DOLAR 32,3375 % 0.16
EURO 35,1869 % -0.03
GRAM ALTIN 2.240,46 % -0,14
ÇEYREK A. 3.663,15 % -0,14
BITCOIN 2.185.342 -3.813
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KMTSO’DA TAHKİM VE ARABULUCULUK MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI!

Son Güncelleme :

03 Nisan 2018 - 7:17

/ kez okundu.
KMTSO’DA TAHKİM VE ARABULUCULUK MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI!
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açılış töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Odamızın inisiyatif alarak arabuluculuk ve tahkim merkezi kurması çok önemli. Yargı sisteminin yavaş çalışmasından hepimiz şikâyetçiyiz. Adalet, zamanında ve doğru tecelli etmeyince, adalet sistemine olan güven de azalıyor. Avrupa’da bir hâkim yılda ortalama 200 dosyaya bakıyor. Ülkemizdeki bir hâkimeyse, yılda 700-800 dosya geliyor” dedi.

İş dünyasında yaşanan hukuki sorunları mahkemeye taşınmadan çok daha kısa sürede ortadan kaldırmayı amaçlayan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi artık Kahramanmaraş’ta da faaliyete geçti. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından kente kazandırılan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin açılış törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da katıldı. Kahramanmaraş’a gelen Hisarcıoğlu ilk olarak Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu’na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Hisarcıklıoğlu ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na geçerek, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Törene, Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, parti il başkanları, ilçe belediye başkanları, ve çok sayıda iş dünyasından davetli katıldı.

Törende konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin Kahramanmaraş’a kazandırılmasının önemli olduğunu belirterek, sisteminin yavaş çalışmasından herkesin şikayetçi olduğunu söyledi. Adaletin yavaş tecelli etmesiyle birlikte adalet sistemine de güvenin azaldığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Sözlerimin başında Afrin’deki Zeytin Dalı Harekâtı’nda şehit olan Kahramanmaraş’ın evladı, Uzman Çavuş Orhan Sürmen’i minnetle yad ediyor, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Türk iş dünyası, devletinin, ordusunun hep yanında olmuştur, olmaya da devam edecek, Allah ordumuzu korusun, Mehmetçiğimizi muzaffer kılsın. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza eylesin. Kahraman ve vatansever insanların kenti Maraş’ta bizleri muhabbetle bağrınıza bastınız. Son geldiğimizde Kahramanmaraşlı tüccar ve sanayiciler adına, TOBB olarak Maraş’a kazandırdığımız Fen Lisesi’ni açmıştık. Bugün de Kahramanmaraş TSO Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi açılışı için buradayız.

Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır. Kahramanmaraş’ta bu beraberlik var. Bugün TSO’mız, Kahramanmaraş’a yeni bir eser daha kazandırıyor. Odamızın inisiyatif alarak arabuluculuk ve tahkim merkezi kurması çok önemli. Yargı sisteminin yavaş çalışmasından hepimiz şikâyetçiyiz. Adalet, zamanında ve doğru tecelli etmeyince, adalet sistemine olan güven de azalıyor. Avrupa’da bir hâkim yılda ortalama 200 dosyaya bakıyor. Ülkemizdeki bir hâkimeyse, yılda 700-800 dosya geliyor. Peki, hakimlere böyle ağır bir yük binince ne oluyor? Mahkemelere her sene 7 milyona yakın dosya geliyor. Bunların ancak 4 milyonu o sene karara bağlanıyor. 3 milyon dosya ertesi seneye kalıyor. Bizleri en çok ilgilendiren, iş davalarında, mahkemeye gelişiyle karar verilmesi arasında geçen süre son 5 senede, 250 günden 450 güne çıktı. Bazı mahkemeler duruşma tarihlerini 6 ay sonrasına bırakıyor. Bu kadar uzun süren yargılamadan da herkes zarar görüyor. Bir diğer önemli sıkıntı, uygulamada yaşanıyor. İş Mahkemelerindeki davaların neredeyse yüzde 99.2 sini, işveren aleyhine sonuçlanıyor. İşin doğrusu hak edene hak ettiğini vermektir. İşte bu noktada, Arabuluculuk devreye giriyor” dedi.

 

Arabuluculuğun temelinde, Ahilik kültürünün olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, KMTSO’nun vizyoner olduğunu ve merkezin açılışına hemen adım attığını belirterek, “O dönem iki kişi anlaşamadığında, Ahi Baba’ya giderlerdi ve Ahi Baba onları anlaştırırdı. Sonra biz bunu terk ederken, gelişmiş ekonomiler sahiplendi. Mesela İngiltere’deki ticari uyuşmazlıkların yüzde 98’i, bu şekilde çözülüyor. Dosyaların sadece yüzde 2’si mahkemelere geliyor. En az 1 sene sürecek bir mahkeme, arabuluculuk sistemiyle 1 günde çözülebiliyor. İş dünyası olarak, bu tür alternatif çözümlerin ülkemizde de olmasını yıllardır hayal eder ve isterdik. Adalet Bakanlığımızın bu işi sahiplenmesiyle nihayet bizim de hukuk sistemimize girdi. İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk yılbaşında zorunlu oldu. Bakanımıza ve tüm adalet teşkilatımıza, bu öneli reformu hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum. Biz arabuluculuğu, adalete hızlı erişim olarak görüyoruz. İşçi-işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde,  iş adamlarının arasındaki alacak verecek davalarında, “Arabuluculuk’’ ile süreçler kısalacak. Mahkemelerimizin iş yükleri azalacak. İlk rakamlar da bunları gösteriyor zaten. Arabuluculuk uygulamasıyla, geçen yılın ilk 3 ayında 70 bin olan dava sayısı, bu yılın aynı döneminde 7 bine, düştü. Yani mahkemelerin yükü yüzde 90 azaldı. Ocak 2018’den bu yana 22 bin anlaşmazlık arabuluculuğa gitti ve yüzde 68’i anlaşmayla sonuçlandı. Öte yandan ticari uyuşmazlıklarda. da mahkemeye gitmek yerine tahkime başvurun. Tahkimle ticari anlaşmazlıklar en geç 6 ayda çözüme kavuşuyor. Tahkim, mahkemeye göre hem daha kısa sürüyor hem daha ucuz. Kahramanmaraş TSO’mız gibi, vizyoner odalarımız, bu konuda hemen adım attılar” şeklinde konuştu.

Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi sayesinde sorunların kısa sürede çözüleceğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, KMTSO’nun dondurmayı tescil ettiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti, “Bu merkezi kurarak, hizmeti, üyemizin ayağında getirdiler. Şimdi, Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi sayesinde, bütün işverenlere, şunu diyebileceğiz. Önce gelin arabuluculuk sistemine ve tahkime başvurun. Çok daha kısa sürede sonuç aldığınızı göreceksiniz. Dondurmaya tescil alındı… Odalar ne iş yapıyor diyorlar… Odaların en büyük amacı üyelerine hizmettir. İnsanlara iş ve as verenlere yardımcı olabiliyorsan ne mutlu sana. Odalarımız Dijital sisteme geçti. Online oda oldu. Artık evinden, işyerinden anında belge alabileceksin. Oda’ya kadar gelmene gerek kalmadı. Şirket Kuruluşunda, Odalar, Tek Durak Ofis haline geldi. Şirket kurmak 1 ay sürüyordu. Yeni yasayla birlikte kapı kapı gezmeye gerek olmadan odaya gelerek 1 imza ile şirket kurulacak.  Odalarımız bunun için çalışıyor.”

Ekonomik sıkıntıları çözmenin yolunun ortak akıl ve diyalog olduğunu da dile getiren Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberlik uyarılarında bulundu. Hisarcıklıoğlu konuşmasını şu şekilde sonlandırdı, “Nefes Kredisi, KOSGEB, KGF ile 681 bin firmaya 234 milyar lira kredi imkanı sağlamış olduk. Kahramanmaraş: 2 milyar kefalet – 3 bin firma (%40). TOBB Nefes Kredisi lansmanını yaptı. bugün başladı. Aylık %0,99 faizle, aylık yüzde 11.88 6 ay ödemesiz, 12 ay taksitle, 200 bin TL. 1 yılda 1 milyon 500 bin yeni ilâve istihdam sağladık. Kahramanmaraş 16 binden fazla istihdam sağladı. Firma başına 2,1 ilave istihdam. 2018’de ilave istihdam teşvikleri (1600 maaş sizden, 900 vergi devletten) İşverene aylık 100 TL asgari ücret desteği. Ekonomik sıkıntılarımız var mı var. Bunu çözmenin yolu diyalog ve ortak akıldır. Birbirinizi ötekileştirmeyin. Yaradan hepimizi farklı farklı yaratmış. Birbirimizi sevelim. Kardeşiz biz. Birbirimizi sevmeye mecburuz.” Protokol konuşmalarının ardından merkezin açılış kurdelesi kesilerek hizmete sunuldu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.