DOLAR 32,3402 % 0.27
EURO 35,1387 % -0.02
GRAM ALTIN 2.310,25 % 1,44
ÇEYREK A. 3.777,26 % 1,44
BITCOIN 2.285.691 1.886
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

MARAŞ ÇÖREĞİ DE TESCİLLENDİ

Son Güncelleme :

05 Eylül 2017 - 12:58

/ kez okundu.
MARAŞ ÇÖREĞİ DE TESCİLLENDİ
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

MARAŞ ÇÖREĞİ DE TESCİLLENDİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak el sanatlarımız ve Maraş yemeklerinin tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı 14 başvuru içerisinde yer alan Maraş Çöreği de tescillendi.

Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Patenti almak için yaptığı başvurulardan Hartlap Bıçağı, Oyma Çeyiz Sandığı ve Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş File Nakışı, Maraş Sumak Ekşisi Akıtı’nın ardından Maraş Çöreği de “Türk Patent ve Marka Kurumu’nun” Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanarak resmiyet kazandı.

Bültende yer alan bilgiler doğrultusunda Maraş Çöreği hakkında: “Çörek içerik ve yapım tekniği itibarı ile ülkemizin farklı yörelerinde üretilip tüketilen gıdalardan biridir. Maraş Çöreği ise yöresel bir gıda olup içerik ve yapılış tekniği itibarı ile Kahramanmaraş’a özgü bir gıdadır. Maraş Çöreği, özellikle Ramazan aylarında Kahramanmaraş insanı tarafından yoğun olarak yapılıp tüketilmektedir. Önceleri sadece hane halkının tüketimi için bireysel olarak hazırlanan hamur, fırınlarda pişirtilerek tüketilirdi. Daha sonra fırınlarda ve pastanelerde satılmaya başlandı. Kahramanmaraş’ta son 30 yıldan bu yana ticari olarak işletmelerde üretilip Kahramanmaraş insanının tüketimine sunulmaktadır. Çöreğin en önemli özelliği; taş fırında pişmesi, yivli gürgen merdane ile hamur bezelerinin açılması ve hamur bezelerinin merdane ile 15 cm açılmasıdır. Hamur bezeleri müşterilerin taleplerine göre daha küçük bezeler halinde de açılabilir.

Yivli (dişli) gürgen merdane eni 8 cm, boyu 33 cm, yiv derinliği ve yiv aralığı 0.5 cm olan, gürgen ağacından yapılan ve Maraşlı marangoz ustaları tarafından yapılarak oluşan bir çeşit merdane türüdür. Yivli gürgen merdane esas olarak Kahramanmaraş’ta üretilmektedir” denilerek bilgi verildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan diğer 8 ürün Türk Patent ve Marka Kurumu’nda onaylanması için işlem görüyor.

Hartlap Bıçağı, Oyma Çeyiz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi ve Maraş File Nakışı, Maraş Sumak Ekşisi Akıtı ve Maraş Çöreği dışında geleneksel el sanatlarımızdan Maraş İşi Sim Sırma ile beraber Maraş lezzetlerinden Fıstık Ezmesi, Naturel Sızma Zeytinyağı, Maraş Parmak Peyniri, Ravanda Şerbeti, Sarı Çeltik Pirinci, Urmu Dutu,Kahramanmaraş Abbas İnciri’ne ilişkin coğrafi işaretlerin korunmasına yönelik tescil talebinde bulundu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce Türk Patent Enstitüsü’ne Kahramanmaraş adına tescillenmek üzere yapılan diğer başvurular şunlar:

1-MARAŞ İŞİ SİM SIRMA

2-FISTIK EZMESİ

3-MARAŞ NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI

4-MARAŞ PARMAK PEYNİRİ

5-MARAŞ RAVANDA ŞERBETİ

6-MARAŞ SARI ÇELTİK PİRİNCİ

7-MARAŞ URMU DUTU

8-KAHRAMANMARAŞ ABBAS İNCİRİ

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.