DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 % 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 % 0,61
BITCOIN 2.118.846 2.037
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 15°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Kahramanmaraş’ta 80 Bin Böbrek Hastası Var

Son Güncelleme :

10 Mart 2017 - 7:04

/ kez okundu.
Kahramanmaraş’ta 80 Bin Böbrek Hastası Var
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABÖDER), Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde sağlıklı yaşam standı açtı.

 

Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABÖDER)’nin sağlıklı yaşam standına ev sahipliği yaptı. Özel Sular Vatan Hastanesi hemşirelerinin ücretsiz tansiyon ve şeker ölçümü yaptığı etkinlikte, Avrupa Birliği Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker ile Nefroloji Uzmanı İsmail Yıldız vatandaşların sorularını cevapladı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörlüğü de organ bağışı alarak etkinliğe katkıda bulundu. KABÖDER yönetimi ise, Piazza ziyaretçilerine bilgilendirici broşürler dağıttı.

 

350 Bine Yakın Hipertansiyon, 80 Bin Civarında Böbrek Hastası Var

Kahramanmaraş’ta 350 bine yakın hipertansiyon, 80 bin civarında da böbrek hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yahya Sağlıker, “Sadece ve sadece Kahramanmaraş halkının sağlıkları iyi olsun, tansiyonları yükselmesin, kendilerinde şeker hastalığı olmasın, diyalize girmesinler, böbrek nakli olmasınlar diye geldik. Ve de çok faydalı olduğunu gördük” dedi.

 

Düzenli kontroller ile hastalığın önüne geçilebilir

Hipertansiyon hastalarının çoğunun, ölçüm yaptırmadığı için hastalığından habersiz olduğunu ifade eden Sağlıker, “Hiç kimse tansiyon ölçtürmüyor. Hiç kimse idrar tahlili yaptırmıyor. Bizim amacımız bunu hızlandırmak. İnsanları uyarmak. Hiç olmazsa ‘haftada 2 defa tansiyonunuzu ölçtürün, nabzınızı ölçtürün, 2 ayda bir şekerinizi ölçtürün’ demek ve de böbrek nakli yaptıracak olan hastalara yardım etmek üzere buradayız” diye konuştu.

 

Erken Teşhis Her Hastalık Gibi Böbrek Hastalıklarında da Büyük Önem Taşıyor

KABÖDER Başkanı Hanifi Çöplü ise, özellikle böbrek hastalıklarında erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguladı. İş işten geçtikten sonra hem hasta hem de ailelerin çok yıprandığını belirten Çöplü, “İnsanların basit sağlık kontrolleriyle sağlık durumlarına ilişkin bilgi sahibi olmalarını istiyoruz. Burada yapılan taramaların da amacı bu. Ben kendim ve ekibim adına bu etkinliğimizde bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.