DOLAR 32,7815 % 0.6
EURO 35,4862 % 0.49
GRAM ALTIN 2.510,41 % 1,04
ÇEYREK A. 4.104,52 % 1,04
BITCOIN 2.029.716 -0.194
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

YÜZBAŞIOĞLU VÜCUDUNUZU KIŞA ADAPTE EDİN

Son Güncelleme :

15 Ocak 2018 - 7:39

/ kez okundu.
YÜZBAŞIOĞLU VÜCUDUNUZU KIŞA ADAPTE EDİN
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Diyetisyen Ve Yaşam Koçu

Gülşah Yüzbaşıoğlu; vücudumuzu kışa adapte etmeliyiz dedi.

Yüzbaşıoğlu; Yaz mevsiminde genellikle hem yaşam tarzı yönünden daha aktif olup hem de daha hafif bir belenme rutini uygularken kışın bu özellikleri sürdürmek zorlaşabilmektedir.

Soğuk havaların başlamasıyla birlikte yürüyüş yapmak, otobüsten erken inip yürümek gibi basit ama etkili seçeneklerden uzaklaşıyoruz. Evde geçirilen zaman arttıkça, güneşi daha az görüp daha mutsuz, yorgun, depresif hissedebiliyoruz. Bu noktada iştahımızı kontrol etmek de zorlaşmaya başlıyor.

O zaman kış mevsiminde beslenme rutinimizde nasıl değişiklikler yapmak gerekiyor kısaca bahsedelim.

Kış mevsiminde havanın daha erken kararması, işlerin yoğunlaşması, halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk gibi duygudurum değişiklikleri sebebiyle aşırı yeme atakları bu aylarda daha fazla gelişebilir. Az ve sık yiyerek iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Bunun için yanınıza taşıması kolay, pratik ara öğünler alabilirsiniz. Lifli gıda tüketimi, daha uzun süreli tokluk sağlar. Bu aşamada, mevsimine uygun meyvelerden 1 orta boy miktarında tercih edebilirsiniz. Ayrıca kalori değeri yüksek olan sahlep veya boza gibi içecekler yerine sıcak bitki çaylarına karanfil veya kabuk tarçın atmak da iştahınızı kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Diyetisyen Ve Yaşam Koçu Gülşah Yüzbaşıoğlu; Sağlıklı kilo için daha hafif alternatifleri tercih etmek gerekir. Soğuk günlerde daha fazla ısınmak için daha çok enerjiye ihtiyacımız varmış gibi gelir ve bu durum da sizi tatlı veya şekerli gıdalar gibi enerjisi yüksek besin tüketimlerine iter. Beyniniz birşeyler yiyince vücut ısınızın yükseleceğini bilir ve sizde yemek yeme isteği oluşturmak için sinyaller gönderir. Bu tip durumlarda; enerji değeri yüksek besinleri sipariş etmek yerine daha düşük kalorili olan sıcak bir çorba içmek sizi yağlanma probleminden kurtarır.

Kış Depresyonu

Depresyon vakalarının yüzde 14’ünün kış mevsiminde ortaya çıktığını gösteren araştırmalar mevcuttur. Güneş ışınlarının azalması, havaların soğuması bu süreci hızlandıran faktörler. Omega 3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA (Dokosohekzanoikasit) miktarının az olması, sizi depresyona karşı savunmasız hale getirebilir. Beslenme planınızın ne kadar antidepresan etkili olduğu bu mevsimde daha da önem kazanır. Günlük beslenme rutininizde ceviz, keten tohumu, semiz otu, balık gibi Omega 3 yönünden zengin besinler bulunmalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak

Kış döneminde yaygın görülen soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak son derece önemlidir. Bu husuta meyve ve sebze tüketiminin yeterli olması gerekmektedir. Antioksidan yönünden zengin olan meyve ve sebzeler bağışıklık sistemini destekler. Kışın gözde meyvelerinden olan nar; yüksek antioksidan içeriğinin yanında önemli miktarda potasyum, lif, A ve C vitaminleri ve niasin içerir. İçeriğindeki bu besin ögeleri sayesinde kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Kalp sağlığı için oldukça yararlı olan narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü etkileri de mevcuttur.

Cilt sağlığı için yağlı tohumlar

Havaların soğumasıyla birlikte kuruyan ciltlerimiz için yağlı tohumlara beslenme alışkanlıklarınız içinde yer vermeniz önemlidir. Badem , kabak çekirdeği, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar içeriğindeki E vitaminleri sayesinde cildinizi kışın etkilerine karşı korur.

Sıvı Kaybı için su: Soğuk havalar su içme isteğini azaltabilmektedir. Yaşam fonksiyonlarımızın düzeni ve devamlılığı için su tüketiminizi aksatmayın. Su içmek için susamayı beklememelisiniz ve günlük en az 6 bardak su tüketiminiz mutlaka olmalı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.