DOLAR 32,3332 % 0.24
EURO 35,0919 % -0.13
GRAM ALTIN 2.301,21 % 1,04
ÇEYREK A. 3.762,48 % 1,04
BITCOIN 2.281.749 0.271
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KAHRAMANMARAŞ’TA KANSER TARAMASI

Son Güncelleme :

08 Temmuz 2019 - 15:48

/ kez okundu.
KAHRAMANMARAŞ’TA KANSER TARAMASI
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Türkiye’nin birçok ilinde dahi olmayan Mobil Kanser Tarama Tırı’nın 2’ncisini bünyesindeki Kanser Erken Teşhiş ve Tarama Merkezi’ne (KETEM) kazandıran İl Sağlık Müdürlüğü, Kahramanmaraş’ta kansere adeta savaş açtı. Çağın hastalığı olan kanseri önlemede erken teşhisin önemine dikkat çeken İl Sağlık Müdürlüğü, 3 KETEM merkezi ve 2 mobil kanser tarama tırıyla ücretsiz bir şekilde kanser taraması yapıyor.

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de giderek artan sağlık problemlerinin başında gelen kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açıyor. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasını sağlıyor. Her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulan Türkiye’de, erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler dikkat çekiyor. Kadınlarda ise en sık görülen kanser meme kanseri olurken, bir yıl içinde toplam 17 binden fazla kadına meme kanseri teşhisi konulduğu istatistiklerde görülüyor. Kanser hastalığının tedavisinde ise erken tanı büyük önem taşıyor. Bu noktada Sağlık Bakanlığı, “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) açarak önemli çalışmalar yapıyor. Kahramanmaraş’ta ise İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı birbirinden başarılı çalışmalarla tüm Türkiye’ye örnek olurken, kentte adeta kansere savaş açıyor. 3 KETEM Merkezi’nin yanı sıra birçok ilde dahi olmayan Mobil Kanser Tarama Tırı’nın 2’ncisini kente kazandıran İl Sağlık Müdürlüğü, kanser taraması noktasında önemli farkındalığa imza attı. Kente kazandırılan 2’nci Mobil Kanser Tarama Tırı, Necip Fazıl Kültür Merkezi civarındaki Sosyete Pazarı’nın önünde kanser taramasına başlarken, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz kanser taramalarıyla ilgili bilgi verdi.

“ÖLÜMLE SONUÇLANMA İHTİMALİ YÜKSEK”

Kanserinin günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu anlatan Öksüz, “Bilindiği üzere kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve ölümle sonuçlanma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle de halk sağlığı açısından önem arz eden bir hastalıktır. Vücudumuzda hali hazırda var olan kanser hücrelerinin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile gelişen kanser hastalığının, kişinin yaşam kalitesini azaltma, toplumda sosyal sorunlara neden olma ve ölümle sonuçlanma gibi birçok ağır sonuçları olmaktadır” dedi.

“ERKEN TEŞHİS TEDAVİ İMKANINI ARTIRIYOR”

Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Kanser Tarama Programı’nda Meme Kanseri, Kolon Kanseri ve Serviks Kanseri (Rahim Ağzı)’nin yer aldığı aktaran Öksüz, “Bakanlığımız Ulusal Kanser Tarama Programında Meme Kanseri, Kolon Kanseri ve Serviks Kanseri (Rahim Ağzı) yer almaktadır. Program kapsamında toplumda kanser yükünü azaltmaya yönelik olarak kurumumuzda eğitim, danışmanlık, farkındalık oluşturma, hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları yürütülmektedir. Kanserde ne kadar erken teşhis konulursa, tedavi imkânı o oranda artmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı kişilerin düzenli olarak muayene olması ve tarama yaptırması gerekmektedir. Taramalarda belli yaş gruplarımızın yaptırması gerekenler var. 40-69 yaş arası kadınlar meme kanseri taraması için 2 yılda 1 mamografi çektirmeli, 30-65 yaş arası kadınlar serviks (rahim ağzı) kanseri taraması için 5 yılda 1 HPV-DNA smear testi yaptırmalı, 50-70 yaş arası kadın ve erkekler ise bağırsak kanseri için 2 yılda 1 taramalarını yaptırmalıdırlar” ifadelerini kullandı.

“ÜCRETSİZ KANSER TARAMALARI YAPMAKTAYIZ”

Kahramanmaraş’ta KETEM sayısın 3’e çıkardıklarını ve kanser tarama tırı ile kentin en ücra noktalarında ücretsiz kanser taraması yaptıklarını kaydeden Öksüz, “İlimizde halk sağlığı hizmetleri kapsamında hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri olarak Yörük Selim Mahallesi ve Elbistan İlçemizden sonra, Doğukent’de yeni açılan KETEM ile İlimizde hizmet veren KETEM sayısını 3’e çıkarmış durumdayız. Kanser taramalarını vatandaşlarımızın yaşadıkları mahallelerde yapmak üzere 2019 yılı içerisinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla yapılan işbirliği neticesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen ve gerekli tıbbi donanımı İl Sağlık Müdürlüğümüzce tamamlanan Mobil Kanser Tarama Tırı hizmete girmiş olup ilimizin en ücra noktalarına kadar giderek vatandaşlarımıza ücretsiz kanser taramaları yapılmaktadır” açıklamalarında bulundu.

“KANSER TARAMA ORANLARI 3-4 KAT ARTTI”

Kanser taramalarıyla ilgili veriler paylaşan Öksüz, 2019 yılı içerisinde toplamda 3 bin 258 vatandaşa meme kanseri, 2 bin 154 vatandaşa serviks kanseri ve 832 vatandaşa ise kolon kanseri taraması yaptıklarını belirterek, “Bu kapsamda geçtiğimiz dönemde il merkezi, Afşin ve Göksun ilçelerimizde görevlendirilen Mobil Kanser Tarama aracımızla 2019 yılı içerisinde toplamda 3 bin 258 vatandaşımıza Meme Kanseri, 2 bin 154 vatandaşımıza Serviks Kanseri ve 832 vatandaşımıza Kolon Kanseri taramasını ikamet ettikleri bölgelerde yapmış bulunmaktayız. İlimizde kanser tarama oranlarını geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 3-4 kat oranında artırmış bulunmaktayız. Meme kanseri tarama oranımızı %9’dan %28’e, serviks kanseri tarama oranımızı %16’dan %45’e ve kolon kanseri taramalarımızı %4’lerden %17’lere kadar çıkarmış durumdayız” dedi.

“ÜCRETSİZ KANSER TARAMASINA BEKLİYORUZ”

Kahramanmaraş’a kazandırdıkları 2’nci mobil kanser tarama tırıyla kanser tarama oranlarını daha da artıracaklarını kaydeden Öksüz, “Bugün ise Türkiye genelinde birçok ilimizde bulunmayan Mobil Kanser Tarama hizmetimize 2. Mobil Kanser Tarama aracımızı ekleyerek Kahramanmaraş genelindeki kanser tarama oranlarımızı daha da yukarılara çıkarmak için hizmete almış bulunmaktayız. İkinci mobil kanser tarama aracımızı tamamen il sağlık müdürlüğümüzün kendi imkanlarıyla elimizdeki araç-gereçleri değerlendirmek suretiyle ve minimum bütçeyle hizmete sunduk. Yeni hizmete alınan Mobil Kanser Tarama aracımızda Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri ile Kolon Kanseri tarama hizmeti verilecek olup her iki mobil aracımız yıl boyunca ilçe ilçe, mahalle mahalle dolaşarak vatandaşlarımıza ikamet ettikleri bölgelerde ücretsiz kanser tarama hizmeti vereceklerdir. Kahramanmaraş halkımızdan ricamız bu taramalara katılmaları ve erken teşhis ile önlenebilir bir ölüm nedeni olan kanser hastalığıyla olan mücadelemizde bizlere destek olmalarıdır. Son olarak erken teşhis hayat kurtarır diyor, ücretsiz KETEM taramalarına ilimiz genelinde 3 KETEM merkezimize ve 2 mobil kanser tarama aracımıza tüm halkımızı davet ediyorum” şeklinde konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.