DOLAR 32,3162 % 0.2
EURO 35,1419 % 0.02
GRAM ALTIN 2.292,73 % 0,67
ÇEYREK A. 3.748,61 % 0,67
BITCOIN 2.293.294 2.361
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Babacan Kahramanmaraş’ta

Son Güncelleme :

16 Mayıs 2015 - 16:09

/ kez okundu.
Babacan Kahramanmaraş’ta
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Siyasi istikrar ekonomik istikrarın temelidir. İnanın şu son 12 yıldır sağlanan ilerleme, gelişme 1700-1800 yıllardan bugüne çok az yaşanmıştır bu topraklarda. Güvene ve istikrara sahip çıkın” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kahramanmaraş’ta sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Bir dinlenme tesisinde yapılan toplantı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın konuşmalarıyla başladı. Ardından alkışlar eşliğinde kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de ekonominin büyüdüğünü, bu büyümenin sosyal hayata yansımalarının da çok çok olumlu şekilde yansıdığını söyledi. Babacan, “Biz şimdi G20’nin başkanlığını yapıyoruz, bu yıl G20 demek 19 ülke artı Avrupa Birliği’nden oluşan bir platform. Bu 20 üyelik platformun büyüklüğüne baktığımızda dünya nüfusunun tam 3’te 2’si, dünya ticaretinin yüzde 75’i, dünya ekonomik büyüklüğünün tam yüzde 85’ni oluşturuyor bu üyelikler. Biz bu sene bu platformun başkanlığını yapıyoruz. Pek çok ülkede işsizlik hızla artıyor. Hemen yanı başımızdakiAvrupa’da son 7-8 yıldır ekonomik büyüme tamamen durmuş durumda. Gençlerde işsiz oranları İspanya gibi, Portekiz gibi ülkelerde, Yunanistan gibi ülkelerde yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda. Yani her iki gençten birisi işsiz olduğu bir tablo var hemen yanı başımızdaki Avrupa’da. Dönüyoruz kuzeyimizde Rusya, Ukrayna’da var ihracat pazarımız. Bu iki ülke birbirlerine fiili çatışma halinde. Her iki ülkenin ekonomisi daralıyor, küçülüyor ve bunlar önemli ihraç pazarlarımız olarak ekonomi üzerinde olumsuz etkileri bulunabiliyor. Güneyimize dönüyoruz, Suriye’de bir savaş var, Irak’ta son derece istikrarsız riskli bir yapı var. Bugün Irak’taki toprakların tam 3’de biri bir terör örgütünün işgali altında. Türkiye’yi çevreleyen şartlar bunlar. Ama çok şükür bu şartlara rağmen, bu olumsuz şartlara rağmen hamdolsun Türkiye ekonomik açıdan büyümeye devam ediyor. Bakın sadece geçen yıl toplam çalışan sayımız Türkiye genelindeki toplam çalışan sayımız 1 milyon 300 bin kişi arttı. Toplam çalışanların yüzde 5,5 artı bir yıl içerisinde. 2009 krizinden bu yana 6 milyon 300 bin kişi istihdam artışı var Türkiye’de” dedi.

 

“AVRUPA ÜLKELERİNDE İKİ TOPLANTI ARASINDA HÜKÜMETLER DEĞİŞİYOR”

Türkiye’de çok güçlü ve istikrarlı bir siyasi iradenin olduğuna dikkat çeken Babacan, “Türkiye’de siyasi istikrar zemini kuvvetli olduktan sonra ülkenin yolu açık. Siyasi istikrar, ekonomik istikrarın temelidir. Bakıyoruz Avrupa’da pek çok ülkede sık sık hükümetdeğişiyor. Biz her G20 toplantısında Avrupa ülkelerinden bir başka bakanla oturuyoruz. İki toplantı arasında hükümetler değişiyor, bakanlar değişiyor. Öngörülebilirlik yok. Çünkü güven yok. Açıkladığına, söylediğine güvenecek lider sayısı, hükümet sayısı şu andaAvrupa’da çok çok az. Avrupa’da en çok bütçe açığından şikayet ediyor son 7-8 yıldır. Borç yüksek temas etti ama en büyük sorunları liderlik açığı. İşte Türkiye’de çok şükür siyasi istikrar zemini kuvvetli ama sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun önderliğinde, liderliğinde çok şükür Türkiye’de çok güçlü bir siyasi irade var. Önümüzdeki haftalar 7 Haziran tarihi çok çok önemli. Türkiye önemli bir karar verecek. İstikrara devam mı, yoksa eski kötü günleredönüş mü bunun kararını Türkiye verecek” diye konuştu.

 

BABACAN’IN ELEŞTİRİLERİNDEN MERKEZ BANKASIDA NASİBİNİ ALDI

Konuşmasında Merkez Bankası’nın para politikasına yönelik eleştirilerde bulunan Babacan, “AvrupaBirliği’ne şu anda Avrupa Merkez Bankası tarihinde görülmemiş bir miktarda parayı basıyor, piyasaya sürüyor. Trilyonlarca euro. Japonya’da JaponMerkez Bankası yüzlerce trilyon yen basıyor piyasaya sürüyor. Eskiden para basmanın bir maliyeti vardı. Bir banknot yaklaşık 6-7 sente mal olurdu. Biz Merkez Bankası’nda gördüğümüz için. Üzerinde 100 dolar da yazsa, 100 euro da yazsa, 500 euro da yazsa onun maliyeti 7 senttir. Fakat şimdi elektronik para çok yaygın olduğu için bir maliyet yok.Merkez Bankası’nın şu anda yaptıkları 3 tane tuşa basıp, enterliyorlar bitti. Para piyasaya sürüldü. Bu kadar karşılıksız para basmaya rağmen, bu kadar likiditeyi piyasaya sürmeye rağmen o likide dönüyor dolaşıyor, bir yerlerde bankaya dönüyor. Gecelik sıkışan bankalar alıyor, parayı yükümlülüklerini yerine getiriyor, ama fazla parası olan Merkez Bankası’na parayı yatırıyor. Ne olur ne olmaz diyor para Merkez Bankası’nda dursun param diyor.Merkez Bankası da gönderdiği, pompaladığı nakit dönüyor dolaşıyor tekrar Merkez Bankası’nın kasasına, hesaplarına geri dönüyor. Niye çünkü güven yok. Biz Türkiye olarak geçmişimizde sömürgecilik yapmış bir ülke değiliz. Başkalarının hazır kaynaklarına el koymuş, onlarla servet oluşturmuş bir ülke değiliz. Avrupa’da çok böyle, bir ülke ismi vermek istemiyorum. Bizim doğalgaz kaynaklarımız yok, henüz bulamadık. Petrolümüz çok çok az. İhtiyacımızın yüzde 5’ne bile yetmiyor. Peki nasıl oldu da bu ekonomimiz büyüdü? Bize 2002’de, 2013’de çok sordular kaynak nerede, nereden bulacaksın? Biz diyorduk ki, kaynak Türkiye. Hazıra konmadık. Hak ederek bu refah seviyesine ulaştık. Şu cumhuriyet tarihinde bir bakın. Hatta Osmanlı’nın son dönemlerine bir bakın. İnanın şu son 12 yıldır sağlanan ilerleme, gelişme 1700-1800 yıllardan bugüne geldiğinizde çok az yaşanmıştır bu topraklarda. Güvenli istikrara sahip çıkalım. Güvenli istikrar ortamındaTürkiye’yi yükseltmeye, halkımızın refahını artırmaya, tüm dünyada örnek gösterilen bir ülke olma yolundaki yolculuğumuza destek verelim” dedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,3140

SATIŞ

32,3162

FARK

% 0.2
Dolar EURO

ALIŞ

35,1184

SATIŞ

35,1419

FARK

% 0.02
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

41,0169

SATIŞ

41,0423

FARK

% 0.05
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,8327

SATIŞ

35,8470

FARK

% 0.38
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,8441

SATIŞ

23,8527

FARK

% 0.32
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.667,75

SATIŞ

3.748,61

FARK

% 0,67
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.292,34

SATIŞ

2.292,73

FARK

% 0,67
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.293.294

DEĞİŞİM

2.361

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER