DOLAR 32,3139 % 0.19
EURO 35,0759 % -0.17
GRAM ALTIN 2.277,70 % 0,01
ÇEYREK A. 3.724,03 % 0,01
BITCOIN 2.290.409 1.291
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

KADİR GÜLKESEN 100 ÜLKE HEDEFİMİZ

Son Güncelleme :

03 Şubat 2016 - 11:40

/ kez okundu.
KADİR GÜLKESEN 100 ÜLKE HEDEFİMİZ
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Zücaciyede Üretim Üssü Türkiye ve Kahramanmaraş

 

KMTSO Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen: “Metal Mutfak eşyası sektöründe Kahramanmaraş, Türkiye ve dünyada önemli bir üretim üssü. Üretim denince akla gelen marka bir kent. Bu konuda iddiamız sürüyor, yatırımlarımız devam ediyor” dedi.

 

Türkiye metal mutfak eşya üretiminin yüzde 60’ının yapıldığı Kahramanmaraş ta, üretimini artırmak için yeni yatırımlar yapıyor. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, ülkemizde ve Kahramanmaraş’ta bulunan üreticilerin 100 milyar dolarlık dünya züccaciye pazarından daha fazla pay almak istediğini söyledi.

Gülkesen, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş ve İstanbul’un metal mutfak eşya gruplarında iki büyük üretim üssü olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş’ın 100’e yakın üretim tesisi bulunduğunu belirten Gülkesen: “Kahramanmaraş 100 yakın Metal Mutfak eşyası üreticimiz var. Sektörün yüzde 60’ını üretiyoruz. Kahramanmaraş Metal Mutfak eşyalarında tarihte de üretim yapan bir il. Bakırcılık ve alimyumculuktan gelen tecrübesiyle modern tesislerinde paslanmaz çelik, yanmaz yapışmaz mamuller üretmeye devam etmektedir.  Yaklaşık 5 kıtada 80 ülkeye ihracatımız var ama geride ihracat yapmadığımız diğer ülkeler var.İhracat yaptığımız ülkelerde pazar payımızı geliştirirken diğer ülkelerde de var olmalıyız.Dünyada, Türkiye’de de Kahramanmaraş önemli bir üretim üssü. Bu özelliğimizi geliştirmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz.Üretimde ilk akla gelen merkez olduğu için üretimde marka kent” diye konuştu.

YENİ YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

“ihracattaki potansiyel bizim için çok önemli” diyen Gülkesen şöyle konuştu: “Yeni OSB’de de yatırımlarımız devam edecek. Doğru desteklerle sektör büyüme potansiyeline sahip sektörün strateji planı oluşturulup doğru uygulanırsa ihracatta yeni başarılara imza atacağı bir gerçek. Dünyanın merkezindeyiz, Afrika’nın, Avrupa’nın, orta Asya’nın merkezindeyiz. Uzakdoğu ve Çin’den gelen ürünler hem kalitesiz hem de uzaklıktan dolayı pazara ulaşması iki ay gibi bir zaman almaktadır. Oysa bizim ürünler en geç on beş günde pazara ulaşabilmektedir. Buda tasarımın öne çıktığı, bayanlara hitap eden bir sektör için büyük avantaj.Ama maliyetlerde çok önemli. Çin kendi üreticilerine sağladığı teşviklerle desteklemekte buda fiyat avantajı oluşturmakta. Pazara uzaklığına rağmen ucuz fiyatıyla aynı pazarda bizim için tehdit oluşturmaktadır”

AVANTAJIMIZ VAR

Üretilen ürünlerin çok kaliteli olduğuna değinen Gülkesen, ulaşım olarak ta Türkiye’nin en kolay ulaşılabilir ülke olduğunu söyledi.

Gülkesen şöyle konuştu: “ Fiyat olarak Avrupa’dan ucuz. 3 saat uçuşla ulaşabileceğiniz çok büyük bir pazarın merkezinde, ürettiğimiz ürünü 15 gün içinde teslimi mümkün Tasarımın öne çıktığı sektörde ulaşım çok önemli. Pazara erken girebilmek çok ciddi bir avantaj. Aslında metal mutfak eşyaları züccaciye sektörünün alt dalı. Züccaciye sektörünü oluşturanlar cam, plastik, ahşap, porselen, elektrikli ev aletler gibi ürünler. Dünya da yaklaşık 100 milyar dolarlık bir züccaciye sektörü var. Türkiye bu sektörün yüzde 3’ünü üretiyor. 2 kat büyüyüp üretim yaparsak yüzde 6’ sını 3 kat büyüyüp üretim yaptığımızda dünya pazarının yüzde 9’una hitap edebiliriz. 140-150 milyar dolar ihracat yapan ülkemiz için 2023 yılında ihracatın yaklaşık 10 milyar dolarına talibiz”

CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPILMALI

Sektörde gelişim yakalamak için ciddi araştırmalar yapılmasının şart olduğunu belirten Kadir Gülkesen: “ Burada ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor. Sektörün bir swot analizini yapmamız gerekiyor. Zayıf ve güçlü yönlerin tespit edilmesi gerekiyor, daha sonra bir stratejik plan dahilinde hükümetimizin destekleri ile de bu çalışmaya hız vermek gerekir. Ürünlerimizin özelliği gereği daha çok katma değere yatkın ürünler. Türkiye’nin ortalama ihracat fiyatı olan kg 1,5 doların çok üzeri fiyatla ihracat imkânı var. İçinde tasarım barındıran ürünler, genelde bayanlara hitap ediyoruz.  Devletimizin bize vereceği destekler ile bu konu da önemli avantajlara sahip olacağız. Devletimizden destek bekliyoruz, bizde elimizden gelenin fazlasını yapacağımıza söz veriyoruz” dedi

100 ÜLKE HEDEFİMİZ

“İhracat yaptığımız 80 ülkeye ihracat yapamadığımız 100 ülkeyi de dahil etmemiz lazım” diyen Gülkesen şöyle konuştu: “ Pazarımızı büyütmemiz gerekiyor. Ar-ge, inovasyon bizim için çok önemli. İhracatı artırmak için bir ürünü ya daha fazla adette satacaksınız, ya da daha fazla fiyata satacaksınız biz hem daha fazla adetlerle, hem de tasarım, ar-ge ve inovasyonla daha fazla fiyata satabilme imkanına sahibiz. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Sektörün önemli sorunlardan biri yatırım yeri, arsa maliyetlerin yüksek olması önemli bir sorun teşkil ediyor. Sanayici arsaya çok para verdiği zaman önemli bir kaynak kaybı yaşıyor yani ucuz arsa önemli. Sektörde ikinci büyük sorun nitelikli elaman ihtiyacı. Meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve üniversiteler yeniden yapılandırılmalı. Genç nüfusumuz tasarım konusuna odaklanmalı nitelikli ve ar-ge içeren ürünler üretmeliyiz, bunun için heyecana ve yeterli tecrübeye sahibiz, sektör iyi bir stratejiyle desteklenirse 180 ülkeye ihracat yapacak imkana ve aşka sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bakanlığımız önderliğinde yapılacak çalıştay 2023 yılında kadar 8-10 Milyar Dolar ihracatı mümkün kılacaktır”

 

 

 

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,3094

SATIŞ

32,3139

FARK

% 0.19
Dolar EURO

ALIŞ

35,0480

SATIŞ

35,0759

FARK

% -0.17
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,8421

SATIŞ

40,8778

FARK

% -0.36
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,6563

SATIŞ

35,6748

FARK

% -0.11
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,7578

SATIŞ

23,7657

FARK

% -0.05
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.643,75

SATIŞ

3.724,03

FARK

% 0,01
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.277,34

SATIŞ

2.277,70

FARK

% 0,01
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.290.409

DEĞİŞİM

1.291

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER