DOLAR 32,3698 % 0.16
EURO 35,0493 % -0.16
GRAM ALTIN 2.324,87 % 0,19
ÇEYREK A. 3.801,16 % 0,19
BITCOIN 2.284.092 -0.679
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KILAVUZLU’YA MEZARLIK YANLIŞINDAN DÖNÜLMELİDİR

Son Güncelleme :

05 Nisan 2015 - 15:47

/ kez okundu.
KILAVUZLU’YA MEZARLIK YANLIŞINDAN DÖNÜLMELİDİR
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’a Kılavuzlu bölgesinde yeni mezarlık alanı açılmasıyla ilgili geçen dönemden beri devam eden tartışmalar, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un daha önce verdiği sözden vazgeçmesiyle yeniden gündeme bomba gibi düştü.

Kahramanmaraş Büyükşehir olmadan önce son Belediye Başkanı olarak görev yapan Mustafa Poyraz, Şeyh Adil Mezarlığı’nın hemen yanında bulunan DSİ 201. Şube Müdürlüğü’nün buradan taşınarak mezarlığın söz konusu bölgeye doğru genişletme düşüncesini hayata geçiremeyince Kılavuzlu’ya (Hasancıklı) yeni mezarlık alanı yapılması için çalışmaları başlatmıştı. Bu bölgede yaklaşık 4 bin kadar ağacın kesilmesi de büyük tepki çekmiş, günlerce gündemde kalmıştı.

Ancak araya 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin girmesi nedeniyle çalışmalar bir süreliğine durmuştu. Kahramanmaraş yerel seçimlere Büyükşehir olarak giriyordu ve bu dönemde belediye başkan adaylarının büyük projelerlerinin gündeme gelmesi gerekiyordu. İşte bu dönemde AK Parti’den aday olan Fatih Mehmet Erkoç, ilk etapta Sır Barajı kıyısına yapay sahil yapacağı dev projeyi paylaşmıştı ve bu proje de söz konusu yeni alanın yakın bir bölgesine denk geliyordu.

Aynı zamanda mezarlık alanı tartışmasıyla ilgili de Erkoç, mezarlığın Kılavuzlu bölgesine taşınması yerine DSİ’nin başka yere kaldırılarak Şeyh Adil Mezarlığının bu alana doğru genişletilmesi gerektiği yönündeki düşüncelerini çeşitli ortamlarda dile getirmişti. 30 Mart yerel seçimlerinden sonra AK Parti’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Erkoç, sadece verdiği bu sözlerle kalmamış bazı basın mensuplarının kendisini ziyaret ettiği sırada konuyla ilgili görüşlerini dile getirmesi karşısında; ‘Haklısınız oraya mezarlık olmaz, o projeyi rafa kaldırıyoruz.’ diyerek son ve kesin kararının dile getirmişti.

Daha sonraki günlerde de DSİ 201. Şube alanının satın alınarak Şeyh Adil mezarlığına katılabilmesi için Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Erkoç’a yetki verildi. Ardından devam eden görüşmeler sonucunda söz konusu alanın satın alındığı ve konunun halledildiği yönünde duyumlar alınmıştı.

MHP’Lİ MECLİS ÜYESİ KADİR TANIŞ NELER SÖYLEDİ?

Belediye Meclis Üyesi ve MHP Grup Başkanı KadirTanış’ın verdiği bilgilere göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç,  DSİ alanının bir bölümünün mezarlık alanına katılacağını, geriye kalan kısmın ise ticari alan olarak tanımlanacağını açıklamış. Kılavuzlu’ya küçük da olsa mezarlık yapılma kararının alındığını söyleyen Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Tanış, mezarlık alanı yapılmak istenilen bölgede kesilen binlerce ağaca kıyılmasına da anlam veremediğini de dile getirdi.

BELEDİYE BAŞKAN VEKİLLİĞİ DE YAPAN MAHMET NEDİM TEPEBAŞI’NIN TESPİTLERİ

Aynı zamanda daha önce Mustafa Poyraz döneminde bir süre Belediye Başkan vekilliği yapan eğitimci-yazar Mahmut Nedim Tepebaşı da, Kılavuzlu bölgesine neden mezarlık yapılamayacağını mantıklı ve kabul edilebilir gerekçeleriyle kaleme aldı. Eğitimci-Yazar M. Nedim Tepebaşı, yazısında Kılavuzlu bölgesine yapılmak istenilen mezarlık alanıyla ilgili yaptığı ilk tespitte: “Kılavuzlu Mezarlık Yer’inin tahsis kararı yasaya uygun değildir.” cümlesinde can alıcı bir şekilde çok önemli noktaya dikkat çekiyor ve mezarlık yapılma kararı alınan bölgeye neden mezarlık yapılamaz sorusunun cevaplarını şu şekilde sıralıyor:”Orası baraj gölü ile bitişik bir yerdir, yani su havzası sayılabilecek bir yerdedir. Gelecekte baraj suyunun içme ya da kullanma suyu olarak kullanılmayacağına dair bir garanti yoktur.

Söz konusu yer, Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi’nin taşıdığı olumsuzluğun aynısını taşımaktadır yani kentin hâkim rüzgârı önünde bulunmaktadır. Arazi toprak yapısı itibarıyla su geçirmez özelliği taşımadığı gibi çürütme özelliğine sahip olduğuna dair de görünürde bir veri yoktur. Kısacası o yer mezarlık olabilme şartlarından hiç birini taşımamaktadır.

Kısa vadede yapılacak en hayırlı iş, Şeyh Adil Mezarlığı çevresindeki alanı kentsel dönüşüm planına alarak çevredeki evlerin kamulaştırılması, DSİ 201. Şube Müdürlüğü binası ile Karayolları binasının uygun bir yere taşınmasıyla o alanların mezarlığa dâhil edilmesidir.

Elbette ki biz karar merci değiliz. Ancak gelecekte “Bu kentte düşünen insanlar yok mu imiş?” denilmesini de şahsen ben istemediğim için dost olarak görüşlerimi bildirmeyi sorumluluk olarak görmekteyim. Bir yanlıştan dönülmüş olması herkesin hayrına olacaktır.”

Mustafa Poyraz döneminde Başkan Vekilliği yapan Tepebaşı, yukarıda sıraladığı sebeplerden dolayı Kılavuzlu’ya mezarlık yapılmasının doğru olmadığın güçlü gerekçelerle açıklıyor.

Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un, aklıselim ve alanlarında otorite olan kişilerden gelen bütün ikaz ve uyarılara rağmen ve özellikle daha önceki yaptığı açıklamaların aksine bir kararla yeniden Kılavuzlu’ya mezarlık yapılması kararını almasındaki neden, kamuoyu tarafından hayli merak ediliyor.

MECLİSİ ÜYESİ TANIŞ: KONUYU TAKİP EDİYORUZ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ve MHP Grup Başkanı Kadir Tanış konu hakkında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Kılavuzlu’da yapılan mezarlık alanıyla ilgili geçmişte yaptığımız araştırmalarda gördük ki orada 4 bine yakın ağaç kesilmiş. Fakat bildiğim kadarıyla oranın heyelan bölgesi olduğu ve mezarlık yapılamayacağı gibi raporlar var diye biliyorum, tabi bunları da araştıracağız. Biz meclise seçilip geldiğimiz de bu konular meclise girmeden önce zaten Fatih Beyle şifahen de konuştuk. Kendisi bize oranın mezarlık alanından kaldırılacağını, kendilerinin de bunu tasvip etmediğini, böyle bir projeye karşı çıktıklarını, ayrıca seçim zamanında da bunu beyan ettiklerini ifade etmişlerdi. Biz de kendileri de biz de aynı fikirde olunca Meclis’te bir teklif verelim, bu iş resmileşsin, kamuoyunun da bilgisi olsun diye mecliste bir teklif hazırladık. Dedik ki, teklifimizin özeti de şu: oradaki mezarlık yeri kaldırılsın, mevcut Şeyh Adil’deki mezarlık, DSİ ve Karayollarıyla anlaşarak genişletilsin, orada 4 bin tane kesilen ağacın yerine yeni ağaçlar dikilsin. En azından bir simgesel olarak da kamuoyuna bir mesaj verilsin. Biz orada ağaçları kestik ama yanlış yapıldı, hata yapıldı bundan dönelim şeklinde biz bir teklif sunduk. Teklifimiz okundu, Fatih Erkoç dedi ki;Kadir Bey biz size katılıyoruz, biz zaten bu düşüncedeyiz, biz orada mezarlığı kaldıracağız, DSİ ve Karayollarıyla görüşmelerimiz sürüyor dedi. Bunların sonucunda Şeyh Adil Mezarlığı büyütülecekdedi. Ve tekrar oylamaya geçti, MHP grubunun önerisini oyluyoruz dedi. Kabul edenler dedi, kendi elini kaldırmayınca hiç biri kaldırmadı. Kabul etmeyenler dedi, tekrar geri kendi kaldırdı, kabul edilmedi bizim teklifimiz.”

DSİ’DEN ALINAN YERİN BİR KISMINA TİCARİ ALAN TANIMLAMASI MI GELİYOR?

Tanış, Kılavuzlu’ya mezarlık yapılmasının önce gündemden kaldırıldığının söylendiğini ancak arkasından yeniden gündeme geldiğini ve DSİ’den alınan alanın bir kısmının ticari olarak tanımlanacağının açıklandığını söylediği açıklamasına şu şekilde devam etti: “Daha sonraki toplantılarda DSİ ile şifahen anlaşıldığını ve Fatih Mehmet Erkoç’a DSİ ile bu konuda protokol yapmak için Meclisten yetki istendi. Biz de sevindik, kendisine de sorduk; evet, anlaştık DSİ’den yeri alıyoruz ama resmi işlemler yapılacak dedi. Sevinerek hepimiztamam dedik, o protokol için yetki verdik. Sonrasında DSİ ile protokolde yapıldı, burası DSİ’den alındı. Daha sonra Fatih Erkoç dedi ki, biz oranın bir kısmını ticari alan tanımlayacağız dedi, biz de yok, ticari alan tanımlamayın orası yanlış olur dedik. Ama bu arada Kılavuzlu’dan vazgeçildiğini söylemişlerdi, bundan 2-3 hafta önceydi kendisiyle özel toplantımızda, kendisi Kılavuzlu’dan vazgeçilmediğini, oraya küçük de olsa bir mezarlık yapılacağını, bir tane Dulkadiroğlu’na yapılacağını bir de Şeyh Adil’deki DSİ alanının yarısına veya bir kısmına ticari alan tanımlanacağını söyledi bize. Ama bu daha Meclise bu şekilde gelmedi. Biz de buna şiddetle karşı olduğumuzu, böyle bir şeyin yapılmasının yanlış olacağını söyledik.”

KONUNUN GELİNEN AŞAMADA SON DURUMU

Uzun süredir devam eden Kılavuzlu’ya mezarlık yapılmaması ve Şeyh Adil Mezarlığının genişletilmesi tartışmaları konuya yeni eklenen maddelerle sonucu biraz daha karışık hale gelmiş durumda. Gelinen son noktada ise kesin olmayan neticede ortaya çıkan duruma göre, Kılavuzlu’ya küçük de olsa bir mezarlık alanı yapılma çalışmaları devam ediyor. Şeyh Adil Mezarlığı DSİ’den alınan alana doğru genişliyor ancak tamamı mezarlık olmayacak, kalan kısım ticari alan olarak tanımlanacak.

Biz de üzerimize düşen toplum menfaatine olduğunu gördüğümüz görevimizi yerine getirmenin rahatlığı ancak yapılan yanlış uygulamanın ıstırabını yaşayarak takdiri kamuoyuna ve son kararı yetki verdiğimiz yöneticilerimize bırakıyoruz. Ümit ediyoruz ki bu hatadan çok geç olmadan vazgeçilir.

2 11 DSCF4628

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.