DOLAR 32,3317 % 0.24
EURO 35,0963 % -0.12
GRAM ALTIN 2.297,14 % 0,86
ÇEYREK A. 3.755,83 % 0,86
BITCOIN 2.299.479 1.346
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

İyi bir mühendisin fabrika tozu yutması şart

Son Güncelleme :

05 Mart 2015 - 14:31

/ kez okundu.
İyi bir mühendisin fabrika tozu yutması şart
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Geçtiğimiz yıl kapanma tehlikesi bulunan Tekstil Mühendisliği bölümü, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın burs desteği sayesinde geleceğe umutla bakıyor.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın geçen yıl Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile imzaladığı protokol meyvelerini vermeye başladı. Bu sene, Tekstil Mühendisliği Bölümü yeni kayıt yaptıran öğrencilere, KMTSO tarafından burs verilmeye başladı. Burs alan öğrencilerin, aldıkları eğitimin yanında fabrika incelemeleri ile teknik kapasiteleri de artırılıyor.

 

Gelecekte çalışacakları ortamı bizzat yerinde inceleyerek bilgi ve teknolojik kültürlerini geliştiren öğrenciler Kahramanmaraş’ın en büyük entegre tekstil işletmesi KİPAŞ Holding tesislerinde incelemelerde bulundu. Son teknolojinin kullanıldığı işletmenin üretim sahasında yetkililerden bilgiler alan geleceğin mühendisleri, üretimin her kademesini ayrı ayrı görerek üretim planlamasından pazarlamaya tüm birimleri inceleme fırsatı buldu.

 

İNTÖRN MÜHENDİSLİK GELİŞMELİ

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, intörn mühendislik kavramının gelişmesi gerektiğini söyledi. Kahramanmaraş’ın tekstilin başkenti olduğunu belirten Karaküçük: “Burada bu bölümün kapanması tekstil dünyasına çok zarar verirdi. Şu anda belli bir miktar yeni kayıt yaptıran öğrencilerimize burs veriyoruz. Şu anda öğrenciler dört yıl eğitim aldıkları bugünün teknolojik yeniliklerini görmeleri bakımından yeterli değil” dedi.

AVRUPA SİSTEMİ GELMELİ

Avrupa’nın sistemi olan 4 yıllık eğitim 2 yıllık da işletmelerde eğitim modelinin uygulanması gerektiğini belirten Karaküçük şöyle konuştu: “Dört yıl okuyan öğrencilerimize ek olarak iki yıl da işletmelerde eğitim verilmesi lazım. Okul ile işletme arasındaki bu koordinasyon, mühendisleri tam donanımlı hale getirir. Farkın kapanması için bu eğitimin alınması lazım. Dört yıllık üniversite hayatı sonrası bir veya iki yıl da fabrikalarda çalışması lazım. İntörn mühendislik adı altında bu öğrenciler hayata daha iyi hazırlanması lazım. Ama okuldan yeni mezun olan bir mühendis çalışmak için işletmelere geldiği zaman önce masabaşı iş istiyor.  Hemen yönetici pozisyon talep ediyor. Ama gerçek hayatta bunların olabilmesi için ilk önce tecrübeye ihtiyaç var. İyi bir mühendisin fabrika tozu yutması şart.”

TEKNİK TEKSTİLİ GÖRDÜLER

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Yasemin Korkmaz, inceleme gezisi hakkında şunları dile getirdi: “Yeni tipte ipliklerin yapım aşamasını gördüler. Teknik tekstil anlamında revaçta olan ipliği üretiyorlar. Artık farklı harmanların farklı üretim metotları ile bir arada işlendiğini gördük. Tekstilin nasıl bir geçişkenlik sağlandığını gördük.

Geçen yıl bizim kariyer günlerimiz oldu. İstanbul ve Ege bölgesinden eski mezun öğrencilerimiz birer fabrika temsilcisi olarak Kahramanmaraş’a geldiler. Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteği ile yeni öğrencilerimiz buralarda okumaya devam edecekler. Kahramanmaraş Türkiye’nin değil dünyanın tekstil kenti olan bir il. Hızlı bir şekilde ilerleme sağlıyor. Ekmeğin olduğu yerde insanlar olmak isterler. Hareketin olduğu yerde bereket vardır. Mezun olan öğrencilerimiz erkekler için askerliğin yapıp tekrar Kahramanmaraş’a geri geliyorlar. Bizimle beraber hem çalışıyorlar hem de yüksek lisans yaptıkları için Kahramanmaraş’a uzun süreli hizmet edebiliyorlar.

BİZ DİĞER ÖĞRENCİLERDEN FARKLIYIZ

Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Fatih Karaca tekstil bölümünün diğerlerinden olduğunu, Kahramanmaraş’ta en büyük desteği Ticaret ve Sanayi Odası’nın gösterdiğinin altını çizerek: “Üniversitenin diğer bölümlerinden arkadaşlarımız var. Herkes bizim bölüm ile çok ilgileniyor.  Burada Ticaret ve Sanayi Odası, hocalarımız bizimle çok ilgileniyor. Bölüm Başkanımız sürekli bizimle beraber. Biz okulu bitirdiğimiz zaman bizimle ilgilenen herkes arkamızda olacak. Bölümün avantajları çok fazla. Ticaret ve Sanayi Odası’nın şu anda bölümde okuyan öğrencilere burs imkanı var. Yurt dışı olanakları sağlıyor Odamız. Öğrencinin kendi imkanları ile yapamayacaklarını Ticaret ve Sanayi Odası sağlıyor” dedi.

KENDİMİZİ TEKSTİLE GÖRE HAZIRLIYORUZ

Tekstil Mühendisliği bölümünden Enise Kıllıoğlu ise şunları söyledi: “Ben Kahramanmaraş’ta tekstilin bitmeyeceğini düşünüyorum. Burada var olan dinamiklere kendimi adapte edip burada çalışmayı hedefliyorum. Bizim bölümümüz tercih edilmesi gereken bir bölüm. Severek ve isteyerek geldiğim bir bölüm. Pişman değilim buraya geldiğim için. Kahramanmaraş’ta da son derece önemli yatırım var. Tekstilin gelişmesi adına çok iyi şeyler olacak. Burada öğrenci kendini müthiş manada geliştirebilir. Uygulamalı olarak çok şey yapabilir”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,3264

SATIŞ

32,3317

FARK

% 0.24
Dolar EURO

ALIŞ

35,0651

SATIŞ

35,0963

FARK

% -0.12
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,9418

SATIŞ

40,9637

FARK

% -0.14
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,6933

SATIŞ

35,7126

FARK

% 0
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,7764

SATIŞ

23,7856

FARK

% 0.03
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.674,88

SATIŞ

3.755,83

FARK

% 0,86
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.296,80

SATIŞ

2.297,14

FARK

% 0,86
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.299.479

DEĞİŞİM

1.346

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER