DOLAR 32,3313 % 0.01
EURO 35,0061 % -0.23
GRAM ALTIN 2.321,86 % 0,06
ÇEYREK A. 3.796,24 % 0,06
BITCOIN 2.294.770 2.388
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

MEVSİMSEL GRİP VE ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Son Güncelleme :

25 Aralık 2019 - 10:12

/ kez okundu.
MEVSİMSEL GRİP VE ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kış Mevsiminin yaklaşması ile Grip vakalarda beklenen artışlarla ilgili Necip Fazıl Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm .Dr. Evrim GÜLDEREN açıklamalarda bulundu. Eylül, ekim aylarında görülmeye başlanan daha sonra Kasım aralık ve ocak aylarında görülme sıklığı artan İnfluenza (grip) vakalarının salgın olarak tanımlanmaması gerektiği belirten Uz.Dr.Evrim GÜLDEREN, vaka sayılarının beklenen bir düzeyde olduğunun belirtti.

Hasta kişilerin virüs taşıyan solunum salgılarının damlacık yoluyla başka kişiye geçmesi ile bulaşma gerçekleştiğini belirten Uz.Dr.Evrim GÜLDEREN, ‘özellikle çocuklar için günlük yaşamda temas edilen yüzeylerden de masa, kapı kulpu, oyuncak gibi yüzeylerden bulaşabileceği ve Grip olan kişilerle aynı ortamda olabildiğince bulunmamak bulaştırıcılığı önleyebilmektedir. Virüs bulaştığı yüzeylerde 2-8 saat boyunca canlılığını koruyabilmektedir. Virüs bulaştıktan sonra belirtilerin çıkması 1-4 gün sürmektedir. Klinik olarak akut solunum yolu enfeksiyonu yapar ve akut solunum yolu enfeksiyonu yapan diğer etkenlerden ayırt edilemez. Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma, kas ağrısı ve halsizlik bulguları olabilir. Küçük çocuklarda ateş daha yüksek; iştahsızlık, bulantı-kusma gibi mide-bağırsak yakınmaları daha sık ve ateşli havale geçirme eğilimi daha fazla olabilir. Yaklaşık olarak 1-2 haftalık bir sürede tamamen iyileşir fakat yaşlılar, çocuklar ve diğer duyarlı gruplarda gerekli tedaviler yapılmadığı takdirde akciğer, kalp veya beyin enfeksiyonu gibi ağır komplikasyonlar ortaya çıkabilir.” dedi

İNFLUENZAYA KARŞI KORUNMADA EN ETKİLİ YÖNTEM AŞI

Aşılanmanın önemine vurgu yapan Uz.Dr.Evrim GÜLDEREN sözlerine şöyle devam etti: “İnaktive edilmiş virüslerden hazırlanan aşılar bağışıklandırma için kullanılmaktadır. Aşı bir sezon önce dolaşan virüslerden hazırlanmakta olup Aşının etkinliği virüsün antijenik yapısını hızlı değiştirmesi nedeniyle %70-90 düzeyindedir. Her sene tekrarlanan aşılanmalar farklı antijenik yapıdaki virüsleri de kapsamaya başlayacağı için aşı etkinliğini arttıracaktır. Aşılanma hastalığın ağır geçmesini ve komplikasyonlarını engellemektedir. “

KİMLERE İNFLUENZA AŞISI YAPILMALI?

Komplikasyonların azaltılması adına Riskli grup olarak belirttiğimiz insanların mutlaka aşılanmaları tavsiye edilmektedir.

-65 yaş üzeri ve 6 yaş altı kişiler, -Astımlı çocuklar ve kronik kardiopulmoner hastalığı olanlar, -Şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ya da bağışıklık yetmezliği olanlar, -Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar (İnfluenza virüsü ile Reye Sendromu olasılığı), -İnfluenza sezonunda gebeliğinin ikinci ya da üçüncü trimesterinde olacak kadınlar, -Grip virüsünü riskli gruplara taşıyabilecek kişiler: Sağlık çalışanları, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar, ev ziyareti yapanlar, grip açısından riskli kişinin ev halkı, -HIV ile enfekte kişiler mutlaka influenza aşısı yaptırmalıdırlar.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.