DOLAR 32,3245 % 0.21
EURO 35,1555 % 0.02
GRAM ALTIN 2.300,19 % 0,99
ÇEYREK A. 3.760,81 % 0,99
BITCOIN 2.288.589 -0.332
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Büyük ekonomi çalıştayı yapılacak

Son Güncelleme :

29 Nisan 2015 - 12:00

/ kez okundu.
Büyük ekonomi çalıştayı yapılacak
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, kentin ekonomik sorunlarına neşter vuracak bir çalıştayın Kahramanmaraş’ta yapılacağını belirterek: “İhracat Genel Müdürü ile programladığımız Ekonomi Bakanlığı Müsteşarımız dahil 6 bakanlığın müsteşarlarının katılımı ile ciddi bir ekonomik çalıştay gerçekleştireceğiz” dedi.

 

KMTSO 24. Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz başkanlığında yapıldı. Ekonomi Bakanlığı yetkililerin katıldığı toplantıda hedef pazarlar,  “Sahra Altı Afrika Pazarına Giriş İmkânları, Kahramanmaraş için Potansiyel Sektörler” ve kent ekonomisi masaya yatırıldı.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, açılış konuşmasında Türkiye ve Kahramanmaraş ekonomisinden örnekler verdi. Kahramanmaraş’ın aldığı teşvikleri en dürüst kullanan illerin başında geldiğini kaydeden Öksüz şöyle konuştu: “Kahramanmaraş aldığı teşvikleri en dürüst ve en düzgün şekilde yerine getiren bir il. Aslında teşvik doğru yatırıma ve doğru yatırımcıya verilmesi gerek. Bir sanayi yatırımı yapılırken devlet buna yardımcı olursa, ileride meyvelerini hem devlet hem millet toplayacaktır.

2015 yılında yatırımlarda ülkemizde bir gerileme var. Özellikle tekstil sektöründe teşviklerde yüzde 50 oranında düşüş var. Ülkemizin tek çaresi sanayileşmek. Ülkemiz petrolü, kıymetli madenleri olmayan, geniş tarım arazileri bulunmayan ama en kıymetli madeni müteşebbis insan ruhu olan bir ülke. Sanayileşmek bizim için çok önemli. Türk müteşebbis insan heyeti yavaş yavaş dünyaya yayılıyor. Afrika’da da başaralı işler yapan müteşebbislerimiz olduğunu biliyoruz”

TİCARET VE SANAYİ ŞURASI’NA KATILDIK

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Nisan ayı faaliyetleri ve kent ekonomisi hakkında bir sunum yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 8. Ticaret ve Sanayi Şurası’nın Kahramanmaraş’a çok önemli kazanımları olacağına değinen Başkan Karaküçük: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 8. Ticaret ve Sanayi Şurası’na katılarak, Kahramanmaraş adına söz alarak Başbakan ve 7 bakana sunum ve bilgilendirme yaptık. Bu bilgilendirmenin dışında aktaramadığımız sorunları Bakanlara ve Başbakana rapor sunduk” dedi.

FUARLAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Kahramanmaraşlı işletmecilerin fuarlara katılmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan  Başkan Karaküçük ’ün konuşmasından satır başları ise şöyle: “16 şirketimizle Almanya HANNOVER sanayi ve teknoloji fuarına katıldık. Yılda bir defa düzenlenen Avrupa’da Almanya’da her türlü sektörün içinde bulunduğu genel bir teknoloji fuarı. 16 firmamızı götürdük. Üyelerimizden ziyaret sonrası memnuniyetlerini alıyoruz. Bu fuarlara katılımları çok önemsiyorum.  Fuarların yüzde 50’si KOSGEB desteği geri kalanı ise üyelerimizin katkıları ile yapılıyor.

DENİM SEKTÖRÜNÜN PROBLEMLERİ

Denim kumaş ithalatı konusunda yaşanan sorunlara çözüm yolu oluşturarak sektörün haksız rekabete karşı korunması amacıyla korunma önlemi başvuru dosyası hazırlanması için ilk çalışmalar başlatılmıştır. Pakistan, Türkmenistan, Hindistan, Mısır, Bahreyn ve Çin gibi ülkelerden gelen denim kumaşlar için ilave vergi konulması amaçlanıyor.

TEKSTİL ŞURASI’NDA KAHRAMANMARAŞ KONUŞULACAK

Tekstil sektörünün sorunlarının tartışılarak çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve sektörde gelecek odaklı vizyon, strateji ve politikaların oluşturulması amacıyla İstanbul Ticaret Odası tarafından 7 Mayıs’ta düzenlenecek olan Tekstil Şurası’na Kahramanmaraş’ı temsilen katılarak politika ve stratejilere katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

MERSİS EĞİTİMİ DÜZENLEYECEĞİZ

Ticaret Sicili Müdürlüğümüzde tüm tescil işlemlerinde 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle MERSİS programına geçilmiş, üyelerimizin tüm tescil başvurularını e-imza ile Mersis Vatandaş Giriş Ekranından yapmaları zorunlu hale getirilmiştir. Vatandaş Giriş Ekranı kullanımı ile ilgili firma yetkilileri, mali müşavir ve muhasebeciler çeşitli sıkıntılar yaşadığından bu sıkıntıların giderilmesi amacıyla 6 Mayıs 2015 Çarşamba günü saat 10.00-16.00 arasında MERSİS vatandaş giriş ekranı kullanımı ve sorunların çözümü ile ilgili Odamızda bir eğitim düzenlenecektir.

KAHRAMANMARAŞ KUYUMCULUKTA ZİRVEDE

Kuyumculuk sektöründe Türkiye’nin lider şehirlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ta, Odamız desteği ile 15-17 Mayıs tarihleri arasında altın ve mücevher konulu fuar gerçekleştirilecektir. Kahramanmaraş altın işlemeciliği konusunda İstanbul’dan sonra ikinci. Bir alt yapıya sahip. Bunun da mutlaka fuarlar yardımı ile dışa taşınması ve hatta altında ihracat imkanlarının daha da çok geliştirilmesi gerekiyor. Bunlarda daha çok fuar ve fuar organizasyonları ile sağlanabiliyor.

ÜNİVERSİTE MEZUNU MÜHENDİSLER BURADA KALMALI

İnsan kaynakları ile iş dünyasının bir araya gelerek birbirini yakından tanımaları, iş hayatına hazırlanan öğrencilerin ve yeni mezunların işletme politikalarını daha iyi algılamalarına yardımcı olmak amacıyla 21-22 Mayıs tarihlerinde KSÜ (Avşar Kampusu) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda Odamız işbirliği ile Kariyer Günü etkinliği düzenlenecektir. Buradan mezun olan öğrencilerin burada kalmalarını arzu ediyoruz. Çünkü Kahramanmaraş’ın da eğitimli bir göç alması önemli. Yani üniversite mezunu mühendisler burada kalırsa bizim için önemli.

AR-GE PROJE PAZARI YAPILACAK

25-26 Mayıs tarihlerinde Odamızda Ar-Ge Proje Pazarı yapılarak üniversite-sanayi işbirliği adına önemli bir adım daha atılacak, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin projeleri yatırımcılar ile buluşacak.

ITMA FUARINDA KAHRAMANMARAŞ STANDI

12-19 Kasım 2015 tarihlerinde ITMA fuarı stant ve iş gezisi organizasyonu gerçekleştirilecek. Dünyanın en büyük Tekstil Teknolojileri Fuarı olan ITMA Fuarı’nda Odamız adına bir stant açılacak ve İş Gezisi Organizasyonu düzenlenecek.

EKONOMİ VE HABER BÜLTENLERİMİZ YAYINDA

Kahramanmaraş iş dünyasını ekonomik gelişmeler konusunda bilgilendirmek ve şirketlerimizin karar süreçlerini kolaylaştıracak sektörel verileri bir araya getirerek oluşturduğumuz Ekonomik Bülten ilk sayısı ile yayınlanarak tüm üyelerimize iletildi. Ayrıca, Odamızın çalışmaları hakkında üyelerimizi bilgilendirmek ve üyelerimiz ile iletişim kanallarımızı geliştirmek amacıyla hazırladığımız haber bültenimiz yayına girmiş ve ikinci sayısı ile tüm üyelerimizin e-posta adreslerine iletilmiştir.

YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ

Yatırım teşvik belgelerinde Şubat ayı itibariyle Türkiye genelinde %51, Kahramanmaraş’ta ise %40 artış var. Ancak yatırım tutarı bakımından Türkiye ortalaması %1,4 artışa işaret ederken Kahramanmaraş’ta %90 azalma var. Bu da yatırımların KOBİ düzeyinde olduğunu göstermektedir. Geçen yıl alınan teşvik belgelerinin daha büyük sanayi tesisleri için olduğunu gösteriyor.

KAHRAMANMARAŞ ÇOK YÖNLÜ

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, Kahramanmaraş’ın yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, bu rakamın diğer illere sağladığı hammadde ile daha yüksek seviyede olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın İtalya gibi bir ülkeye çok rahat ihracat yaptığını belirten Parlak şöyle konuştu: “ Kahramanmaraş’a baktığımız da yaklaşık 1 milyar dolar ihracatı var. Birçok kentimizdeki ihracatçıların hammadde sağlayıcıları Kahramanmaraş’tan, yarı mamul sağlayıcıları Kahramanmaraş’tan. Bunları de eklediğimiz de çok yüksek bir kapasitenin Kahramanmaraş’ta olduğunu görüyoruz. Avrupa Birliği’nin en önemli ülkelerinden İtalya’ya en fazla ihracatı Kahramanmaraş yapıyor. İtalya’ya çok rahat ürün gönderebilen bir kent diğer ülkelere de ürün ihracatı yapabilir. O kapasiteyi de gördük. Müthiş bir iplik, denim, kumaş kapasitesi şehrimizde. Mutfak araç gereçlerinde, kağıtta, bakırda, alüminyum gibi madenleri işlemede de ciddi bir potansiyel var. Bizim destek mekanizmamız gerçekten çok esnek ve çok yönlü. Hiç ihracata başlamamış firmalarımıza desteklerimiz mevcut. Artık dünya markası olmak isteyen firmalarımıza da farklı teşviklerimiz mevcut. Bakanlık olarak sanayicilerimize yakın bir şekilde ihtiyacımız var.”

 

Toplantıda, İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı, Ümit Sevim “Ülke masaları pazar Araştırması- Sahra Altı Afrika Pazarına Giriş İmkânları Kahramanmaraş için Potansiyel Sektörler”, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mustafa Özger Bozoğlu da “Yatırım Teşvik” Sistemi hakkında sunum yaptı.

 

Konuşma ve sunumların ardından KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ve KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak’a yöreye ait Maraş işi oyma ceviz sandık hediye etti.

5 6 7 8

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

32,3156

SATIŞ

32,3245

FARK

% 0.21
Dolar EURO

ALIŞ

35,1035

SATIŞ

35,1555

FARK

% 0.02
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

40,9955

SATIŞ

41,0370

FARK

% 0.02
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

35,7471

SATIŞ

35,7849

FARK

% 0.18
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

23,8070

SATIŞ

23,8188

FARK

% 0.17
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.679,68

SATIŞ

3.760,81

FARK

% 0,99
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

2.299,80

SATIŞ

2.300,19

FARK

% 0,99
Dolar BITCOIN

FİYAT

2.288.589

DEĞİŞİM

-0.332

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER