DOLAR 32,5366 % 0.23
EURO 34,7891 % 0.09
GRAM ALTIN 2.490,92 % 1,16
ÇEYREK A. 4.072,65 % 1,16
BITCOIN 2.064.442 2.768
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KAHRAMANMARAŞ’TA MADDE BAĞIMLILARI İÇİN “DEĞİŞİM BAŞLADI”

Son Güncelleme :

03 Kasım 2017 - 6:27

/ kez okundu.
KAHRAMANMARAŞ’TA MADDE BAĞIMLILARI İÇİN “DEĞİŞİM BAŞLADI”
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Gençlik Spor Bakanlığı ve Kahramanmaraş Rıdvan Hoca Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı ile ortaklaşa düzenlenen madde kullanmış bireylere eğitim ve iyileştirme yoluyla farkındalık oluşturmayı hedefleyen  “Değişim Başladı” adlı projenin kayıtları başladı.

 

Proje kapsamında yaşamı boyunca en az bir defa uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan, emniyet ve savcılıkça haklarında madde kullandığına ilişkin herhangi bir resmi işlem yapılmayan, 16-27 yaş grubunda bulunan 15 gence uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin zararları konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleniyor.

 

“Değişim Başladı” projesi hakkında bilgiler veren proje danışmanı Sosyolog Şükrü Bilgiç, “Proje kapsamında servis tutulup gençlerinden alınacak ve kurs sonunda evlerine bırakılacaktır. Belirlenen hedeflere ulaşmak için Prof. Dr. Kültegin Öğel tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanlığınca Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde uygulanan Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Farkıdanlık Programı (SAMBA) uygulanacak” dedi.

“Uyuşturucuyu Sporla Yeneceğiz”

Projenin Kahramanmaraş’ta merkez ilçelerinde yürütüleceğini belirten Bilgiç şunları söyledi: “Gençlerimize teorik eğitimlerin uyumlu bir şekilde bağımlılığın yerine ikame edilebilecek doğru alanlara yönelmelerini sağlanacak. Bu amaçla eğitsel, sportif, kültürel vb. faaliyetlere ağırlık verilecektir. Sosyal-kültürel faaliyetler olarak üç halı saha maçı, iki sinema gösterimi, bir masa tenisi turnuvası, bir satranç turnuvası, iki yüzme etkinliği, Doğa Fotoğrafçılık Kursu (30 saat), ikisi il dışı üçü il içi olmak üzere dört tarihi ve kültürel gezi planlanmakta. Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce yapılan araştırmada dezavantajlı ve riskli grupta belirtilen bölgelere öncelik verilecektir. Hazırlanan proje ile madde kullanmış veya kullanmaya devam eden bireylerin aileleri tedavi ve iyileştirme süreçlerine dâhil edilecek böylelikle gençlerin madde bırakma süreçlerinde kendilerine olan özgüvenleri ve kabul edilmişlikleri yükselecektir. Uyuşturucu maddelerin vermiş olduğu halüsinasyon/yanıltıcı/gerçek olmayan mutluluk ve eğlence yerine gerçek hayatta karşılığı olan sportif, kültürel ve sanat çalışmalarla gerçek hazzı elde edebileceklerdir.”

“Yarım Kalan Savaş Devam Ediyor”

Projede destek veren Rıdvan Hoca Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Seyfi Pınarbaşı ise, “STK’lar Devletimizin yapmış olduğu projelere destek olup ve aynı zamanda bağımsız toplum yarına projeler yapmamız gerekiyor. Gençlerimizin göz göre göre kaybolmasına izin vermemek adına bu proje destek olduk” diye konuştu.

Ülke genelinde uyuşturucu kullanımın arttığına dikkat çeken Başkan Pınarbaşı konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Özellikle ülkemizde son yıllarda uyuşturucu kullanma yaşının 10 yaşa kadar düştüğünü görmekteyiz. Uyuşturucu kullanım yaşının sıklıkla 15 ile 35 yaş arası görünüyor.  Uyuşturucu madde kullanımı azaltma adına devletimiz çok büyük kaynaklar ayırmasına rağmen gerekli başarının sağlanamadığını görüyoruz. STK’lar olarak bizim özellikle toplumun yararına çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bizim geleceğimiz olan gençlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Uyuşturucuya karşı savaşan dernek ve kuruluşlarının önlerinin açılması gerekiyor.  Yüz yıllar önce yarım kalan savaşlar aslında devam ediyor. Emperyalist güçler gençlerimizi uyuşturucuya bağımlı gençlik ürütmeye çalışıyor. Tabi biz muhtıralarımızı ailelerimiz ziyaret ettik gerekli bilgilendirmelerde yaptık. Biz programa katılan kişilerin fotoğraflarını çekmeyeceğiz. Bu program tamamıyla gizlilik içerisinde yürütülecek. Çocuklarımıza manevi değerleri yeniden verilecek. O gençlerimizi topluma kazandıracağız. Bu projemize gerekli desteklerin verilmesini istiyoruz.”

 

 

ÖRNEK

HABER

BAŞLIKLARI

 

·          BAĞIMLILAR İÇİN DEĞİŞİM BAŞLADI

·          UYUŞTURUCUYLA MÜCADLEDE STK DESTEĞİ

·          UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE YALNIZ DEĞİLSİNİZ!

·          MADDE BAĞIMLILARIN YAŞAMI BU PROJE İLE DEĞİŞECEK

·          RIDVAN HOCA VAKFI MADDE BAĞIMLILIĞINDA ÇÖZÜM ORTAĞI

·          GÖNÜLLÜ KURULUŞ, MADDE BAĞIMLILARINA SESLENİYOR: GELİN BİRLİKTE YENİ BİR HAYATA BAŞLAYALIM

·          MADDE BAĞIMLILARINA MÜJDE! DEĞİŞİM BAŞLADI

 

 

 

Projenin Adı: DEĞİŞİM BAŞLADI

 

Projenin Uygulanacağı Yerler: Kahramanmaraş Merkez, Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçeleri.

 

Projenin Amaçları: Madde kullanmış bireylere eğitim ve iyileştirme yoluyla farkındalık oluşturma.

 

Projenin Kısa Özeti: Madde kullanmış bireylere eğitim ve iyileştirme yoluyla farkıdalık oluşturma.

Projenin Geniş Özeti: Yaşamı boyunca en az bir defa uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan, emniyet ve savcılıkça haklarında madde kullandığına ilişkin herhangi bir resmi işlem yapılmayan, 16-27 yaş grubunda bulunan 15 gence uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin zararları konusunda farkındalık oluşturma hedeflenmektedir. Proje kapsamında servis tutulup gençlerinden alınacak ve kurs sonunda evlerine bırakılacaktır. Belirlenen hedeflere ulaşmak için Prof. Dr. Kültegin ÖĞEL tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanlığınca Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde uygulanan Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Farkıdanlık Programı (SAMBA) uygulanacaktır. SAMBA grup çalışma programı on beş (15) kişiden oluşan tek sınıfta uygulanacaktır.

Teorik eğitim sürecinde madde kullanmış veya kullanmaya devam eden bireylerin tedavi ve iyileşme süreçlerine katkı sağlamak için ebeveynlerine da eşzamanlı olarak “Aile Farkındalık Programı” uygulanacaktır.  Beş (5) oturumdan oluşan programın oturum başlıkları ve oturumu sunacak uzmanlar aşağıya çıkarılmıştır.

  • Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde ve Etkileri, (Sosyolog Şükrü BİLGİÇ)
  • Tedavi Yöntemleri (Uzman Hekim)
  • Psiko-sosyal Eğitimin Önemi, (Sosyolog Şükrü BİLGİÇ)
  • Alternatif Boş Zaman Değerlendirme, (Osman KURTOĞLU, Vakıf Başkanı/Öğretmen).
  • Manevi Eğitim, (Seyfi PINARBAŞI/Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı/Memur)

 

Teorik eğitimlerin uyumlu bir şekilde bağımlılığın yerine ikame edilebilecek doğru alanlara yönelmelerini sağlanacaktır. Bu amaçla eğitsel, sportif, kültürel vb. faaliyetlere ağırlık verilecektir. Vakıf gönüllerinden olup uyuşturucu ve uyarıcı maddenin etki ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olan 15 gönüllü, projeye dahil olan gençlerle badileştirilip sosyal kültürel etkinlerle gençlerle birlikte etkinliklere katılması sağlanacaktır. Sosyal-kültürel faaliyetler olarak üç halı saha maçı, iki sinema gösterimi, bir masa tenisi turnuvası, bir satranç turnuvası, iki yüzme etkinliği, Doğa Fotoğrafçılık Kursu (30 saat), ikisi il dışı üçü il içi olmak üzere dört tarihi ve kültürel gezi planlanmaktadır.

 

Projenin, Programın hedefleri ve öncelikleri ile ilgisi: Gençlerin madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlıklar konusunda bilinçlenmelerini sağlamak. Boş zamanlarını daha verimli değerlendirmek ve bağımlılığın yerine ikame edilebilecek doğru alanlara yönlendirmek.

 

Uygulanacağı bölgede tespit edilen sorun ve ihtiyaçların tanımlanması: Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce yapılan araştırmada dezavantajlı ve riskli grupta belirtilen bölgelere öncelik verilecektir. Vakıf binamız belirtilen dezavantajlı ve riski yüksek alanda bulunmaktadır.

 

Hedef kitlenin tanımı ve tahmini sayısı: Hedef kitlenin, hayatında en az bir defa uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kitledir. Kahramanmaraş İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu verilerine göre bu sayının binlerce kişi olduğu tahmin edilmektedir. Ancak yaş aralıkları net olarak bilinmemektedir.

 

Hedef kitlenin belirtilen sorun ve ihtiyaçlarına Proje faaliyetleri ile getirecek çözümler: Hazırlanan proje ile madde kullanmış veya kullanmaya devam eden bireylerin aileleri tedavi ve iyileştirme süreçlerine dâhil edilecek böylelikle gençlerin madde bırakma süreçlerinde kendilerine olan özgüvenleri ve kabul edilmişlikleri yükselecektir. Uyuşturucu maddelerin vermiş olduğu halüsinasyon/yanıltıcı/gerçek olmayan mutluluk ve eğlence yerine gerçek hayatta karşılığı olan sportif, kültürel ve sanat çalışmalarla gerçek hazzı elde edebileceklerdir. Badileştirme yöntemi ile, her şeye rağmen, değerli oldukları hissi oluşturulacaktır. Sportif faaliyetler aracılığıyla uyuşturucu maddenin zararlı alışkanlıklarını vücutlarında atma imkânı elde edecekleridir.  Doğa Fotoğrafçılık Kursu ile doğanın güzelliklerini keşfedecek ve böylelikle hayatta yaşama dair umutları artacaktır.  

 

Proje Faaliyetlerin Açıklanması: Proje kapsamında on beş kişiden oluşan sınıfta gençlere SAMBA grup çalışma programı uygulanacaktır. SAMBA grup çalışma programının her oturumu üç ders saati olmak üzere program 30 saat sürecektir. Gençlerin ebeveynlerine yönelik beş oturumdan oluşan ve her biri üç ders saati süren toplam on beş saat Aile Eğitim Programı verilecektir. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliği ile 30 saat süren Doğa Fotoğrafçılık Kursu verilecektir. Teorik eğitimler Vakıf binamızda, pratik eğitimler ise sahada/alanda yapılacaktır. Sosyal-kültürel faaliyetler olarak üç halı saha maçı, iki sinema gösterimi, bir masa tenisi turnuvası, bir satranç turnuvası, iki yüzme etkinliği, ikisi şehir dışı Adıyaman, (Nemrut Dağı/Cendere Köprüsü/Karakuş Tümülüsü/Arsemia/Eski Kahta Kalesi) Şanlıurfa (Balıklı Göl, Hz. Eyyüp Türbesi, Tarihi Harran Evleri, Birecik…) ikisi il içi olmak dört tarihi ve kültürel gezi planlanmaktadır.

 

Yöntem: Projenin, teorik ve pratik eğitimleri yanında birçok sportif, sosyal ve kültürel bileşenleri bulunmaktadır. Projeye dâhil edilen gençlerin yaşları, ilgileri ve uyuşturucu maddenin etki ve sonuçları göz önünde bulundurularak çok bileşenli bir yöntem seçilmiştir.

 

Yürütücü/yürütücülerin projedeki rollerinin ve hedef kitleden projenin yürütülmesi amacıyla katılım öngörülüyorsa onlara verilecek rollerin tanımlanması ve bu rollerin verilme sebepleri: Madde bağımlılığı ile daha etkin mücadele etme ve toplumsal fayda sağlanmak için proje çerçevesinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat Belediyesi, Kahramanmaraş Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Yeşilay Kahramanmaraş Şubesi ile işbirliği yapılacaktır. Paydaşlarla yapılacak çalışmada beklenen yarar şu olması beklenmektedir.

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi: Büyükşehir Belediyesine ait sosyal tesisleri ve spor komplekslerinden faydalanma. Afiş, görünürlük destek sağlama, şehir içi gezilere araç tahsis etme.

 

Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi: Onikişubat Belediyesine ait sosyal tesisleri ve spor komplekslerinden faydalanma. Afiş, görünürlük destek sağlama, şehir içi gezilere araç tahsis etme.

 

Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü: Dezavantajlı ve riskli grubundaki bölgeleri belirleme.

 

Kahramanmaraş Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüğü: Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüğünün antrenör desteği alma, spor komplekslerinden faydalanma, projenin yazım, uygulama ve sonuçlandırma aşamalarında teknik danışmanlık alma.

 

Yeşilay Kahramanmaraş İl Şubesi: Projenin uygulanması sırasında danışmanlık desteği alma.

 

Proje uygulaması için önerilen ekip (İşlevlerine göre açıklanacak olup, kişi isimlerinin belirtilmesine gerek yoktur.): Proje uygulanmasında görevlendirilecek bütün personel alanında uzman ve yeterlilik belgesi olan bireylerden oluşmaktadır. Samba programını ve psiko-sosyal eğitimin önemini anlatmak için bir uzman, tedavi yöntemleri için bir uzman hekim, alternatif boş zaman değerlendirmek için bir öğretmen, manevi eğitimin önemi için bir sosyal bilimci, fotoğrafçılık kursu için alanında uzman bir kişi, masa tenisi ve satranç turnuvası için bir antrenör, halı saha maçı ve yüzme etkinliği için bir antrenör, ikram, temizlik ve karşılama hizmetlerini yürütmek için bir ara personel ve projenin yürütmesinden sorumlu bir koordinatör görevlendirilecektir.

 

Projenin uygulanması için önerilen temel araçlar (yöntem, ekipman, araç vb.):  Kurs süresince teorik ve pratik eğitimler ile geziler için araç kiralama/servis tutma yolu tercih edilecektir.

 

BEKLENEN SONUÇLAR

Hedef gruplar/yararlanıcılar üzerinde beklenen etkiler: Proje sonunda gençlerde beklenen davranış değişiklikleri şunlardır;

– Özgüvenlerinde artırma,

– Sorun çözme becerileri geliştirme,

– Alternatif dopamin/haz alma yöntemleri keşfetme,

– Spor veya sanat dallarından birine yönelme,

– Uyuşturucu maddeden uzaklaşma,

– Olumsuz sosyal çevreyi terk etme,

– Tedaviye yönelme,

– Geleceğe daha büyük ümitle bakma,

– Aile desteği alma/sağlama,

– Sosyal ilişkilerinde düzelme,

– Daha sağlıklı bir yaşam,

– Doğa sevgisinde artma,

 

Proje Ürünleri/Somut Çıktılar: 16-27 yaşlarında 15 farklı gence uyuşturucu ve uyarcı maddenin zararları konusunda bilgi verilmiş olacak. Boş zamanları daha verimli kullanma yöntemleri öğrenmiş olacaktır. Aile üyeleri ile işbirliği sağlanacak.

 

Sürdürülebilirlik: Uyuşturucu madde bağılısı çok fazla bireyin olması aynı proje değişik insanlarla sürdürülebilir. Ayrıca bağımlılığın ömür boyu süren bir hastalık olduğu düşünülürse aynı grupla da benzer çalışmalar yapılabilir.

 

Görünürlük Faaliyetleri: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Onikişubat Belediyelerinden projeler için hazırlanan afiş ve billboardların asımı konusunda destek sağlanacaktır. Ayrıca projeye dahil olan öğrencilere proje içeriğine uygun promosyon malzeme (tişört, aşanda, kalem) hazırlanacaktır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.