DOLAR 32,6031 % 0.39
EURO 34,8266 % 0.25
GRAM ALTIN 2.491,69 % 0,29
ÇEYREK A. 4.073,91 % 0,29
BITCOIN 2.133.876 4.148
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

CHP’DEN AŞURE ETKİNLİĞİ

Son Güncelleme :

09 Ekim 2017 - 6:13

/ kez okundu.
CHP’DEN AŞURE ETKİNLİĞİ
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Aşure etkinliğinde konuşan CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, “Aşure, Arapça bir kelimedir ve 10 anlamına geliyor. Başka bir deyimle Hicri takvimin Muharrem ayının onuncu günüdür. Bazı bilgilere göre; İslamiyet’ten önce başta İsrailoğulları olmak üzere birçok Halk bu günde oruç tutarlardı. Bu günde önemli ve insanlığın kaderini etkileyeli, geleceğine yön veren olaylar gerçekleşmiştir. Örneğin; Âdem Peygamberin tövbesinin kabul edildiği, Halil Peygamberin Nemrut’un ateşinden kurtulduğu, Hz. Musa’nın kavmini Firavun’un zulmünden kurtardığı, Yunus Peygamberin balığın kamından kurtulduğu, Eyüp Peygamberin dertlerine şifa bulup yaralarının iyileştiği, Hz. Yakub’un oğlu Hz. Yusuf’a kavuştuğu ve gözlerinin açıldığı, Nuh Peygamberin gemisinin karaya oturduğu gündür” dedi.

Aşureyi daha da anlamlı kılan gelişmenin, İmam Hüseyin’in Muharrem Ayı’nın 10. gününde şehit edilmesi olduğunu belirten Şengül, şöyle konuştu: “Kerbela şehidi Hz. Hüseyin, On Muharrem’de şehit edilmiştir. Dolayısıyla Muharrem Ayı ve bu ayda tutulan oruç ve sonrasında pişirilen Aşure lokması bizler için çok daha derin ve diğer toplumlardan farklı anlamlara sahiptir. Hz. Hüseyin, Kerbala’da şehit edilmeden önce Muharrem ayında tutulan oruçtan sonra pişirilen Aşure lokması bir şenlik havasında yapılıp paylaşılıyordu. İmam Hüseyin’in şehadetinden sonraki tarihlerden itibaren ise, Aşure lokması şenlik havasından uzak bir şekilde başta Kerbela Şehitleri olmak üzere bu yolda canlarını veren bütün şehitlerin anılarına bağlılığın bir gereği olarak pişirilip dağıtıldı. Günümüzde de bu şekilde yerine getiriliyor. Hz Hüseyin’in şehadetinden sonra Yas-ı Matem Ayı olarak tarihte yerini alacak olan Muharrem Ayı, Hz. Resulullah’ın göz bebeği, ciğer paresi olan ve onu hoşnut etmek için sırtına alıp gezdirdiği Dünya’nın İki Çiçeği ve Cennet Gençlerinin Efendisi, diyerek övdüğü Hz. İmam Hüseyin’in anılma ayıdır. Muharrem Ayı, Tövbe Suresi’nin 5. Ayetinde de belirtildiği gibi kötülüklerin yasaklandığı, razılıksız elde edilen kazançlarla yenen lokmaların haram edildiği kutsal bir aydır. Kerbela’da hak için, adalet için, insan onuru ve insanlık âlemi için 72 Ehlibeytin şehit edildikleri aydır.”

Başkan Şengül şöyle devam etti: “Dünya saltanatı için zalime boyun eğmeden, yiğitlerin zulme karşı, kişilere örnek insan olma hedefini gösterdiği aydır. Yetimlerin, öksüzlerin, yoksulların doyurulup, çıplakların giyindirilerek sevindirildiği aydır. Yezid’in ordusuna karşı 72 mazlumun günümüze kadar ışık tuttuğu direniş destanının adıdır. Sadece bu topraklarda değil dünyanın hiçbir tarafında Kerbela’ların yaşanmaması ve Yezid’lere karşı mazlumun boyun eğmediği bir hayatın olması İnsanlık adına umut ettiğimiz en büyük arzularımızdan birisidir. Bu sebeple tıpkı içinde birçok çeşitli malzemenin birleşip ortaya mükemmel bir tadın çıkmasını sağladığı gibi, din, dil, ,ırk, renk, mezhep ayrım, gözetmeksizin barışın, kardeşliğin ve sevginin yeşertileceği bu topraklarda; huzurun geleceği günlerin görülebilmesi adına daha düzgün ve kaliteli bir yaşamın temellerinin atılacağı gün olması temennisini taşıyan aşuremizin Hak katında kabul olmasını yüce Allah’tan diliyoruz.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.