DOLAR 32,3325 % 0.24
EURO 35,0742 % -0.18
GRAM ALTIN 2.279,66 % 0,09
ÇEYREK A. 3.727,24 % 0,09
BITCOIN 2.298.870 1.845
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Hıdırellez, KSÜ’de Coşku İle Kutlandı

Son Güncelleme :

10 Mayıs 2016 - 15:08

/ kez okundu.
Hıdırellez, KSÜ’de Coşku İle Kutlandı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), bolluk ve bereketin sembolü olan Hıdırellez’i, düzenlenen bir dizi etkinlikle kutladı.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Hıdırellez programının açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Türk-İslam dünyasında Hıdırellez inanışı ve kültürünün geçmişine ilişkin bilgiler veren Rektör Deveci, bir kültür bayramı olan Hıdırellez’in, toplumun farklı unsurlarını birleştirmede önemli bir görev ifa ettiğini vurguladı. Türkiye ve İslam coğrafyasında oynanan kirli oyunlara karşı birlik ve beraberlik çağrısı yapan Rektör Deveci, “İslam ülkeleri üzerinde oynana bu oyunlara karşı dikkatli olalım. Alevi-Sünni, sağcı-solcu, Türk-Kürt diyerek bizleri bölmek isteyen şer odaklarının oyunlarına gelmeyelim, birbirimize düşmeyelim.” şeklinde konuştu.

Adıyaman Uryan Hızır Ocağı’ndan Dede Ali Büyükşahin ise Alevi inancında Hıdırellez inanışına ilişkin bilgiler verdi. İslam dünyasında birlik ve beraberliğin gerekliliğine vurgu yapan Büyükşahin, “Sayın Rektörümüze teşekkür ediyorum. Üçüncü kez burada Hıdırellez kutlamalarında katıldık. Kahramanmaraş’ın bu konudaki hassasiyeti bizi çok mutlu ediyor.” dedi. Büyükşahin, “Türkiye, çok kritik noktalardan geçiyor. Biz hepimiz bu ülkenin sahibiyiz. Bu ülkenin yurttaşlarıyız. Alevi-Sünni, Türk-Kürt ayrımı yapmadan birbirimize hoşgörü ile yaklaşalım. Düşüncelerimiz farklı olabilir. Dünyaya bakışımız farklı olabilir. Ama bir noktada birleşelim o nokta ülkenin beraberliği olmalı.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından “Hıdırellez” konulu panele geçildi. Oturum başkanlığını KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Döğüş’ün yaptığı panele, konuşmacı olarak KSÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüsnü Ezber Bodur ve Prof. Dr. Ahmet Ak katıldı.

Prof. Dr. Selahattin Döğüş,Türkiye’de Hıdırellez inanışı ve kutlamalarına ilişkin bilgiler verirken, Prof. Dr. Hüsnü Ezber Bodur “İslam İnanışında Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın Yeri”,  Prof. Dr. Ahmet Ak “Din Sosyolojisi Perspektifinde Hıdırellez” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Etkinlik, panelin ardından Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Şubesi Yaşlı Semah Ekibinin “Hızır Semahı” ile devam ederken programa katkı sunanlara günün anısına Garnizon Komutanı Kurmay Albay Uzay Şahin ve Rektör Deveci tarafından plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Plaket takdim töreninde konuşan Garnizon Komutanı Kurmay Albay Şahin, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak “Bu günler bizim birlik içerisinde, dirlik içerisinde olmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerdir. Sünni’si, Alevi’si, Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i ile aynı amaca aynı ülküye aynı ülkeye hizmet etmenin tam zamanıdır.” dedi.

Garnizon Komutanı Kurmay Albay Uzay Şahin,  KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Şubesi Başkanı Rıza Tanrıverdi, Alevi-Bektaşi Dedeleri, akademisyen ve öğrencilerin katıldığı programın sonunda katılımcılara KSÜ Avşar yerleşkesi Aslanlı Park’ta Hızır pilavı ikramı yapıldı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.