DOLAR 32,3767 % 0.16
EURO 35,0559 % -0.16
GRAM ALTIN 2.325,03 % 0,20
ÇEYREK A. 3.801,43 % 0,20
BITCOIN 2.281.184 0.006
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Tarlasını Sürerken “Antik Fil Fosili” Buldu

Son Güncelleme :

17 Ağustos 2015 - 15:13

/ kez okundu.
Tarlasını Sürerken “Antik Fil Fosili” Buldu
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ta bir çiftçi, tarlasını sürerken, filgillerden “mamut”a ait olduğu tahmin edilen kalıntılar buldu- Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Yanardağ: – “Bulunan parçaların yaklaşık 40 yıl önce aynı bölgeden çıkartılan ve Kent Müzesi’nde sergilenen mamut fosiline benzediğini düşünüyoruz.

Uzmanların yapacağı analizler, fosilin neye ait ve kaç yıllık olduğunu ortaya koyacak”  Türkoğlu ilçesinde yaşayan bir çiftçi, mısırekmek için sürdüğü tarlada, antik fil fosili olduğu tahmin edilen parçalar buldu.

İlçeye bağlı Beyoğlu Mahallesi’nde yaşayan Nihat Polat, Gavur Gölü’nde kiraladığı tarlayı sürdüğü sırada traktörün pulluğuna sert bir cismin takıldığını fark etti. Polat, traktörü durdurarak incelediği cismin daha önce bölgede bulunan ve Kahramanmaraş Müzesi’nde sergilenen antik fil fosiline benzetince müze yetkililerine haber verdi.

Tarlaya gelen müze görevlileri, yaptıkları ilk incelemede, cismin fosil olabileceğini ifade ettiler. Açıklama yapmayan görevliler, çıkan parçaları incelemek üzere götürdü.

Olay yerinde inceleme yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Fetih Yanardağ, yaptığı açıklamada, bulunan parçaların kent müzesinde sergilenen ve “mamut” olarak bilinen “antik fil” fosili ile büyük benzerlik gösterdiğini söyledi.

İl Kültür Turizm Müdürlüğü uzmanlarının fosilin bulunduğu alanda inceleme başlattığını belirten Yanardağ, şöyle konuştu: “Bulunan parçaların yaklaşık 40 yıl önce aynı bölgeden çıkartılan ve Kent Müzesi’nde sergilenen mamut fosiline benzediğini düşünüyoruz.

Uzmanların yapacağı analizler, fosilin neye ait ve kaç yıllık olduğunu ortaya koyacak. Eğer kültür envanterimizde değer ifade ediyorsa çıkarılan parçalar sergilenecek. Bulunan parçalar bize bu alanın çok eski bir yerleşim yeri ve antik çağlara uzanan bir bölge olduğunu gösteriyor.

“- Aynı yerde 40 yıl önce de fosil bulunduÇiftçi Nihat Polat da mısırekmek için tarlasını traktörle sürerken pulluğa takılan kemik parçalarını görünce önemli olduğunu düşünerek yetkililere haber verdiğini ifade etti.

Bu arada Polat’ın bir akrabası tarafından 1975 yılında aynı bölgede bulunan 3 bin 500 yıllık olduğu tespit edilen antik fil iskeleti, özel bir salonda ışık, ses ve görüntü efektleri kullanılarak Kent Müzesi’nde sergileniyor.

– “Elephas cinsine ait olabilir “Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan, çiftçinin bulduğu cisimlerin görsellerine göre buluntuların Filgillerden Elephas cinsine ait olabileceğini belirtti.

Elephas yanak diş levhalarının, bulunan parçada olduğu gibi birbirine paralel olduğunu belirten İnan, “Oldukça iri olan dişlerinin genişlikleri de fazla” dedi.İnan, bu tür parça bulunması halinde mutlaka jandarma veya müze yetkililerine bildirilmesini istedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.