DOLAR 32,3812 % 0.18
EURO 34,9905 % -0.25
GRAM ALTIN 2.326,33 % 0,25
ÇEYREK A. 3.803,54 % 0,25
BITCOIN 2.268.211 -1.258
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

3 AYLIK OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Son Güncelleme :

21 Temmuz 2016 - 6:37

/ kez okundu.
3 AYLIK OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 3 aylık OHAL kararı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda alınan OHAL kararı, gece saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlandı.

90 GÜN SÜRECEK

Anayasanın 120’nci Maddesi ile 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 3’üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (b) bendine göre, ülke genelinde bugün saat 01.00’den itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi kararlaştırıldı.

TBMM’NİN ONAYINA SUNULACAK

Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan olağanüstü hal ile ilgili karar, Başbakanlık tezkeresiyle TBMM’nin onayına sunulacak.

Olağanüstü hal ile ilgili kararlar TBMM İçtüzüğünün 126. maddesinde düzenleniyor.

Buna göre, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan olağanüstü hal ile ilgili karar, Başbakanlık tezkeresiyle TBMM’nin onayına sunulacak.

Kararda öngörülen sürenin kısaltılması veya uzatılması hakkında siyasi parti grupları veya en az 20 milletvekilinin imzası ile görüşme sırasında önerge verilebilecek. Oylamadan önce önerge sahibi 5 dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek.

TBMM’de onaylanan olağanüstü halin süresinin uzatılmasına, değiştirilmesine veya olağanüstü halin kaldırılmasına dair Bakanlar Kurulu istemleri de bu usul ve esaslara göre görüşülüp ve karara bağlanıyor.

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabiliyor. Bu kararnameler, Resmi Gazetede yayımlanıp aynı gün TBMM’nin onayına sunuluyor.

TBMM’ye sunulan kanun hükmünde kararnameler, Anayasanın ve İçtüzüğün kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi için koyduğu kurallara göre ancak, komisyonlarda ve Genel Kurulda diğer kanun hükmünde kararnamelerle, kanun tasarı ve tekliflerinden önce, ivedilikle en geç 30 gün içinde görüşülüp ve karara bağlanıyor.

Komisyonlarda en geç 20 gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan kanun hükmünde kararnameler, Meclis Başkanlığınca doğrudan doğruya Genel Kurul gündemine alınıyor.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.