DOLAR 32,3466 % 0.29
EURO 35,1311 % -0.02
GRAM ALTIN 2.310,97 % 1,47
ÇEYREK A. 3.778,44 % 1,47
BITCOIN 2.297.148 2.794
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Tecrübeler Yatırımı Büyütecek

Son Güncelleme :

29 Nisan 2015 - 6:22

/ kez okundu.
Tecrübeler Yatırımı Büyütecek
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, Kahramanmaraş’ın dış yatırımcı almadan büyüdüğünü belirterek: “Bugüne kadar geldiğimiz noktada hem altyapı hem de sanayi kültürü olarak ciddi bir tecrübe edindik. Bundan sonraki adımlar ve yatırımlar mega ölçekte olacaktır” dedi.

 

Ekonomi Bakanlığı’nın özel sektöre sunduğu destekler ve teşvikler konulu seminerin açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkan Yardımcısı Gülkesen, Kahramanmaraş’ın son 25 yılda sanayileşerek bugünkü seviyeye geldiğini söyledi. “Türkiye olarak üreterek kazanmak zorundayız” diyen Gülkesen, “İhraç ettiğimiz ürünler arasında yeraltı kaynaklarımız çok az, petrol yok. Üreterek ihracat yapmak durumunda olan bir ülkeyiz, buna mecburuz. Bu açıdan bakıldığında ihracatın artırılması ve önündeki sorunların kaldırılması açısından bakıldığında üretime öncelik verilmesi gerektiğinin farkındayız” dedi.

YER SIKINTISI YAŞIYORUZ

Kahramanmaraşlı sanayicilerin en büyük sorununun yatırım alanı olduğuna vurgu yapan Gülkesen şunları dile getirdi: “Üretim açısından Kahramanmaraş’ta ciddi şekilde yatırım yeni sorunumuz var. Biz çalışmalarınızı yapıyoruz. OSB çalışmaları devam ediyor, yeni OSB bölgesinin de talebe cevap vermeyeceği kanaatindeyiz. Sanayicimize daha ucuz belki bedava alanlar gösterilirse bu da ihracata ve ihracat katma değerine büyük ölçüde yansır”

NİTELİKLİ ÜRETİM İÇİN NİTELİKLİ İŞGÜCÜ SIKINTISI ÇÖZÜLMELİ

Türkiye’nin 500 milyar dolar, Kahramanmaraş’ın ise 5 milyar dolar ve ilk on ekonomi arasına girme hedefini yakalaması için nitelikli ihracat, bunun için de nitelikli işgücünün şart olduğuna değinen Gülkesen, “500 milyar dolar ihracat hedefimizi daha nitelikli üretim ile çözeriz. Daha yüksek katma değeri ürünler ihraç ederek sağlayabiliriz. Bunun da en önemli unsurları nitelikli insan unsuru. İşgücü piyasasının, mesleki eğitimin ve üniversitelerin belki bu konuda yeniden revize edilmeleri gerekiyor. Sanayici ile işbirliği değil iç içe olmaları gerekiyor. Nitelikli işgücü oluştuktan sonra Ar-Ge ve inovasyon olmazsa olmazımız. Daha yüksek katma değere, Ar-Ge, inovasyon ve nitelikli işgücü ile ulaşabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

SİYASİ İSTİKRAR GÜVEN VERİYOR

Türkiye’nin geçmişe göre çok değiştiğine değinen Gülkesen sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde çok şey değişti. İstikrarın olması bize de yaradı. Yurtdışına eski gidişimiz ile şimdiki gidişimiz arasında çok fark var. Gümrüklerde çok bekletildiğimizi biliyoruz, şimdi ülke dışında ülkemizin gücünü hissediyoruz. İstikrarını hissediyoruz, avantajlarını kullanıyoruz. Ülkemizde gerçekten ihracatçının lehine önemli çalışmalar yapılıyor. Bunların başında THY’nın yurt dışı seferlerini artırması önemli bir avantaj sağladı. Ekonomi Bakanlığı’nın çalışmalarında hedef ülke tespit edildikten sonra THY o ülkeye seferleri başlattığını biliyorum. İkisi de birbirini tetikliyor. THY 105 ülkede 203 yere uçuyor. Bu bizim için büyük avantaj. Bunun yanı sıra ülkelerde Türk bankalarının olması da ihracatçı açısından ciddi bir cazibe haline geliyor. Araştırmalarım neticesinde Ziraat Bankası’nın 23 ülkede şubesi 7 ülkede ortaklığı var. Ziraat ve Halk Bankası’nın THY’na benzer şekilde şube sayısını artırması ihracatçı için önemli bir araç.  Kahramanmaraş olarak üretken bir kentiz. Zaten bunun en bariz göstergesi 800 fabrikanın üretim yapıyor olmasından belli. Yirmi beş yılda bu kadar büyük sıçrama yapmak çalışkanlığımızı gösteriyor. Devlet teşviklerini yüzde 99 oranında yatırıma dönüştürdük. Emekleme dönemini geçtiğimizi düşünüyorum. Bugüne kadar geldiğimiz noktada hem altyapı hem de sanayi kültürü olarak ciddi bir tecrübe edindik. Bundan sonraki adımlar mega ölçekte olacaktır.”

VİZE EN BÜYÜK SORUNUMUZ

Sanayici ve işadamlarının vize sorunlarına da değinen Gülkesen, “kimsenin yeşil pasaportundan gözümüz yok ama çok büyük ihracat rakamlarına sahip işletmeler dahi memurlarımıza verilen yeşil pasaporta sahip olamıyorlar. Sürekli vize işleri ile uğraşmak insanı bıktırıyor ve yoruyor. Bu açıdan belli büyüklükteki belli ihracat rakamına ulaşmış, belli istihdam seviyesine ulaşmış şirketlerimize büyüklüklerine oranla yeşil pasaport hakkı tanınabilir diye düşünüyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ KABUĞUNA SIĞMAYAN BİR İL

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, Bakanlığın Kahramanmaraş’ı çok yakından takip ettiğine belirtti. Kahramanmaraş’ın yıllık ihracatının 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Parlak, “Bunun yanında öyle ürünler üretiyor ki, birçok bitmiş nihai ürünün de ham maddesini, yardımcı maddesini Kahramanmaraş üretiyor ve tedarik ediyor. Bunları da hesaba kattığımız da 1 milyar doların çok çok üzerinde bir ihracat kapasitesi olduğunu biliyoruz” dedi.

URGE ÇOK ÖNEMLİ

“İhracata yeni başlayan firmalarımızın yararlanması için pazara giriş destekleri var” diyen Parlak şunları dile getirdi: “Pazara girişte önemli bir maliyet unsuru oluşturan özellikle küçük ve orta boy işletmelerimiz için standart belgelerimiz var.  Bu belgelerin masraflarının yaklaşık yarısını da Bakanlığımız karşılıyor. Ama en önemlisi ihracatın ilk safhasında Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) dediğimiz ama esasında bir KOBİ ve kümeleşme felsefesinden yola çıkarak bir işbirliği kuruluşu haline dönüşmesi. URGE desteklerinin Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Burada KMTSO’yu tebrik ediyorum çünkü Bakanlığımıza 2 URGE projesi sunmuşlar, projemizin biri aşağı yukarı neticelenmek üzere. Diğeri de yeni başladı sayılır, 2017 yılı itibariyle o da neticelenecek.

URGE BİZİM BAŞARI HİKAYEMİZ

Parlak şunları dile getirdi: “Diğer desteklerde ortalama yüzde 50 oranında masrafları karşılıyoruz. URGE destek sistemimizde ise yüzde 75’ini karşılıyoruz. Ama URGE bir mantık silsilesi, küçük ve orta boy firmalarımız bizlerle, bürokrasiyle hiç uğraşmak durumunda kalmıyorlar.

Burada firmalarımızı tabiri caizse bir kuluçka merkezi mantığıyla eğitiyoruz, yetiştiriyoruz. Yeni pazarlara açıyoruz, yeni pazarlardan müşteri buluyoruz. URGE bizim başarı hikâyemiz, faklı ülkelerden de çok duyulmuş bu modeli bizimle paylaşır mısınız diyenler de var.

KAHRAMANMARAŞ İHRACATA YÖNELİK DESTEKLERDEN FAYDALANMIYOR

Kahramanmaraş’ın ihracata yönelik desteklerden en az faydalanan illerden birisi olduğunu ifade eden Parlak, bunun kabul edilemez olduğunu ve bunun değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Prestijli fuar destekleri olduğunu ifade eden Parlak, hedefe ülkelere yönelik fuar desteklerinden daha fazla faydalanma imkanı olduğunu aktardı.

Pazara yerleşme safhasında ofis ve mağaza gibi konularda yurt dışı birim desteği bulunduğunu kaydeden Parlak, bu anlamda yaklaşık 25 birime destek verdiklerini belirterek Kahramanmaraşlı ihracatçıların bu destekten azami ölçüde faydalanmalarını tavsiye etti. Parlak, bu destekle yurt dışındaki kira, tanıtım gibi birçok bedeli maliyet unsuru olmaktan çıkardıklarının altını çizdi.

Yurt dışı birim desteği kapsamında bu yıl ilk defa Türkiye ticaret merkezleri desteğini geliştirdiklerini dile getiren Parlak, bu projenin de şu anda hazır olduğunu açıkladı. Parlak: “Neden olmasın Kahramanmaraş belki bu işe öncülük yaparaktan yanına belki Gaziantep’ten de katılımcı alır. Her zaman Gaziantep öncülük yapmasın biraz da önü Kahramanmaraşlı ihracatçılarımız alsın. Türkiye Ticaret Merkezleri öyle bir destek ki hangi hedef pazar, hangi ülke hedefimizse o ülkenin kalbine yer açacağız, yer kiralayacağız. Bu bir tanıtım merkezi olabilir bu depo olabilir yani sektörün özelliğine göre çok farklılıklar arz edebilir.” şeklinde konuştu.

Ticaret Merkezi Desteği dışında Tasarım Desteği de olduğunu belirten Parlak, tasarımcı ihracatçıların artık kendilerinin bizzat tasarım birimi kurabileceklerini söyledi. İşletmelerin kuracakları tasarım biriminde istihdam edilen tasarımcılara, mühendislere, ürün geliştiricilere, dizaynırlara ödeyecekleri ücretin yaklaşık yarısını Ekonomi Bakanlığı’nın karşılayacağını ifade etti. Parlak, aynı zamanda tasarım birimiyle ilgili bir takım teçhizatların alımıyla ilgili masrafların da yüzde 50 oranında destekleneceğini anlattı.

İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Tayfun Kılıç, Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımları, KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Başkanı Ayşegül Şahinoğlu Yerdeş Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi hakkında sunumlar yaptı.

 

Ekonomi Bakanlığı’nın özel sektöre sunduğu destekler ve teşvikler konulu seminerine  Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Tayfun Kılıç, KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Başkanı Ayşegül Şahinoğlu, İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Ahmet Enes Tekcan,  İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mehmet Soylu Güldalı, KMTSO Başkan Yardımcısı Serdar Zabun, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özdal ve ilgililer katıldı.

4 5 6

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,3431

SATIŞ

32,3466

FARK

% 0.29
Dolar EURO

ALIŞ

35,0972

SATIŞ

35,1311

FARK

% -0.02
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,8315

SATIŞ

40,8477

FARK

% -0.41
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,8810

SATIŞ

35,8968

FARK

% 0.52
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,8946

SATIŞ

23,9026

FARK

% 0.53
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.696,97

SATIŞ

3.778,44

FARK

% 1,47
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.310,61

SATIŞ

2.310,97

FARK

% 1,47
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.297.148

DEĞİŞİM

2.794

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER