektör temsilcileri ise kendilerinden emin. Büyük bir sınavdan geçtiklerini belirten sektör temsilcileri, “Türkiye turizmi kötü günleri geride bırakabilecek güçte. Bu sıkıntıları da aşıp yeniden eski günlerimize döneceğimize inanıyoruz” dedi.

DOLULUKLAR DÜŞÜYOR

İstanbul’un tarihi semtlerinden birinde uluslararası zincir bir markanın otel müdürü yaşananlar şöyle özetledi: “Turizm sektörü zaten çok kötü bir dönemden geçiyordu. Darbe girişimi her şeyi daha da kötü duruma soktu. Zaten yabancı turistler yaşanan kötü gelişmeler sebebiyle rezervasyonlarını son dakikaya bırakıyordu. Şimdi hiç rezervasyon gelmiyor. Yüzde 25-30 olan doluluklar gelecek aydan itibaren yüzde 10’lara kadar düşecek. Görüştüğümüz işadamları da Türkiye’ye gelmek istemediğini söylüyor.Türkiye’deki iş ortaklarını kendi ülkelerine çağıracaklarını söylüyorlar. Ancak ortamın sakinleşmesi ile birlikte Türkiye eski günlerine dönecektir.”

ANKARA’DA KONGRE ERTELENDİ

Ankara Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Koordinatörü ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Onursal Başkanı Seçim Aydın da Eylül’de Ankara’da düzenlenecek Akıllı Şehirler Kongre’sinin bugün (dün) Londra’dan gelen bir telefon ile Aralık ayına ertelendiğini ifade etti. Kongreye birçok ülkeden üst düzey katılımcıların, belediye başkanlarının, hükümetyetkililerinin katılım göstermesini beklediklerini belirten Aydın, “550 kişinin katılması bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katılımcılar arasında olacaktı. Organizasyonu düzenleyen firmadan darbe girişiminin ardından telefon geldi. Bu tip bu organizasyonun böyle bir durumda ertelenmesi gerektiğini söylediler” dedi. Otellerin durumunun ise daha henüz netleşmediğine değinen Seçim Aydın, “Bir başkent olduğu için siyasiler gelmeye devam edecektir. Ama yabancı işadamlarının nasıl bir tavır takınacağı bu hafta belli olur” diye konuştu.

TÜRKİYE’DEN AYRILMAK İÇİN BÜYÜK TALEP YOK

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da, “Olaylar daha çok sıcak. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki olaydan sonra dünya kamuoyunda İstanbul pek güzel gösterilmedi. Etkileri tabi ki olacaktır. Ancak İstanbul’da zaten son dönemlerde kötü bir durum yaşanıyordu turizm sektörü için. Üstüne daha ne kadar etkisi olabilir buna da bakmak gerekiyor. Ankara’da olumsuz etkilenen iller arasında. Zaten çok fazla yabancı misafirin geldiği bir il değil. Ancak siyasi bir başkent olması sebebiyle yabancı misafirler olabiliyordu. Bunların dışında Türkiye’de tatil için bulunanların yaşanan olaylar sonrasıTürkiye’yi terk etmek için çok büyük çaplı talepleri olmadı. Bu aslında sevindirici bir gelişme. Gelecek için umutlu olmamızı sağlıyor” dedi.

UÇAKTAN İNMEDEN ÜLKELERİNE DÖNDÜLER

2015’ten bu yana Türkiye turizminde sıkıntılar yaşandığını belirten Güney Ege Otelciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu, bayramla beraber toparlanmaların başladığını ancakCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele düzenlenen saldırı sonrası ‘berbat bir gece’ yaşandığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanının kaldığı ve çevresindeki otellerde kalan turistlerin çok kötü bir gece geçirdiğini söyleyen Bülbüloğlu, “Tek sevindirici taraf hiç bir personel ve misafirin zarar görmemesi. Sabah 06.00’ya kadar çatışmalar devam etti. Ancak tüm bunlar bitmesine rağmen yurtdışından gelen rezervasyonlar yok denecek kadar az. Cumartesi ve pazar günü Dalaman’a inen uçaklardan hiç inmeden ülkesine inen turistler oldu. Yerli turist de cumartesi gününden itibaren otelleri terk etmeye başladı. Ancak bölgemizde sosyal hayat devam ediyor. Turistlerin korkacağı hiç bir şey yok. Marmaris yeniden eski günlerine dönecektir” ifadelerini kullandı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.