DOLAR 32,5241 % 0.14
EURO 34,7318 % -0.02
GRAM ALTIN 2.487,88 % 0,14
ÇEYREK A. 4.067,68 % 0,14
BITCOIN 2.076.828 3.883
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Büyükşehir, Afrika Hastalığının Aşı Kampanyasını Elbistan’dan Başlattı

Son Güncelleme :

06 Nisan 2016 - 14:06

/ kez okundu.
Büyükşehir, Afrika Hastalığının Aşı Kampanyasını Elbistan’dan Başlattı
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Türkiye’de ilk defa 2013 yılında Elbistan’daki büyükbaş hayvanlarda görülen ve yaygın olduğu için Afrika kıtasının adıyla bilinen denen Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı’na karşı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan büyük aşılama kampanyasının startı Elbistan’dan verildi.

Çatova Mahallesi’ndeki Cerenler Besi Çiftliği’nde düzenlenen törene Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Elbistan Kaymakam Vekili Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Elbistan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Şahin Kocaköse, İlçe Emniyet Müdürü Barış Murat Başol, Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ayhan Özcan, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bedir Ergüç, mahalle muhtarları, besiciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu yaptı.

Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı ile Kahramanmaraş genelinde 2013 yılından beri yoğun mücadele ettiklerini belirten Emiralioğlu, “Bu hastalığa karşı 2016 yılı aşılama kampanyasını başlatıyoruz. Bu hastalık açısından Çatova Mahallesi’nin tarihi bir önemi var. Bu hastalık ülkemizde daha önce hiç görülmemişti. Hastalıkla ilgili belirtiler başladığında Çatova Mahallemizden ilk defa çıkış yapıldı. Bu hastalık hızlı bir şekilde yayıldı. Sineklerden bulaşan bir hastalık olması nedeniyle mücadelede büyük zorluklar ortaya çıkarıyor. 2013 ve 2014 yılında tüm ülkemizde olduğu gibi canlı hayvan kayıpları ile karşılaştık. Aşılama çalışmalarına 205 yılında Büyükşehir Belediyemiz çok önemli destek verdi. 2015 yılında hastalık mihrakı ve canlı hayvan ölümü yaşamadık. Bu bizim için son derece önemli. Hastalık diğer illerde devam ediyor ama ilimizde hastalığın olmaması bu hastalıkla bütün veterinerlerimizin Büyükşehir Belediyemizin desteğini aldıktan sonra iyi bir mücadele olduğunu gösteriyor. Büyükşehir Belediyesi’ne, çalışma arkadaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra mikrofona davet edilen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, il genelinde hayvancılık ve tarım sektörüne 4 milyon 35 bin TL destek sunacaklarını söyledi.

2 yıldır sürdürdükleri aşılama kampanyası ile Kahramanmaraş’taki hayvancılığı geliştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Başkan Erkoç, “Hayvancılık sektörü tek başına bölge ve ülke ekonomisini geliştiren, birim yatırıma yüksek katma değer oluşturan, bilinçli yapıldığı takdirde düşük maliyet imkanı ile yüksek istihdam sağlayan bir sektör olma özelliğindedir. İlimiz, Türkiye’de 170 bin büyükbaş hayvan varlığı ile 32. sırada ve bir milyon 705 bin küçükbaş hayvan varlığı ile de 25. sırada yer almaktadır. Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı ülkemizde, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Elbistan İlçemize bağlı Çatova Mahallesi’nde görülmüştür. Bu hastalık ile mücadelede koruyucu aşılama en önemli araçtır. Bu kapsamda geçtiğimiz 2015 yılı içerisinde 170 bin doz aşı alınarak sığırların aşılanması sağlanmıştır. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak 2016 yılı için ise, hastalığa karşı sığırların aşılanmasına yönelik olarak 160 bin doz aşı alınmıştır. Amacımız hayvan hastalıkları ile mücadele programlarına gereken desteği vererek; ilimiz hayvancılığını motive etmek ve hayvancılık potansiyelinin artmasına katkı sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi olarak hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara destek olmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Erkoç, “Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak, ülke ekonomisinin daha üst seviyelere çıkartılması için hayvancılık sektörünün çok önemli olduğunu ve geliştirilmesi gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle Büyükşehir Belediyemiz bundan sonra da hayvancılıkla iştigal eden vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecektir. Büyükşehir Belediyemiz tarımsal sulama amaçlı 7 adet sulama tesisi inşası, 36 bin 500 metre boru alımı, tarımsal üretimi destekleme amacı ile 13 bin 750 adet elma fidanı dağıtımı, 735 bin adet çilek fidesi dağıtımı, 76 bin 210 adet zeytin fidanı dağıtımı, 37 bin adet ceviz fidanı dağıtımı ve 170 bin doz sığır aşısı alımı olmak üzere 2015 yılı içerisinde toplam 2 milyon 397 bin TL tarım ve hayvancılığa destek vermiştir. 2016 yılı için ise yüzde 68’lik bir artış ile tarım ve hayvancılığa 4 milyon 35 bin TL destek yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Elbistan’ın Türkiye’nin hayvancılığında çok önemli bir yere sahip olduğu bilinci ile Besi Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönündeki çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şöyle devam etti:

“2015 yılı içerisinde Elbistan Kesimhanesinin 10 yıllık yap-işlet-devret modeliyle ihalesi yapılarak, Kesimhanemiz bir milyon 500 TL yatırımla modernize edilerek hizmete açılmıştır. Elbistan Besi Organize Sanayi Bölgesi ile alakalı çalışmalar da devam etmektedir. 6 bin dönüm arazi üzerinde yapılacak tesisin projelendirmesi yapılmıştır. Arsa tahsisi yapılma aşamasındadır. Üye kayıtları devam etmektedir. Yeni dönemdeki çalışmalarla buranın müteşebbis insanının gayreti sayesinde bu sektörde de Kahramanmaraş’ımızı, Elbistan’ımızı önemli bir noktaya getireceğiz. Biz, her zaman çiftçinin ve kırsal mahallelerimizin yanındayız. Baharla birlikte çalışmalarımız başladı. Ulaşımdan altyapıya her konuda Elbistan’ımızı daha güzel hale getirmek için yoğun gayret edeceğiz. Bu, bizim asli görevimiz.”

Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ilk aşı uygulamasını yaptı. Vali Güvençer ve Başkan Erkoç, daha sonra işletme sahibi Ahmet Ceren’den bilgi aldı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.