DOLAR 32,3326 % 0.25
EURO 35,0475 % -0.23
GRAM ALTIN 2.285,03 % 0,33
ÇEYREK A. 3.736,02 % 0,33
BITCOIN 2.292.306 1.136
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

İkinci tarım fuarı açıldı

Son Güncelleme :

08 Ekim 2015 - 14:52

/ kez okundu.
İkinci tarım fuarı açıldı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

KMTSO ile Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü tarafından organize edilen “Kahramanmaraş Tarım Fuarı” (KTF)’nin ikincisi düzenlenen törenle açıldı. Başkan Karaküçük: “Kahramanmaraş Tarım Fuarları sektörün yeni bir ticari koridor oluşturması, dışa açılması ve tarım ürünlerinin sanayileşmesi bakımından çok önemlidir” dedi.

 

KAFUM Fuar merkezinde toplam 3 bin 500 metrekare alanda 68’i Kahramanmaraş’tan 55’i şehir dışından gelen 123 firma ile kapılarını açan KTF’nin açılış töreninde konuşan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, ülkede 6 milyon insanın geçim kaynağının tarım sektörü olduğuna vurgu yaptı.

_STC9706 _STC9768 _STC9867 _STC9904

“Yapılan öngörüler, 2050 yılına kadar sadece dünya nüfusunun doyurulabilmesi için tarımsal üretimin %70 oranında artması, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın %100 seviyesine çıkması gerektiğini belirtmektedir” diyen Karaküçük şöyle konuştu: “Yaklaşık 2,5 milyar liralık tarımsal üretime sahip olan Kahramanmaraş, üretimdeki etkinliğini, markalaşma sürecini, paketleme yatırımlarını ve pazarlama ağlarını mutlaka geliştirmek, modern uygulamaları hayata geçirmek zorundadır. İklimi ve coğrafyası ile verimli ovaları sayesinde her türlü ürünün rahatlıkla yetiştiği Kahramanmaraş’ın; tarımsal üretiminin endüstrileşmesi, inovasyon ve teknoloji ile AB standartlarını yakalayarak tarımsal pazarlarını ve ihracatını geliştirmesi gerekmektedir”

IMG_9992 IMG_9752

TARIMDA İNOVASYON

Tarımda yeni bir anlayışın sağlanması ile katma değerli ürünlerin üretileceğini belirten Karaküçük şunları dile getirdi: “Tarım sektöründe inovasyonun sağlanması, dünyada değişen ekonomik, politik ve ekolojik koşullara bağlı olarak, inovasyonlar vasıtasıyla zincir içerisinde işlenmemiş hammaddeye değer katılması, üretim sonrası ise gıdanın işlenmesi, paketlenmesi, saklanması, ulaştırılması, dağıtılması ve gıda güvenliğinin sağlanması tarım sektöründe katma değeri artıran en önemli unsurlardır.

HOLLANDA TÜRKİYE’Yİ ONA KATLADI

Bu konuda en çarpıcı örnek; Konya ilimiz kadar toprağı bulunan Hollanda’nın tarımsal ürün ihracatının 90 milyar dolar iken Türkiye’nin ihracatının 18 milyar dolar düzeyinde olmasıdır. Üstelik, Hollanda bu ihracatı 600 bin kişilik tarımsal nüfusu ile gerçekleştirirken Türkiye 6 milyon nüfusla sağlayabilmekte, dolayısıyla kişi başına ihracat gelirinde Hollanda, modern teknikler sayesinde, Türkiye’yi 10’a katlamaktadır.

FUARLAR ÇOK ÖNEMLİ

Hollanda, tarımsal ve hayvansal ürünler ihracatında ABD’den sonra dünyanın en büyük 2. ihracatçısıdır.  Buradan hareketle; tarım fuarları, üretici ve tüketicinin bir araya geldiği alanlar olmakla birlikte sektörün ihracat pazarlarına ulaşmasında çok önemli bir aracı görev üstlenmektedir.  Bugün açılışını yapmakta olduğumuz, 2. Kahramanmaraş Tarım ve Gıda Fuarı, Kahramanmaraş’ta tarımsal dönüşümün sağlanması, yeni pazarlar ve yeni kurumsal müşterilere ulaşılması bakımından çok önemli fırsatları beraberinde getirmektedir.”

KAHRAMANMARAŞ’A HERŞEY ÇOK YAKIŞIYOR

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer konuşmasında şunları ifade etti: “Kahramanmaraş kahraman insanların şehri, şiir şehri, şair şehri ve Kahramanmaraş daha ziyade bir sanayi şehri olarak anılıyor. Ama farkında olmalıyız ki başkalarına da fark ettirmeliyiz ki Kahramanmaraş bu vasıflarının yanı sıra aynı zamanda bu ülke için vazgeçilmez bir değer taşıyan bir tarım şehri. Bu vilayet için ne yapsak az, ne yapsak Allah için yakışıyor. Biraz sonra kurdelesini keseceğimiz bu fuar da Kahramanmaraş’a Allah için yakıştı.”

TARIM VAZGİLEMEZ BİR DURUM

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, Kahramanmaraş’ın ovalarının tarıma, dağlarının ise hayvancılığa çok müsait olduğunu söyledi. Kaynak, su potansiyeli bakımından Kahramanmaraş’ın zengin bir olduğuna değinerek şunları dile getirdi: “Hızla nüfusu artan Türkiye ve Dünya’da en önemli konu, en stratejik konu artık gıda güvenliğidir. Bu insanları yedirmek ve doyurmak tarım sektörünün asli görevidir. Çok iyi bir coğrafya da yaşıyoruz. Kahramanmaraş bu güzelliklerden en fazla istifade eden il konumunda. Türkiye de su potansiyeli bakımından en önemli ili. Ovalarımız tarım için dağlarımız hayvancılık için müsait. İşte bu sebeple tarım sizler için vazgeçilmez öneme sahip. Bunun için önemli çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor”

KAHRAMANMARAŞ CAZİBE MENKEZİ OLDU

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın tarihsel dönemlerde tarım anlamında cazibe merkezi olduğuna vurgu yaparak: “Bu fuarın Kahramanmaraş’ta yapılması çok isabetli bir karar. Gerçekten Kahramanmaraş tarihten bu yana ovaları ile su kaynakları ile tarımsal üretimde cazibe merkezi olmuştur. Son yıllarda özellikle DSİ’nin yaptığı yatırımlar ile sulama alanında kurak arazilerimizde sularla buluşmuş ve çok önemli üretim yapılma başlanmıştır. Türkiye başta olmak üzere Kahramanmaraş’ımızda tarıma dayalı sanayi çok önemli noktalara gelmiştir. Özellikle şehrimiz pamuk üretimine bağlı, çırçır ve prese işlemleri ile devam eden sanayileşme bugün dünyanın en büyük entegre tesislerine dönüşmüştür” dedi.

FARKLI İKLİM ÖZELLİKLERİ VAR

Kahramanmaraş Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise Kahramanmaraş’ın farklı iklim özellikleri olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Farklı iklim özellikleri ve farklı yükseltiler sayesinde bir çok ürünü bir arada yetişmesine imkan sağlanıyor. Bu durum da Kahramanmaraş’ın tarım alanında önde bir şehir olduğumuzu gösteriyor. Mısır’dan pamuğa kadar 80’ne yakın ürün ekonomik olarak yetiştirebilmektedir. Birçok ürünümüz de marka haline gelmiştir. Bakanlığımız tarafından son yıllarda verilen teşvikler ile büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığımız giderek artan bir trend izlemektedir.”

Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve beraberindekiler, stantları tek tek gezerek yetkililerden bilgi aldı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın standında ise Başkan Karaküçük, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’e çam fidanı hediye etti.

 

Fuara; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Garnizon Komutanı Albay Uzay Şahin, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, Başsavcı Mustafa Yabanoğlu, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Ak Parti Onikişubat İlçe Başkanı Ahmet Özdemir, Ak Parti Onikişubat İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, kurum müdürleri ve ilgililer katıldı

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,3290

SATIŞ

32,3326

FARK

% 0.25
Dolar EURO

ALIŞ

35,0312

SATIŞ

35,0475

FARK

% -0.23
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,8347

SATIŞ

40,8512

FARK

% -0.4
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,6825

SATIŞ

35,6975

FARK

% -0.04
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,7533

SATIŞ

23,7621

FARK

% -0.07
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.655,44

SATIŞ

3.736,02

FARK

% 0,33
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.284,65

SATIŞ

2.285,03

FARK

% 0,33
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.292.306

DEĞİŞİM

1.136

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER