DOLAR 32,5889 % 0.35
EURO 34,7978 % 0.17
GRAM ALTIN 2.499,76 % 0,61
ÇEYREK A. 4.087,10 % 0,61
BITCOIN 2.112.218 4.904
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 21°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

YANGIN RİSKİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Son Güncelleme :

18 Ağustos 2016 - 10:14

/ kez okundu.
YANGIN RİSKİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

TEMA Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat havaların aşırı ısınmasıyla birlite artan yangın riskine dikkat çekti.

TEMA Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat havaların aşırı ısınmasıyla birlikte artan yangın riskine dikkat çekti. Akbolat konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ilimizin, Türkiye’nin önemli orman şehirlerinden biri olduğunu belirterek, orman yangınlarının çok büyük bir oranının insanların dikkatsizliği sonucu çıktığını belirtti. İnsanoğlunun her zaman doğaya muhtaç olduğunu belirten Akbolat, “Minicik dikkatsizliklerin çok büyük sonuçlarına toplum olarak hep birlikte katlanmak zorunda kalıyoruz. Onyıllarca uğraşarak yetiştirdiğimiz ormanlar dakikalar içinde küle dönüyor. Havaların ısınması yangın riskini artırıyor lütfen dikkatli olalım.” dedi.

Diğer yandan, Türkiye’de yalnızca son 5 günde (12-16 Ağustos) 78 orman yangını çıktı. TEMA Vakfı orman yangınlarının büyük bir bölümünün piknik ateşi, sigara izmariti atılması gibi ihmal ve kusurlardan kaynaklandığını hatırlattı.

Havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangınlarıyla ilgili bir açıklama yapan TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar “Orman yangınlarıyla yalnızca ağaçlar değil, orman altı bitki örtüsü, orman içinde yaşayan çok sayıda canlı yok oluyor. Orman ekosistemi büyük zarar görüyor” dedi. İklim değişikliği etkisi nedeniyle yangın riskinin zaten her yıl daha da arttığını söyleyen Karapınar, “Herkesi ormanlık alanlarda dikkatli olmaya davet ediyoruz. Ormanda hiçbir şekilde ateş yakmayın. Sigara izmaritlerini ormana bırakmayın. Bir yangın gördüğünüzde hemen ALO 177’yi arayın” çağrısında bulundu.

ALO 177’yi arayın

Yurttaşların orman alanlarında herhangi bir yangın ya da duman gördüklerinde ücretsiz ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı’nı aramaları erken müdahale edilmesinde büyük önem taşıyor. Erken müdahale ile yangınlara daha kısa sürede ulaşmak mümkün oluyor ve büyümeden daha küçük alanlarda kontrol altına alınabiliyor. Türkiye’de 2002 yılında yangına ortalama 40 dakikada ulaşılıyorken, son yıllarda bu süre Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yatırımlar sonucu 15-16 dakikaya kadar indi. Bu sürenin düşürülmesinde erken haber alma sistemlerinin oluşturulması, helikopter dahil müdahale araçlarının yenilenmesi de önemli bir rol oynuyor.

Yangınların %90’ı insan kaynaklı

Yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi etkisi altındaki Türkiye’de ormanların %60’ı yangın riskiyle karşı karşıya. Kahramanmaraş’tan başlayıp Akdeniz ve Ege’yi takiben İstanbul’a kadar uzanan 1700 km’lik bandın 160 km derinliğindeki bölümü yangın açısından büyük risk taşıyor. Bu alanda 12 milyon hektar yangına birinci derecede hassasiyet taşıyan orman alanı bulunuyor.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.