DOLAR 32,5440 % 0.26
EURO 34,8902 % 0.35
GRAM ALTIN 2.475,71 % 0,54
ÇEYREK A. 4.047,78 % 0,54
BITCOIN 2.019.687 -3.922
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Cihan Ahmet Cesur Yazdı

Son Güncelleme :

13 Temmuz 2016 - 8:51

/ kez okundu.
Cihan Ahmet Cesur Yazdı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Bu günlerde dış siyaset anlamında yeni döneme girilmiş gibi bir hava var. Ahmet DAVUTOĞLU’ ndan sonra başbakan olan Binali YILDIRIM’ la beraber bazı ezberler bozulmuş gibi duruyor. AK Parti’nin komşularla sıfır soruna söylemine tekrar geri dönüş oldu hissi uyandırıyor. Ancak sıfır sorun siyaseti ile komik duruma da düşmeyelim.
İsrail’ le yakınlaşmanın sağlanması anlaşmaların tamamlanması ile başlayan Rusya ile devam eden yakınlaşmayı ele alalım.
Haklı olduğumuz Marmara gemisinin basılıp uluslararası sularda vatandaşlarımızın şehit edilmesi davada İsrail’ e bazı isteklerimizi kabul ettirmiş gözüküyoruz. Bu anlaşmanın iki tarafa ekonomik ve siyasi getirileri elbette olacaktır. Ancak, bu İsrail iç siyasetini karıştırdı. İsrail’ de siyasiler bu anlaşmanın nedenini nasılını kendi kamuoyuna anlatmanın derdine düştüler. Siyasi itibarlarının düştüğü için kamuoyu konuyu önemsiyor. Umarız özür, tazminat ve Gazze’ ye ambargo konularında gerekli tavizler alınmıştır.
Aynı paralelde Rusya ile yaşanan uçak krizinde bir daha olsa yine vururuz gibi keskin bir çıkıştan sonra özür mektubu ile başlayan başbakanın gerekirse tazminat ödemeye hazırız açıklamasına kadar süren bu gelişmeyi bize nasıl anlatacaklar merak ediyorum. Seçmen demeyecek mi, hani haklıydık? Haklı olduğumuz davada neden taviz veriyoruz? Yoksa bu, ver kurtul mantığımı?
Çeçenistan lideri Kadirov, Vladimir Putin’ in yüzlerce yıl dost  kalınması gereken bir güç olduğunu kanıtladı. Biz Türkiye’nin zararı tazmin etme ve suçlulara cezalarını verme sorunu çözmeye hazır olduğuna ilişkin niyetlerini hayata geçirmesini umuyoruz ifadelerini kullanarak zafer çığlıkları atmaya başladılar. Ayrıca bir Rus vatandaşının canının ve ülkenin onurunun milyonlarla ölçülemeyeceğini söyleyerek ne ima etmiş olabilir. Asıl çarpıcı açıklama suçlulara ceza kavramıdır. Alparslan Çelik’ e cezası verilmezse cezanın başkaları tarafından kesileceği uyarısımıdır? Biz İsrail’den bir asker alabildik mi? Haklı olduğumuz bir davada bu kadar taviz neden veriliyor?
Rusya ile yakınlaşma Suriye siyaseti açısından yeni işbirliği geliştirecektir. Bu da güç dengelerini değiştirecektir. Amerika’ nın ve AB’ nin pyd ile yakınlaşmasının karşısında Rusya’ ya uzatılan zeytin dalı neler getirecek bekleyip göreceğiz.
Gelişmeler bununla kalmayacak gibi. Mısır’ la yakınlaşmaların olacağı da şimdiden dillendirilmeye başlandı. Rabia işareti ile sembolleşen olayların sonucu gelinen noktada bizim kayıplarımız nasıl telafi edilecek? Kefen giyenler, rabia işareti yapanlar bu gelişmeleri nasıl okuyacaklar nasıl özümseyecekler. İsrail ve Rusya krizlerinde olan gelişmeleri söylenenleri kronolojik olarak internette bulabilirsiniz. Rusya bir pilotuna bu kadar önem verirken, İsrail 10 vatandaşımıza ödeyeceği tazminatı vermek için meclisimizden kanun çıkarttırıyor.
Binali Yıldırım’ ın dediği; dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız şiarı gereği Almanya – İncirlik sorunu da bizim lehimize çözülmeyecek gibi duruyor. Verince kurtulamıyorsun. Verdikçe istiyorlar sonrada verdikçe veriyorsun. Dostların çoğalması düşmanların azalması için güçlü olmaktan başka yol yok.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.