DOLAR 32,5900 % 0.34
EURO 34,8687 % 0.36
GRAM ALTIN 2.507,65 % 0,93
ÇEYREK A. 4.100,00 % 0,93
BITCOIN 2.125.544 1.805
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

AK Parti’nin MKYK Listesi Belli Oldu

Son Güncelleme :

12 Eylül 2015 - 12:52

/ kez okundu.
AK Parti’nin MKYK Listesi Belli Oldu
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

AK Parti 5. Olağan Kongresi’nde Genel Başkanlık için tek bir aday gösterildi: Davutoğlu. Parti’nin 50 kişilik MKYK listesi de belli oldu. İşte AK Parti’nin yeni yönetim kadrosu.

AK Parti Kongresi’nde, Genel Başkan adaylığı ve merkez organları için seçimlere geçiliyor. Adaylık için verilen süre doldu. 1380 delegenin imzasıyla Genel Başkanlık için tek bir aday gösterildi; Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu…

MKYK’DA BÜYÜK DEĞİŞİM

AK Parti 5. Olağan Kongresi’nde, parti yönetiminin en etkili organı Merkez Karar ve Yürütme Kurulu’nda çok büyük değişim yaşandı. Aralarında halen Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Sekreterlik görevini de yürütmekte olan 31 isim liste dışı kalırken, yeni MKYK’ya 31 yeni isim girdi. Yeni giren isimler arasında hemen göze çarpanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, Merve Kavakçı’nın kız kardeşi olan İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan ve İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala bulunuyor. Diyarbakır’dan iki isim; Galip Ensarioğlu ve Mehdi Eker MKYK listesinde..

MKYK LİSTESİNDE ERDOĞAN ETKİSİ

Öte yandan AK Parti’de 50 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu listesi de belli oldu. 50 kişilik listede kongre öncesi krize yol açan Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak gibi Erdoğan’a yakın isimlerin yer alması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışman kadrosunda olan Bekir Bozdağ’ın da yeri değişmedi. Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek de listeye giren isimler arasında yer aldı.

LİSTEDE YER ALMAYAN İSİMLER:

Eski bakanlar Bülent Arınç, Ali Babacan, Mehmet Şimşek, Sadullah Ergin, Taner Yıldız, Cevdet Yılmaz ve AKP Sözcüsü Beşir Atalay ise listede yer almadı.

İşte liste dışı kalan isimler:

Abdülkadir Aksu, Ahmet Demircan, Ali Babacan, Beşir Atalay, Betül Birer, Bülent Arınç, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fazilet Dağcı Çığlık, Haluk İpek, Hasibe Özlem Çepni, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Mazhar Bağlı, Mehmet Akın, Mehmet Şimşek, Mustafa Akış, Necla Hattapoğlu, Nurettin Nebati, Ömer Bolat, Osman Can, Reha Denemeç, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz, Sema Kırcı, Şuay Alpay, Tülay Kaynarca, Yasin Aktay, Zelkif Kazdal, Zeynep Karahan Uslu.

DEĞİŞMEYENLER:

Abdülhamit Gül, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Bülent Gedikli, Çidem Karaaslan, Edibe Sözen, Hamza Dağ, Hayati yazıcı, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Muş, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Şentop, Nihat Zeybekçi, Nükhet Hotar, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Süleyman Soylu…

LİSTEYE YENİ GİRENLER:

Ali Aydınlıoğlu, Alev Dedegil, Ayhan Sefer Üstün, Ayşenur Bahçekapılı, Aziz Babuşçu, Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Cemil Çiçek, Efkan Ala, Faruk Çelik, Fatih Şahin,Fatma Betül Sayan Kaya, Galip Ensarioğlu, Mehdi Eker, Mehmet Babaoğlu, Mehmet Doğan Kubat, Mehmet Erdem, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mustafa Ataş, Naci Ağbal, Nurettin Canikli, Ravza Kavakçı Kan, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Selçuk öztürk, Vedat Demiröz, Yalçın Akdoğan, Yaşar Karayel, Zeki Aygün.

AK Parti’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu listesi;

1- Abdülhamit Gül
2 -Ali Aydınlıoğlu
3- Alev Dedegil
4- Asuman Erdoğan
5- Ayhan Sefer Üstün
6- Ayşenur Bahçekapılı
7- Aziz Babuşçu
8- Bekir Bozdağ
9- Berat Albayrak
10- Binali Yıldırım
11-Bülent Gedikli
12- Burhan Kuzu
13- Cemil Çiçek
14- Çiğdem Karaaslan
15- Edibe Sözen
16- Efkan Ala
17 – Faruk Çelik
18- Fatih Şahin
19- Fatma Betül Sayan Kaya
20-Galip Ensarioğlu
21-Hamza Dağ
22-Hayati Yazıcı
23-Mehmet Mehdi Eker
24-Mehmet Ali Şahin
25-Mehmet Babaoğlu
26-Mehmet Doğan Kubat
27-Mehmet Erdem
28-Mehmet Müezzinoğlu
29-Mehmet Muş
30-Mehmet Özhaseki
31-Metin Doğan
32-Mevlüt Çavuşoğlu
33-Mustafa Ataş
34-Mustafa Şentop
35-Naci Ağbal
36-Nihat Zeybekçi
37-Nurettin Canikli
38-Nükhet Hotar
39-Numan Kurtulmuş
40-Ömer Çelik
41-Öznur Çalık
42-Ravza Kavakçı Kan
43-Recep Akdağ
44-Selçuk Özdağ
45-Selçuk Öztürk
46-Süleyman Soylu
47-Vedat Demiröz
48-Yalçın Akdoğan
49-Yaşar Karayel
50-Zeki Aygün

AK PARTİ MKYK’SINA YENİ GİREN İSİMLER:

* Ali Aydınlıoğlu – AK Parti’nin ilk döneminde 2002 seçimlerinde Balıkesir Milletvekili olarak görev yaptı.

* Alev Dedegil – Geçen dönemlerde AK Parti milletvekili olarak görev yapan Alev Dedegil, kadın hakları konusundaki çalışmaları ile dikkat çekiyor. Vekiliği döneminde en çok dikkat çeken çıkışı, çocuk tacizine karşı önerdiği “kimyasal hadım etme” yasa önerisi olmuştu.

* Ayhan Sefer Üstün – İki dönem Sakarya Milletvekili olarak görev yapan Ayhan Sefer Üstün, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un yargılanması konusunda “Nerede yargılandığı farketmez. Sonuç değişmez” sözleriyle tartışma yaratmıştı.

* Ayşenur Bahçekapılı – İki dönem İstanbul Milletvekilliği yapan Bahçekapılı, 7 Haziran seçimlerinden önce AK Parti TBMM Başkan Vekilliğini üstlenmişti. Hukukçu olan Bahçekapılı, AK Parti’de Grup Başkanvekili görevinde de bulunmuştu.

* Aziz Babuşcu – AK Parti’nin uzun süre İstanbul İl Başkanlığı yapan Aziz Babuşcu, 7 Haziran seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçilmişti.

* Berat Albayrak – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra ile evli olan Berat Albayrak, ekonominin “müstakbel patronu” olarak görülüyor. Siyasete girmeden önce Çalık Holding’de Genel Müdürlük görevinde bulunan Albayrak, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in çıktığı MKYK’ya girdi. Albayrak son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dünya Bankası Başkanı’yla Huber Köşkü’ndeki görüşmesinde heyette yer almıştı.

* Binali Yıldırım – Erdoğan döneminin değişmez Ulaştırma Bakanı olan Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Erdoğan’ın yakın kurmayları arasında yer almıştı. Son yerel seçimlerde İzmir’den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuş, ancak seçilememişti. Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Ulaştırma Bakanlığı görevinden ayrılan Yıldırım, daha sonra Erdoğan’ın danışmanı olmuştu. 3 dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran’da seçimlere giremeyen Yıldırım’ın ismi, son kongre öncesinde ise AK Parti’nin “muhtemel Genel Başkan adayı” olarak kulislere yansımıştı.

* Burhan Kuzu – Üç dönem AK Parti milletvekili olan Kuzu, TBMM’deki Anayasa Komisyonu Başkanlığını da yürütmüştü. Kuzu, “Başkanlık sisteminin” teorisyeni ve yılmaz savunucusu olarak kamuoyunda tanınıyor. AK Parti iktidarlarında hiç bakanlık yapmayan, 3 dönem kuralına takıldığı için son seçimlere de giremeyen Kuzu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda danışman olarak göreve başlamıştı.

* Cemil Çiçek – Önce ANAP iktidarlarında, ardından da AK Parti hükümetlerinde bakanlık görevlerinde bulunan Cemil Çiçek, üç dönem kuralına takılıp Parlamento dışı kaldığı 7 haziran seçimleri öncesinde TBMM Başkanlığı görevini yürütüyordu. TBMM’nin en kıdemli üyeleri arasında yer alan Çiçek, AK Parti iktidarlarında Adalet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde de bulunmuş, AK Parti’nin Meclis’ten çıkarttığı pek çok yasanın mimarı olarak öne çıkmıştı.

* Efkan Ala – Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan’ın “sağ kolu” olarak tanınan ve Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüten Efkan Ala, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından yapılan kabine değişikliğinde, hükümete “dışarıdan bakan” olarak girmiş, İçişleri Bakanlığı görevini üstlenmişti. İçişleri bürokrasisi ve emniyette yaptığı atamalarla dikkat çeken Efkan Ala, 7 Haziran seçimleri öncesinde de Anayasa gereği bakanlık koltuğunu bırakmıştı. Ala, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isimlerden biri olarak tanınıyor.

* Faruk Çelik – Refah Partisi ve Fazilet Partisi dönemlerinden beri siyaset yapan Faruk Çelik, AK Parti iktidarlarında da Çalışma Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulundu. Ülkücü kesime yakın isim olarak tanınan Çelik, MHP’yle yapılan koalisyon görüşmelerinde de AK Parti heyetinde yer almıştı. Çelik, devlet bakanlığı görevindeyken Alevi açılımı çerçevesinde önde gelen Alevi örgütlerinin liderleri ile çeşitli kurultaylar toplamıştı. Çalışma Bakanlığı döneminde de sendikalarla olan tüm görüşmelerde yaptığı çıkışlarla dikkat çekmişti. Sendika yasası da Faruk Çelik’in döneminde değişmişti.

* Fatih Şahin – AK Parti’nin eski Gençlik Kolları Başkanı olan Şahin, geçen dönem de Ankara Milletvekili olarak TBMM’de görev almıştı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.