USD49,17EUR55,10ALTIN6.633,03Istanbul24° Açık1:06İKİNDİ'YEKALAN SÜRE
Ekonomi

Cep Telefonuyla Hem Suluyor Hem Gübreliyor

Kahramanmaraşlı ziraat mühendisi Cafer Gençoğlan, geliştirdiği otomasyon sistemiyle cep telefonu ağı ile uzaktan bağlandığı sistemle bahçesindeki bitki ve meyve ağaçlarını hem suluyor hem de gübreliyor. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Cep Telefonuyla Hem Suluyor Hem Gübreliyor

Kahramanmaraşlı ziraat mühendisi Cafer Gençoğlan, geliştirdiği otomasyon sistemiyle cep telefonu ağı ile uzaktan bağlandığı sistemle bahçesindeki bitki ve meyve ağaçlarını hem suluyor hem de gübreliyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, ‘Programlanabilir Lojik Kontrol (PLC) endüstriyel’ sistemine dayalı sulama otomasyon sistemini yaygınlaştırmak adına yeni bir sistem geliştirdi. TÜBİTAKtarafından 2014 yılında kabul edilen proje, pano montajından sonra sulama otomasyon sistemi 1 yıl süreyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyo Sistem Mühendisliği Bölümü Atölyesi’nde yapılan testlerden tam not aldı. Yeni proje sayesinde özellikle çiftçilerin uzaktan, araziye gitmeden bitki ve meyve ağaçlarını sulama imkanı bulunuyor.

Cep telefonu ağı üzerinden IP numarası desteğiyle sisteme bağlanarak kullanılan sulama sistemiyle bir kişinin oturduğu yerden Ankara’daki, İstanbul’daki bahçesini sulayabildiğini kaydeden Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, “Ziraat Fakültesi armut bahçesine uyarlanan otomasyon sistemi, A sınıfı buharlaşma kabından aldığı verileri kullanarak armut bahçesinin sulama zamanını belirlemekte ve her sulamada ne kadar su verileceğini hesaplamakta, hesaplanan su miktarını dijital su sayaçlarına ölçtürerek armut bahçesine uygulamaktadır” dedi.

Sistem sayesinde zamandan ve vakitten önemli tasarruf ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Gençoğlan, “Bu sistemle Türkiye’nin neresinde olursanız olun, hatta dünyanın neresinde olursanız olun IP numarası kullanarak istediğiniz sulama sistemini başlatabilir, durdurabilirsiniz. Diğer bir ifadeyle sulama sistemini istediğiniz şekilde kontrol edebilirsiniz. Bu sistem tamamen otomatik bir sistem. Sulamada kullanmış olduğumuz parametreleri kendisi otomatik olarak ölçüyor ve ölçtüğü değerlerden yararlanarak bitkiyi ne zaman ve ne kadar su vereceğini hesaplıyor ve bu bitkiye suyu veriyor. Sürekli sulama mevsiminin başlangıcından sulama mevsiminin sonuna kadar bu şekilde sürekli tekrar ediyor. Bu sistem Kahramanmaraş’ta bu özelliği itibarıyla tektir” diye konuştu.

Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, bilgisayar üzerinden depodaki su seviyesini ve gübrelemeyi kontrol edebildiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Su depomuzdaki su seviyesinin ne kadar olduğunu, buharlaşma kabındaki su seviyesinin ne kadar olduğunu ve sulama konularımızdaki iki kök bölgesindeki su miktarının ne kadar olduğunu buradan görebiliyoruz. Gübreleme yapmak istediğimiz zaman burada bir düğmeye bastığımız zaman sistem otomatik olarak kendi gübrelemesini yapmaktadır. Sistem otomatik olarak sulama zamanı geldiği zaman motopompu çalıştırmakta ve bu sarımtırak olan net maviye dönmektedir. Bu şekilde tüm sistemi biz kontrol edebiliyoruz. Diyelim ki araziniz uzakta ise, sulama için araziye gideceksiniz ama cep telefonunuz üzerinizde ise cep telefonunuzdan bunu basıyorsunuz, sistemi çalıştırıyorsunuz, cep telefonuna bu ekran geliyor, bu ekrandan düğmeye bastığınız zaman motopomp çalışıyor ve sulama sistemimiz sulamaya başlıyor. Bu şekilde çiftçilere çok büyük kolaylık sağlayacak.”

Yorum Yap

Benzer Haberler

AK Parti Kahramanmaraş Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı Yapıldı
AK Parti Kahramanmaraş Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı Yapıldı
Zakire Kardaş, TEMA Vakfı Dulkadiroğlu İlçe Sorumlusu olarak göreve başladı
Zakire Kardaş, TEMA Vakfı Dulkadiroğlu İlçe Sorumlusu olarak göreve başladı
PROF. AHMET HAMDİ AYDIN’IN HAYATI KİTAPLAŞTIRILDI
PROF. AHMET HAMDİ AYDIN’IN HAYATI KİTAPLAŞTIRILDI
Hanefi Öksüzden Duygusal Veda
Hanefi Öksüzden Duygusal Veda
AK Parti’ye Geçen Akpınar’dan İlk Açıklama
AK Parti’ye Geçen Akpınar’dan İlk Açıklama
Başkan Görgel; “Ata Sporumuz Güreş’e Sahip Çıkıyor, Gelecek Nesillere Taşıyoruz”
Başkan Görgel; “Ata Sporumuz Güreş’e Sahip Çıkıyor, Gelecek Nesillere Taşıyoruz”
Haberin Doğru Adresi
2025 kahramanmarasHaber.com © Tüm hakları saklıdır. Kahramanmaraş Haber